צחי חג'ג': "מחירי הדיור עולים גם בגללנו היזמים"
בעלי קבוצת חג'ג': "אין סיבה שהבן שלי יוכל לרכוש דירה במחיר למשתכן". ראש רשות מקרקעי ישראל: "לא חסרה דירה אחת למשפרי דיור, הם הולכים לשוק היד שנייה". סגן הממונה על התקציבים באוצר: מחירי השכירות לא עלו, למרות הערכות קודמות
"מחירי הדיור עולים גם בגללנו היזמים. מחיר למשתכן היא לא תוכנית נכונה, אין סיבה שהבן שלי יוכל לרכוש דירה במחיר למשתכן. המחירים עולים גם בגללנו כי יש מעט קרקעות ומתמודדים עליהן הרבה יזמים". כך אמר היום (א') צחי חג'ג', בעלים משותף ויו"ר דירקטוריון קבוצת חג'ג', בוועידת הנדל"ן של גלובס בת"א.
לעומתו, עדיאל שמרון, מנהל רשות מקרקעי ישראל, הגן על תוכנית מחיר למשתכן והתייחס לטענות כי היא מתעלמת מפלח השוק של משפרי הדיור: "לא חסרה דירה אחת למשפרי דיור, הם הולכים לשוק היד שנייה. בסוף אנחנו אומרים שאנחנו רוצים לבלום את מחירי הדירות ועצרנו את מחיר הקרקע ב-2015 ולכן חשוב להבין ששיטת המכרז השתנתה, אין עליות מחירים שנובעות מהקרקע, לכן מי שיש לו כסף, שיקנה בגליל ים ואחרים יקנו במקומות זולים יותר", אמר שמרון.
שמרון התייחס למספרים של שיווק הדירות ואמר, "שיווקנו כ-70 אלף יח"ד במסגרת מחיר למשתכן, מתוכם זכו קבלנים במעל 30 אלף יח"ד ויש זוכים דיירים. ב-2016 שיווקנו 72 אלף יח"ד, אתם תמיד אומרים ששיווקנו מכרזים לא בשלים, אני קורא לכולם, תקראו לי בעוד שלושה חודשים ונראה איפה לא יצאה חוברת ואיפה כן. אנחנו לא מחזיקים מגרשים מבלי להוציא אותם. במודיעין תצא בשבוע הקרוב חוברת ל-4,000 יח"ד, כך שהטענה כי כל הקרקעות בפריפריה לא נכונה, יש הרבה יחידות דירות במרכז והמספרים אחרים לגמרי מכפי שמנסים להציג אותם".
- פרופ' אשר בלס מצטרף לקרב על מחירי הדירות: "בלמ"ס טעו בשקלול עסקאות מחיר למשתכן"
- השמאים פרסמו נתונים הסותרים את הלמ"ס: מחירי הדירות עלו ב-1.7% במהלך הרבעון הרביעי
- בנק ישראל: "נתוני התחלות הבנייה של הלמ"ס מוטים שיטתית כלפי מטה בכ-10% בממוצע"
ערן ניצן, סגן הממונה על התקציבים הממונה על ענייני נדל"ן ופנים באוצר התייחס לטענות לגבי עלייה במחירי השכירות בעקבות המס על דירה שלישית. "מחירי השכירות לא עולים, למרות הערכות של חלק מהגופים, זה לא קרה, והמשקיעים עומדים על 15% לעומת 30% בעבר. במציאות של היום, המטרה שלנו היתה לסייע לזוגות הצעירים וזה מה שאנחנו עושים. זה מורכב מהרבה מאד צעדים שלא תמיד עושים כותרות. אני משוכנע שכשדוחקים את המשקיעים ומייצרים עשרות אלפי יח"ד זה משנה את המגמה. יש מהפכות גם בקרקע החקלאית, בפינוי הבסיסים ובעוד הרבה צעדים שננקטו".
גלנט: "יש סימנים לריסון במחירים בשוק היוקרה"
שר השיכון יואב גלנט התייחס גם הוא למחירי הדיור ואמר כי "המחיר הוא פונקציה של היצע וביקוש, אני אמון על ההיצע ופירושו לייצר יותר דירות. בשנת 2017 ניתן פי שניים יותר היתרים, וב-2018 יהיו פי שניים יותר התחלות בנייה מאשר בשנים 2016-2015. יש דבר אחד שכבר עכשיו רואים אותו, קצב העלייה הולך ומתמתן, אני חושב שנראה התמתנות ואולי בהמשך אולי איזשהי ירידה הדרגתית".
בנוגע לדיווחי הלמ"ס השונים אמר גלנט, "אני לא נכנס לדיכאון כשהנתונים לא טובים, או מסתחרר כשהנתונים טובים. אני לא נכנס לנתונים של חודש אחד, אני ממתין למגמה. בשוק היוקרה כן יש האטה וזה מעיד על כך שבהמשך יהיה ריסון, לגבי היקף הריסון, אני נזהר מלנבא. במדינת ישראל 50% מהביקוש הוא לדיור ו-50% לדירות והיעד הוא להקל על אלה שמחפשים דיור ולהקשות על אלה שמחפשים דירות".
