השמאים פרסמו נתונים הסותרים את הלמ"ס: מחירי הדירות עלו ב-1.7% במהלך הרבעון הרביעי
באשקלון וחולון נרשמו העליות הגדולות ביותר בין הרבעון הרביעי לשלישי ועומדות על 4%. דירת 4 חדרים ממוצעת תעלה באשקלון כ-1.2 מיליון שקל, בעוד שבחולון המחיר עומד על 1.8 מיליון שקל. בת"א מחיר דירה ממוצעת עומד על 3.23 מיליון שקל
מחירי הדיור עולים או יורדים? תלוי את מי שואלים. לפי סקירה שביצעה לשכת שמאי המקרקעין עולה כי מחירי הדיור עלו בשיעור של 1.7% במהלך הרבעון הרביעי של 2016, ובכך משלימה עלייה של 8.3% במהלך שנת 2016.
- לראשונה מאז אוגוסט 2015: מדד מחירי הדיור רשם ירידה בנובמבר־דצמבר
- התוכנית החדשה של כחלון וגלנט: האם אתם זכאים לדיור ציבורי - כל התשובות
- קבינט הדיור אישר: 1.5 מיליון יחידות דיור ייבנו עד שנת 2040
סקירה זו נועדה להמשיך את עבודת השמאי הממשלתי טל אלדרוטי לאחר שהוחלט כי סקירותיו לא יפורסמו לציבור הרחב בשל הטענה שהם יוצרים בלבול בקרב הציבור. בלשכת השמאים טוענים שמדובר במדד אמין ואיכותי לכן החליטו לפרסם אותו על דעת עצמם, בהתאם לסקירות שמפרסם אלדרוטי.
נציין כי בשבוע שעבר פרסמה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה את מדד מחירי הדירות החודשי בו נרשמה ירידה של 1.2% במחירים בין החודשים נובמבר-דצמבר, כך שבסיכומו של הרבעון הרביעי לא נרשם שינוי במחירי הדירות (0.0%). עם זאת, בלמ"ס מדגישים כי מדובר בנתונים ראשוניים בלבד והם עוד עשויים להתעדכן במהלך החודשים הקרובים.
סקירת השמאים מבוססת על תקופה של רבעון וכוללת בתוכה עסקאות שבוצעו בדירות 4 חדרים בלבד ב-16 ערים, בשונה מהמדד שהלמ"ס מפרסמת הכולל את כל העסקאות שבוצעו, ללא הבחנה במספר החדרים, ב-67 יישובים. הסיבה לבדיקת עסקאות בדירות בנות 4 חדרים בלבד הוא היתרון בבדיקה הסטטיסטית שבה, זאת מאחר שמדובר במוצר שכיח והומוגני יחסית כך שייתכנו שיעורי השתנות קטנים בהשוואה לדירות גדולות או קטנות מ-4 חדרים. מאחר שבדיקת מוצר אחד מקטינה את היקף העסקאות באופן ניכר אזי גם מספר הערים הכלולות בסקירה קטן יותר, ובסך הכל כוללת כ-4,000 עסקאות שבוצעו במהלך התקופה הנסקרת.
בלשכת השמאים התייחסו אף לעובדה כי עסקאות מחיר למשתכן כלולות במדד הלמ"ס ומעוותות באופן משמעותי את המדד. כך למשל, בבדיקה שנעשתה בראשון לציון, בה דווחו עסקאות מחיר למשתכן בחודש דצמבר בשיעור ניכר של 25% מכלל העסקאות שנערכו בה ברבעון עולה כי אם מנכים את עסקאות מחיר למשתכן תידגם עלייה של 1% בהשוואה לרבעון הקודם, בעוד שאם לא מנכים אותן נדגמת ירידה לכאורה בשיעור של 6%.
על פי ממצאי הבדיקה עולה כי באשקלון וחולון נרשמו העליות הגדולות ביותר בין הרבעון הרביעי לשלישי ועומדות על 4% בכל אחת מהערים. דירת 4 חדרים ממוצעת תעלה באשקלון כ-1.2 מיליון שקל, בעוד שבחולון המחיר עומד על 1.8 מיליון שקל.
בתל אביב המחירים ממשיכים להיות הגבוהים ביותר בהשוואה לשאר הערים הנסקרות ומחיר דירה ממוצעת עומד על 3.23 מיליון שקל, עלייה של 2% בהשוואה לרבעון הקודם, וכן עלייה של 13% בהשוואה לרבעון המקביל בשנה שעברה – העלייה השנתית הגדולה ביותר. עם זאת, חשוב לציין כי בתל אביב נרשמה שונות גדולה בין העסקאות הנובעת בעיקר בגלל השכונות הרבות בה שמאופיינות ברמות סוציו-אקונומיות שונות, מה שמביא לכך שקיימים פערים במחירי הדירות בין השכונות.
באילת, הרצליה וחיפה לא נרשמו עליות מחירים במהלך הרבעון האחרון, כאשר בשאר הערים הנסקרות נרשמו עליות מחירים של 1%-3%, כאשר בחיפה נרשמה גם העלייה השנתית הנמוכה ביותר בשנה האחרונה – 2% בלבד.
בהשוואה שנתית מי שרשמה את העלייה הגדולה ביותר היא כאמור תל אביב, אולם אחריה מובילות מודיעין, נתניה ורמלה עם עלייה שנתית בשיעור של 12%. גם באילת ואשקלון עלו מחירי הדירות במספר דו ספרתי – 10% בכל אחת מהערים.
יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס: "כשהלמ"ס מפרסמת מדד שמראה לכאורה ירידה במחירי הדיור בדצמבר, ולא מודיעה שנכללו בו גם דירות של מחיר למשתכן, היא פשוט מטעה את מרבית הציבור. הלמ"ס מתחילה לאבד את אמינותה – מה שהופך את דוח מחירי הדיור של לשכת שמאי המקרקעין לחשוב עוד יותר".