המתנה לילדים שפוטרת ממס על דירה שלישית
עורכי דין שמתמחים בנדל"ן מספרים כי מאז שנכנס חוק מס ריבוי דירות לתוקף בדצמבר, מתחזק הטרנד שבמסגרתו הורים מעבירים לילדיהם במתנה אחוזים בודדים מדירות וכך חומקים מהמס
הסאגה סביב חוק מס ריבוי דירות, הידוע בכינויו מס דירה שלישית, טרם הגיעה לסיומה ובשבועות הקרובים בג"ץ צפוי להכריע בנושא, אך בינתיים ציבור המשקיעים (בעלי 2 דירות ומעלה) אינו מחכה להכרעת בית המשפט ותר אחר דרכים יצירתיות שיאפשרו לו לחמוק מתשלום המס.
משיחות שערך "כלכליסט" עם 10 משרדי עורכי דין שמתמחים בנדל"ן עולה כי אחת הדרכים הפופולריות בקרב משקיעים היא העברת זכויות בדירות לילדים שלהם בהיקפים שמביאים לכך שהם אינם מחויבים בתשלום המס.
- חוק מיסוי דירה שלישית הולך ומסתבך: בג"ץ הוציא צו על תנאי למדינה וקבע דיון בהרכב מורחב
- הצעת חוק: פטור ממס למי שישכיר את דירתו למשך חמש שנים במחיר קבוע
- יועמ"ש הכנסת על חוק מיסוי דירה שלישית: ביטולו מוצדק - אבל לא אמליץ על כך לבג"ץ
מספיק להעביר 1% מדירה
לפי חוק מס ריבוי דירות, שנכנס לתוקף בחודש דצמבר האחרון, כל מי שמחזיק בבעלותו 2.5 דירות ומעלה, כלומר זכויות בדירות בהיקף של 249% ומעלה בדירות, מחויב לשלם מס שנתי של 1% משווי הדירה הזולה עד לתקרה של 18 אלף שקל בשנה. משום כך, אם הורים שמחזיקים בבעלותם 250% בדירה מעבירים 5% ממנה לאחד מילדיהם במתנה, היקף זכויותיהם יורד ל־245% והם פטורים מתשלום המס. רשות המסים מכירה במתנה מסוג זה רק בין הורים וילדים. כלומר, מתנה כזו פטורה מתשלום מס רכישה אם לילד אין דירה בבעלותו.
לפי רשות המסים, ב־2016 ניתנו 6,000 מתנות כאלו. הנתון אינו מפולח לפי חודשים ולכן לא ניתן לדעת אם לקראת אישור החוק הוגבר קצב מתן המתנות, ועדיין אין נתונים על החודשים שחלפו מאז שנכנס החוק לתוקף; אך עו"ד זיו סימון, שותף במשרד סימון עישר פורת סיפר כי "מאז שנכנס החוק לתוקף ביצעתי עבור לקוחותי כ־50 עסקאות שבמסגרתן העבירו לילדיהם זכויות בדירות".
סימון סיפק דוגמה לעסקה שהתבצעה במשרדו. זוג הורים, שבבעלותם 6 דירות (5 בהרצליה ואחת בפתח תקווה) החליטו להעביר במתנה לכל אחד משלושת ילדיהם דירה אחת בהרצליה. בדירה נוספת בעיר הם העבירו 52% לילדים בחלוקה שווה. וכך נותרו ההורים עם דירה אחת בפתח תקווה, דירה בהרצליה ו־48% מדירה נוספת בעיר. באופן זה, כל בני המשפחה פטורים מתשלום המס.
עו"ד רון ברנט, ממשרד רון ברנט ושות' שמתמחה בנדל"ן, אמר כי "אצלינו במשרד התבצעו בחודשיים האחרונים לפחות 10 עסקאות שבמסגרתן עברו דירות במתנה מהורים לילדים. מדובר בכמות עסקאות חריגה בהשוואה לחודשים אחרים. המעבירים מציינים כי 'הנדיבות' קשורה לרצון להימנע מתשלום המס. זו תופעה שזכורה לי מהתקופה שבה דיברו על מיסוי עזבונות ומתנות. גם אז הורים הזדרזו להעביר דירות לילדים במתנה".
האוצר רוצה שימכרו
למשקיעים יש עוד אפשרויות להימנע מתשלום המס. האפשרות הרצויה מבחינת שר האוצר משה כחלון שיזם את החוק, היא לממש את הנכס. האוצר אף מציע הטבות לבעלי דירות רבות שימכרו דירות בעקבות החוק. מי שימכור את דירתו עד חודש אוקטובר לחסר דירה או למשפר דיור, יזכה למענק של 85 אלף מהמדינה. כמו כן, המוכרים יוכלו להפקיד את ההכנסות ממכירת הדירה, עד לתקרה של 2 מיליון שקל, בקופת גמל ייעודית שתהיה פטורה ממס רווחי הון על משיכת הסכום. את הכסף ניתן למשוך רק אחרי גיל 60 ורק לאחר 6 שנים מיום הפקדת הכסף. אך להורים יש תמריץ לתת את הדירות לילדיהם במתנה במקום למכור אותן, משום שהעברת הדירות באופן זה פטורה ממס שבח.