לגבי מחיר למשתכן, אמר גלנט כי המטרה לשווק למי שאין לו וגם לצנן את המחירים בשוק הדיור. "אני רוצה להזכיר שבמשך עשור לא קרה כאן כלום, וכאן יש תוכנית שכבר עובדת", אמר שר השיכון.
ראש עיריית ת"א, רון חולדאי, אמר בוועידה כי "מחירי הנדל"ן הם לא חזות הכל, בדרך ליעד הזה אנחנו עוקפים את ועדות התכנון, ממציאים ועדות חדשות ותוכניות חדשות. בחברה שבה הפערים הולכים וגדלים, ללא תחבורה ציבורית יעילה, נוצרים ישובים הומוגניים, שוב לעשירים ושוב לחרדים או לאוכלוסיות אחרות, יש פחות ערים מעורבות, יש פרויקטים ליהודים בלבד, ואם לא נדע לייצר תהליך מובנה של עירוב האוכלוסיות זה ישפיע על חוסנה של המדינה".
חולדאי התייחס למצב בת"א ואמר: "בתל אביב יפו היה מאז ומתמיד גיוון אנושי, היא נקודת המפגש הכמעט יחידה של כל החברה הישראלית. כדאי לחשוב לא איך מייצרים דירה זולה יוצר אלא איך מייצרים חברה טובה יותר. בניגוד לדימוי שלנו, אנחנו מרגישים שאנחנו היחידים ששמים אצבע בסכר בהקשר זה, אנחנו מנסים ליצור דירות קטנות, הורדנו בממוצע את גודל הדירות, אבל כשאנחנו מנסים לקדם דיור בר השגה אמיתי, כזה שכולל שכר דירה קבוע, אין לנו את הכלים התכנוניים ואין כל הגדרה בחוק בישראל לגבי זה. אין מי שמתעסק בזה ברמת התכנון של מדינת ישראל".
בעניין פינוי שדה דב אמר חולדאי כי "בהנחה ששדה דב יתפנה, ואני מאד מקווה שישאירו אותו, מי יגור שם? רק כאלה שידם משגת. אין שום מנגנון שיאפשר לאנשים שאין להם יכולת להתגורר שם. חשבנו שבשכונה כל כך גדולה זה נכון שיהיו לפחות 1,000 דירות של דיור בר השגה אמיתי, אבל מי מקשיב לכך במדינת ישראל? הגיע הזמן להפסיק לדבר רק על מחיר הדיור, ולהתחיל לדבר על איזה ערים ואיזה חברה אנחנו רוצים במדינת ישראל".
"ריח של בחירות מביא איתו עליה במחירי הדיור"
רוני בריק, נשיא התאחדות בוני הארץ, אמר על למגמת המחירים בענף כי הוא "מבין שיש אינטרס לצייר תמונה אופטימית, אבל מה לעשות: אנחנו חיים את השוק והשטח והכיוון של הממשלה הזו הוא טוב יותר ממה שנעשה בממשלה הקודמת, יחד עם זאת קצב הפתרונות לא מדביק את קצב הבעיות הקשות של הענף".
בנושא הירידה הפתאומית במחירי הדיור על פי הלמ"ס אמר בריק: "מה ששכחו לומר לנו זה שמדובר במדד מחירי דירות שכולל את עסקאות מחיר למשתכן. כלומר דירות שנמכרות בכ-30% מתחת לערך השוק האמיתי שלהן. לא צריך להיות כלכלן כדי להבין שהדירות המוזלות לשוק הסגור של הזוגות הצעירים וחסרי הדיור שנכנסו החודש לסטטיסטיקה של הלמ"ס יורידו את הממוצע החודשי. זה עיוות המציאות ומספיק שנמכרו כמה מאות דירות במסגרת מחיר למשתכן בחודש דצמבר, כדי להציג מצג כאילו מדובר בירידה של כ-1% במדד מחירי הדירות, גם אם כל שאר העסקאות בשוק בוצעו בהתייקרות של 1% או יותר, ראוי לפרסם גם מדד מנוטרל עסקאות מחיר למשתכן שיהיה רלוונטי ואמיתי למרבית בעלי העניין בשוק".
בריק מנה מספר משתנים, המשפיעים על שוק הדיור ומושכים אותו אל עליית מחירים: "ראשית, בוא נבחן את ספינת הדגל של הממשלה במסגרת מלחמתה במחירי הדיור, תוכנית מחיר למשתכן. בעוד הכותרות בעיתונים צוהלות ושמחות על כל פרויקט שיצא לדרך, אנחנו בשטח נתקלים בעיקר בייאוש של זוגות צעירים בתחילת הדרך שרבים מדי לא מגיעים לסף ההון העצמי כדי לקבל משכנתא ולכן אנחנו רואים ביטולים רבים וזה לא זוג אחד או שניים, זו מגמה אמיתית.
