$
חדשות נדל

בלעדי לכלכליסט

בנייה במים עכורים: הקרקע מזוהמת, אפולוניה מזורזת

הוותמ"ל מקדמת בזריזות את התוכנית להקמת 2,700 דירות על שטח מזוהם בהרצליה, מבלי לשתף את רשות המים שממונה על טיהור מי התהום והקרקע

דותן לוי 06:5007.02.17

הוועדה לקידום מתחמים מועדפים (הוותמ"ל) מסרבת להכניס את רשות המים לוועדה המלווה את תוכנית הבנייה במתחם אפולוניה, שבו זיהום המים הוא מהחמורים בישראל, כך נודע ל"כלכליסט".

 

תוכנית אפולוניה כוללת הקמת 2,700 יחידות דיור מצפון להרצליה על שטח שבעבר היה בו מפעל תע"ש, וממצאים ראשוניים קובעים כי הוא אחד המזוהמים בישראל, גם במי התהום וגם בקרקע. עתה הוותמ"ל החליטה להוציא את רשות המים מחוץ לוועדה המלווה ולהותיר את הסמכות לטיפול בזיהומים בידי המשרד להגנת הסביבה. במכתבים שהעביר יו"ר רשות המים הוא טוען כי למשרד להגנת הסביבה כלל אין הסמכות לקבל החלטות בנושא.

 

גורמים בוותמ"ל מנסים לייחס את העובדה שרשות המים נותרה מחוץ לוועדה לעניין פרוצדורלי פשוט אך שיחות עם אנשים הבקיאים בתהליכים סביבתיים מעלות תמיהה על ההחלטה, בעיקר לנוכח העובדה שנושא טיהור המים במתחם יהיה בין המרכזיים ולכן הוא דורש טיפול של מומחי מים מהשורה הראשונה — ורשות המים היא הגוף היחיד בישראל שמוסמך ומבין כיצד מטפלים בזיהומי מים וקרקע.

 

הדמיה של תוכנית אפולוניה. מי התהום וגם מי הים מזוהמים הדמיה של תוכנית אפולוניה. מי התהום וגם מי הים מזוהמים הדמיה: מנעד אדריכלים

 

חריגה מהליכים מקובלים

 

מכתב שהעביר אלכסנדר קושניר, ראש רשות המים, לערן ניצן, ראש הוותמ"ל, מתריע כי ההחלטה להותיר את הסמכות בידי המשרד להגנת הסביבה אינה סבירה. לטענתו הוותמ"ל פעלה בניגוד לעמדת החוקר שבחן את ההתנגדות לתוכנית וקבע כי הסמכות לטיפול בזיהום תהיה בידי רשות המים, והיא תהיה גם הגוף המנחה וזה שיתנה את היתרי הבנייה תוך טיפול נכון במקורות המים: "על אף המלצת החוקר", כותב קושניר, "עיון בהחלטתה הסופית של הוועדה מעלה כי הושמטו התנאים הנדרשים לצורך שמירה על מקורות המים וכי הוקנו למשרד להגנת הסביבה סמכויות בתחום המים, שאינן בידיו".

 

עוד מציין קושניר במכתבו, כי החלטת הוותמ"ל חורגת מתהליכי העבודה המקובלים בין רשות המים לבין המשרד להגנת הסביבה: "רשות המים היא הגוף המנחה והמאשר את כל החלקים בסקרי הסיכונים הרלוונטיים לזיהום מי התהום ולמניעת הישנותו. דרך פעולה זו תואמת את חוק המים שכן בידי השר להגנת הסביבה לא הוקנו סמכויות לטיפול במצבי זיהום מים... לאור זאת החלטה לפיה סקר הסיכונים בנושא המים יאושר על ידי המשרד להגנת הסביבה אינה תואמת את הוראות חוק המים".

