התסבוכת שתורמת לעיכוב בניית אלפי יח"ד: קרב בין ת"א לרמת השרון על פי גלילות
סונול מכרה שטח בפי גלילות ועיריית רמה"ש דרשה תשלום היטל השבחה. אלא שדרישה דומה של ת"א על אותו השטח חושפת את התסבוכת בקרקע המבוקשת
היטל השבחה שמבקשת עיריית תל אביב לגבות מחברת סונול, בעקבות עסקה למכירת קרקע בפי גלילות, שופך אור על התסבוכת במתחם הענק שמצפה כבר 15 שנים לתוכנית בנייה. סונול נרכשה על ידי קבוצת עזריאלי באפריל אשתקד, כמה שבועות אחר כך מימשה בעלת הבית החדשה את אחזקותיה של סונול בפי גלילות כאשר מכרה שטח של 6.4 דונם לחברת טריגו ב־130 מיליון שקל.
- המכירה של פי גלילות סידרה לפז את הרבעון הראשון של 2016
- זינוק מחירי הקרקעות: עזריאלי מכרה חלקה בפי גלילות לפי שווי של 680 מיליון שקל
- פי פחת
בעקבות העסקה קיבלה סונול מהוועדה המקומית רמת השרון דרישת תשלום בהיקף של 1.8 מיליון שקל עבור היטל השבחה. מדובר במס המשקף 50% מעליית שווי הקרקע בזכות תוכניות שאישרה רמת השרון. רמת השרון כתבה במפורש כי המס חושב לפי ערכו של מלוא השטח שמכרה סונול, כלומר 6.4 דונם. אלא שכמה חודשים אחר כך התבקשה סונול לשלם היטל השבחה גם לעיריית תל אביב, הטוענת שכ־20% מהשטח נמצאים בגבולות המוניציפאליים שלה. לפי חישובי העירייה, סונול חייבת לה כ־600 אלף שקל.
מאות בעלי זכויות
שתי הטענות הסותרות נולדו מכיוון שהחלקה שמכרה סונול מצויה במתחם ענק של 600 דונם (גוש 6619), שבו מאות בעלי זכויות במושע. כלומר לכולם בעלות משותפת על אותו מתחם, ומשום שעדיין שלא נעשתה חלוקה למגרשים, בעלי הזכויות לא יודעים מה מיקומו המדויק של החלק שלהם. למרות זאת, בשנות השישים חתמה סונול על חוזה חכירה עם המדינה ובו נכתב במפורש כי השטח שהיא חכרה שייך מבחינה מוניציפאלית לרמת השרון. ואכן גיאוגרפית מוקמו המתקנים של סונול ברמת השרון. על בסיס העובדה הזו דורשת רמת השרון היטל השבחה מלא. רמת השרון מסתמכת גם על שמאות משנת 2013 בא קבע השמאי המכריע ניקי פרימו כי מגרש של חברת פי גלילות מסופי נפט ממוקם כולו ברמת השרון.
תל אביב לעומת זאת נתלית בשומות אחרות שדווקא עושות חלוקה יחסית בין שתי הרשויות. על פי שומות אלו, כ־16% משטח המתחם כולו ממוקמים בתל אביב ולכן לעיר ללא הפסקה זכות לגבות את חלקה היחסי בהיטל ההשבחה.
בפי גלילות יש תוכניות לבניית 12 אלף יחידות דיור בשנים הקרובות, אולם המחלוקת בין שתי העיריות על חלוקת השטח ביניהן היא אחד הגורמים המעכבים את הבנייה.
בעקבות דרישת עיריית תל אביב הגישה סונול ערער. מפרוטוקול הדיון הראשון שנערך לפני כחודש עולה כי רמת השרון סירבה לבקשת סונול כי העיריות יתחשבנו ביניהן, ומהתשלום שגבתה רמת השרון יקוזז החלק שמגיע לתל אביב. בעקבות כישלון הדיאלוג בין הרשויות, הפנתה עיריית תל אביב את סונול לרמת השרון, כדי שתדרוש ממנה היא החזר כספי אך העירייה סירבה גם לכך.
חשש שסונול לא לבד
בשנים האחרונות הקרקעות ששימשו בעבר את חברות הדלק חולקו לנתחים קטנטנים ונמכרות לרוכשים פרטיים בטענה שכל נתח מייצג זכות לדירה עתידית, כשתוכנית הבנייה במקום תבשיל. החשש הוא כי כמו סונול, רבים מאותם רוכשים שילמו היטל השבחה כפול ומיותר ללא הצדקה. כך, על פי הפרוטוקול אמר יו"ר ועדת הערער, עו"ד בנימין זלמנוביץ, כי "לא יעלה על הדעת שאזרח נופל קורבן בידי רשות. הדברים האלה צרכים להיסגר בין הרשויות. אנחנו מדברים על חיובים בריביות כשצד אחד לא יודע שיש גם שייכות לצד שני. אדם סביר לא מבין בדקויות האלה". בדיון בינואר נכח רק נציג עיריית תל אביב, ובסופו נקבע לקיים דיון נוסף באפריל אליו יוזמן גם נציג רמת השרון.
עו"ד ברק קינן ממשרד מ.פירון ושות', המייצג את סונול בהליכים מסר: "מוטב היה כי הגורמים הרלוונטיים ברשויות המקומיות היו מתדיינים ביניהם ישירות, והיו מונעים 'תאונות משפטיות' כגון זו". מעיריית ת"א נמסר: "החלקה רשומה בשטח המוניציפלי של ת"א ורמת השרון והיא בבעלות משותפת של כלל הבעלים. סונול חויבה בהיטל השבחה בהתאם לחלקה היחסי לתחום השיפוט של ת"א בלבד, לפי הוראות חוק התכנון והבנייה". מעיריית רמה"ש לא התקבלה תגובה.
מעיריית רמת-השרון נמסר: "הוועדה המקומית לתכנון ובנייה רמת-השרון פועלת ע"פ חוק. מדובר בסוגיה משפטית, שהועלתה כבר בתיקים קודמים והתבססה על החלטות של שמאים מכריעים, במקרים דומים".