"כולם יודעים כבר שאם באמת רוצים להוריד את מחירי הדיור, צריך לבנות הרבה יותר דירות אבל אם רוצים לבנות הרבה יותר דירות, חייבים לשחרר הרבה יותר קרקע ולא רק, צריך להציף את השוק בקרקע. צאו ובידקו: מחירי הקרקע בשוק המשני שנועד למשפרי הדיור זינקו מעל ומעבר לכל הגיון כלכלי בעשרות אחוזים וגם, באזורים בהם מתנהלים פרויקטים של מחיר למשתכן - וכל עוד זה המצב, מחירי הקרקע ימשיכו להרקיע שחקים.
"אני אמנם פרשן פוליטי קטן מאד, אבל דבר אחד הספקתי ללמוד: ריח של בחירות מביא איתו עלייה במחירי הדיור. קטונתי מלהביא עצות פוליטיות לחברי הממשלה, אבל אם הם באמת דואגים למחירי הדיור, מוטב שימתינו עם תופי הבחירות עד למועדם הקבוע בחוק", סיכם בריק.
"בחלק גדול מהמכרזים של מחיר למשתכן יש רמת סיכון שאני כיזם לא יכול לקחת על עצמי"
בניגוד לדבריהם של גלנט וניצן, היזמים התבטאו נגד פעולות הממשלה. תמיר דגן, מנכ"ל שיכון ובינוי נדל"ן, אמר כי "המון שנים טיפלו במה שקל לטפל – בביקוש, ודי בהצלחה, אבל תחום ההיצע יותר מורכב ויש בו כוח אדם וקרקעות בעיקר. בנושא כוח האדם לבנייה, שמעתי הרבה סיפורים על כך שהסינים יכבשו את הארץ ולא ראיתי פועל אחד שמגיע, זה העלה את מחירי הביצוע והעלה את זמן הבנייה הממוצע ב-20%-25%".
לגבי הקרקעות אמר דגן, "בדקתי על כמה מכרזים של רמ"י. הוכרזו זוכים ב-2016 - מדובר על כ-24 אלף יחידות דיור, מתוכן 4,000 יח"ד לציבור הכללי והיתר למחיר למשתכן. זה גורם לכך שהקרקעות הפרטיות עולות, אני לא רואה ירידת מחירים ואני לא יכול להבין איך יכולה להיות ירידה כזו כאשר אין קרקעות". דגן ציר תמונה עגומה לגבי הנעשה בשטח ואמר, "בחודש האחרון אני לא מצליח לקבל טופס 4 לדיירים על קרקע שרכשתי לפני 6 שנים. הסיבה היא שמשרד השיכון לא מסיים את המדרכות וראש העיר מפחד לאפשר אכלוס. בחלק גדול מהמכרזים של מחיר למשתכן יש רמת סיכון שאני כיזם לא יכול לקחת על עצמי".
אורן הוד, מנכ"ל אפריקה ישראל מגורים אמר, "יש לי הערכה לגבי פעולות שמבוצעות על ידי הממשלה, אבל אין שום דבר שתומך היום בירידת מחירים. אנחנו מדברים כאן על בעיות של גידול טבעי של אוכלוסיה ובהתייחס לכך הפעולות הן לא פעולות מספקות".
צחי חג'ג': "מחירי הדיור עולים גם בגללנו היזמים"
חג'ג' התייחס גם הוא לנעשה בענף ואמר, "מידי שנה אנחנו חוזרים על אותם הדברים, אנחנו עושים קצת עוול לשלטון שלנו, אנחנו שומעים את כולם מתפתלים כשהם מדברים על המדדים ומסבירים האם הם עלו או ירדו ובסופו של דבר נדל"ן זה לא תחום שאפשר להוריד את המחירים בו ב'זבנג וגמרנו', ומסתבר שאפילו לא בשנה. ברגע שהציבור יבין שנדל"ן לא מודדים כמו מניה כי זה לא עובד ככה, המצב ישתנה. ברגע שאנחנו לוחצים על הפוליטיקאים הם הולכים לכיוונים לא נכונים, הם הולכים לביקוש שקל מאד לפגוע בו. הממשלה מנסה ובסוף הפתרון יבוא רק משם, מחיר למשתכן היא לא תוכנית נכונה, אין סיבה שהבן שלי יוכל לרכוש דירה במחיר למשתכן. המחירים עולים גם בגללנו כי יש מעט קרקעות ומתמודדים עליהן הרבה יזמים".
מיקי זיסמן, מנכ"ל קרדן נדל"ן: "בגלל הלחצים האדירים, יוצאות אל השוק קרקעות לא מתוכננות כמו שצריך ואז אתה מקבל יום אחד מכתב שמאריכים את המועדים. יש משהו בחוסר הסנכרון הזה, הממשלה הפכה את כולנו לאויבים, הקבלנים, הבנקאים והמשקיעים, אנחנו לא אויבים, אנחנו חלק מהפתרון. מה שחשוב זה לשחרר קרקעות במקום הנכון, אחרת כמה שנים קדימה לא תפתור את הבעיה אלא תיצור בעיה אחרת".