 

אלכסנדר קושניר. התנאים לשמירה על מקורות המים הושמטו אלכסנדר קושניר. התנאים לשמירה על מקורות המים הושמטו צילום: רשות המים

 

פגיעה בבריאות הציבור

 

בין המשרד להגנת הסביבה לבין רשות המים יש הסדר מקובל, שעל פיו המשרד אחראי לטיפול ב־7 המטרים הראשונים של הקרקע; ומה שמתחת לכך, כלומר מי התהום, נתון לטיפול הרשות. על כך כותב קושניר, כי "קיים הבדל ממשי בטיפול בקרקע ובמים ואין להתייחס אליהם כאל מקשה אחת". לפי הוראות התוכנית כיום, תנאי למתן היתר חפירה ובנייה ראשון בשטח התוכנית יהיה השלמת סקר הסיכונים ואישורו על ידי המשרד להגנת הסביבה. כך, כאמור, רשות המים נהפכה לגורם מייעץ בלבד.

 

תוכנית אפולוניה היא אחת הגדולות והיוקרתיות בגוש דן, בזכות מיקומה בסמוך לחוף הים של הרצליה, מצפון להרצליה פיתוח ובסמוך לישוב ארסוף. התוכנית כוללת הקמת 2,700 יחידות דיור, שטחי מלונאות, מסחר, תעסוקה, ספורט ונופש על פני 1,000 דונם.

 

אך אם המים שיוזרמו אליה לא יטופלו באופן הראוי עלולה להיגרם פגיעה חמורה לבריאות הציבור שיתגורר שם בעתיד: במים של אפולוניה יש חומרים נדיפים שעם השנים עולים לפני השטח כאדים רעילים, שיכולים להצטבר במרתפים, בצנרת, ובמבנים, ואף עשויים לסכן את מערכת אספקת המים. כמו כן, הקרבה לים היא אולי כלי שיווקי בידי היזמים אך גם בחוף הים הסמוך יש זיהום כבד והוא אסור לרחצה.

 

לפני כשנה וחצי הופקדה התוכנית להליך אישור מזורז בוותמ"ל ומאז היא רק צוברת התנגדויות. מתנגדי התוכנית טוענים בין היתר, כי הקידום המהיר שלה מתעלם משלבים הכרחיים כמו מיצוי הפתרונות לניקוי הקרקע, ולא מאפשר להטמיע אותם בתכנון השכונה החדשה ויש חשש ממשי כי האצת התכנון תסכן את בריאות הציבור.

 

אפשר לטהר את המים

 

בעמותת "אדם טבע ודין" טוענים כי המדינה לא הסכימה לעכב את קידום התוכנית עד שיתקבל סקר מלא על זיהום השטח, ואף שחלק ממקומות הזיהום היו ידועים מראש.

 

אפשרויות הטיהור הן רבות: אפשר לשאוב את המים ולטפל בהם על פני הקרקע או להפנות אותם למיקום אחר שבו הם יטופלו, ואפשר גם להחדיר חומרים לתוך האקוויפר שיסייעו בניקוי, או לטפל בו על ידי חיידקים שמפרקים את המזהמים. לניקוי כזה יש גם עלויות, אך בשלב זה קשה לאמוד את היקפן. באזור שבו שכנה תע"ש רמת השרון ההוצאה על טיהור המים הגיעה למאות־מיליוני שקלים, אך ההערכה היא שבאפולוניה, מכיוון שהמפעל ששכן שם היה קטן יותר, עלות הטיהור תהיה עשרות־מיליוני שקלים בלבד.

 

מהוותמ"ל נמסר: "היתרי בנייה מתוקף התוכנית יינתנו רק לאחר אישור המשרד להגנת הסביבה, המהווה גורם מתכלל של כלל הפעולות הסביבתיות הנעשות בשטח וביניהן גם פעולות רשות המים. לעניין הרכב הצוות המלווה, הוא כולל גם את משרד התשתיות אשר רשות המים פועלת תחתיו".

 

מעיריית הרצליה נמסר: "העיריה פועלת בהתאם להנחיות המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות. העיריה לא תאפשר בנייה באתר בטרם ביצוע סקר וטיהור מלא של הקרקע".

 

מוועד תושבי הרצליה נמסר: "תוכנית אפולוניה לבניית מגדלי יוקרה על חוף ימה של הרצליה תחת השם 'פתרון למשבר הדיור', תיצור קטסטרופה אורבנית מיותרת. נאלצנו לעתור לבית המשפט המחוזי כדי לנסות ולהשפיע על מערכות התכנון של הוותמ״ל".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x