עיריית רמת גן מזהירה כי תפסיק לאשר מיזמי תמ"א
בעקבות התיקון שלפיו רשויות מקומיות לא יוכלו לגבות היטלי השבחה במסגרת תמ"א 38, ראש העיר ישראל זינגר הודיע לכחלון ולגלנט כי לא יאשר עוד דירות, מאחר שלא יהיה לו איך לממן פיתוח תשתיות לרווחת התושבים
עיריית רמת גן שוקלת להפסיק לאשר מיזמי תמ"א 38 בשל היעדר תקציב מספיק לפיתוח תשתיות עירוניות – כך עולה ממכתב ששלחו אתמול ראש העיר ישראל זינגר ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ולבנייה אביבית מאור נמרודי לשר האוצר משה כחלון ולשר הבינוי והשיכון יואב גלנט.
"הרשות המקומית נמצאת בפני שוקת שבורה, כאשר ביד אחת היא נדרשת להוספת אלפי יחידות דיור ואילו ידה השנייה ריקה ממקור הכנסה תקציבי תואם המאפשר פיתוח התשתיות העירוניות הנדרשות על מנת לקלוט את התוספת הגדלה מדי שנה... אנו חוששים כי לא נוכל עוד לא לאשר יחידות דיור ללא יכולת לפתח את התשתיות הדרושות לתושבים ובכך נפגע באיכות חייהם במקום להיטיב את מצבם", נטען במכתב.
המכתב נשלח בהמשך לתיקון 3 א' לתמ"א 38 שאושר על ידי הממשלה לפני כשלושה חודשים ומונע מהרשויות המקומיות לגבות מהדיירים היטלי השבחה בעת מכירת דירתם. התיקון החדש הגדיר במפורש את אופן חישוב הזכויות שנגזרות מגובה בניין שייהרס – במסלול של הריסת בניין ישן ובנייה מחדש. הבעיה עם התיקון החדש היא שהעיריות צריכות להכין הנחיות כיצד ליישם אותו, דבר שיצר כאוס בקרב הרשויות המקומיות שעתרו יחד לבג"ץ נגד ההחלטה. עם זאת, עיריית רמת גן הגישה עתירה נוספת נגד נושא הפטור מנושא היטלי ההשבחה, הנאמדים לפיה ב־70 מיליון שקל בשנה.
עיריית רמת גן מציעה שתוספת זכויות הבנייה מכוח תיקון 3א' לא ייחשבו כתוספת זכויות בנייה מכוח תמ"א 38, ולכן לא יהיו פטורות מהיטל השבחה. בעירייה מציינים כי נתיב זה נוצל בעבר במסגרת תמ"א 38 כשביקשו להרחיב את תחולת הפטור מתשלום היטל השבחה גם עבור זכויות בנייה בתוכניות מפורטות שטרם מומשו. לטענתם, פתרון זה מיידי ומהיר וניתן לממשו ללא נזק לרשות המקומית או לתושבים. פתרון נוסף שהעירייה מציעה הוא לקבוע בחקיקה שתוספת זכויות מכוח תיקון 3א' לא תהיה פטורה מחובת תשלום היטל השבחה.
ראש העיר, ישראל זינגר, אמר: "העיר מקדמת הקמתן של יחידות דיור, ומסייעת בכך במקומות שבהם המדינה כושלת. אבל לא נאפשר מצב שבו ייבנו יחידות דיור, בלי שנוכל להוסיף ולשפר את התשתיות שהציבור זקוק להן לטובת איכות החיים. אני קורא למדינה לעשות את הצעדים הנדרשים כדי לפתור את המצב לפני שיהיה מאוחר".
סגנית ראש העיר ויו"ר הוועדה המקומית לתכנון ובנייה, עו"ד אביבית מאור נמרודי: "המצב שיצרה המדינה, במודע או שלא במודע, הוא שמביא להקפאה של השוק. אפשר וצריך לפתור את זה בקלות. המדינה מודעת לכך, וחבל שהיא לא עושה דבר בנדון. אנחנו, במקום לחכות שהמדינה תמצא פתרון לסיטואציה שנגררנו לתוכה, באנו עם פתרונות שניתן ליישם ולהביא לפתרון מהיר, שיאפשר לנו מחד לחזק ולמגן את הבתים ומאידך לטפל בתשתיות. המדינה מבקשת להקל על היזמים, אבל יוצרת מצב הפוך, שבו כל השוק יקפא והנפגעים הראשונים יהיו התושבים, שממתינים להזדמנות לחזק ולמגן את בתיהם. את זה לא נאפשר. בעיר כמו רמת גן אין שום צורך בפטור נוסף להיטל השבחה, והרווח הכלכלי מספק ומאפשר יציאה לפרויקט גם עם תוספת של היטל ההשבחה. אני קוראת למדינה לאמץ מיידית את הפתרונות שהצענו, וכפי שנרתמתי עד היום אני מוכנה להמשיך ולסייע בעניין".