טרכטנברג: "מס דירה שלישית לא יכול להיות אפקטיבי, הוא לא צודק והוא לא חברתי"
חה"כ מטעם המחנה הציוני אמר את הדברים בכנס בנושא נדל"ן שנערך במכללת גליל מערבי, ותקף את "פיתרונות הקסם" של הממשלה הנוכחית: "אנחנו הולכים לפגוע בעצמאים, באלו שחסכו לפנסיה והצליחו בקושי לרכוש דירה באופקים ומי שיש לו דירות במגדלי אקירוב או כפר שמריהו לא ייפגע כלל"
"הממשלה מאמינה בפתרונות קסם, מדיניות 'הארי פוטר', כמו מע"מ אפס ומס דירה שלישית. מס דירה שלישית לא יכול להיות אפקטיבי, הוא לא צודק והוא לא חברתי. אם רוצים לעשות משהו רציני באופן מיידי להגדלת ההיצע, מס על דירה שלישית לא יהיה יעיל. מלבד בנייה מאסיבית צריך להטיל מס דרקוני על דירות ריקות, שלא נספרות בהיצע". אם רוצים להגביל את הביקוש של משקיעים צריך להגדיל באופן דרקוני את מס הרכישה", כך אמר היום ח"כ פרופ' מנואל טרכטנברג הבוקר בכנס הגליל לניהול וכלכלה הרביעי בבית הספר לניהול שבמכללה האקדמית גליל מערבי, שעסק במשבר הנדל"ן.
- מס דירה שלישית הגיע לוועדת הכספים; ח"כ מקלב לאוצר: "גם אתם חושבים שבעלי הדירות לא ימכרו אותן"
- לקראת הדיונים בחוק בזק ודירה שלישית: יו"ר ועדת הכנסת והאוצר בדרך לפשרה
- המשקיעים חוששים מחוק כחלון: שפל חדש ברכישת דירות על ידם
"אוקיינוסים של דיו נשפכו על הנושא הזה ואנחנו באותו מקום אם לא גרוע מזה" אמר. "משבר הדיור הוא המשבר הכלכלי חברתי החמור ביותר אתו מתמודדת ישראל, שני רק למשבר ההיפר אינפלציה בשנות ב-80, מכיוון שהוא פוגע ישירות, חוץ מהמאיון העליון (לא רק העשירון), בכולנו- בזוגות צעירים או במעטפת שלהם, שאני ביניהם כאבא לבנות". "אני רואה את המשבר הקיומי בו מצויות בנותי ואנחנו צריכים לחוות את המשבר הקשה שלהן ולתת להן מענה כשידנו לא משגת".
המשבר הזה, לטענת טרכטנברג, קוטע את עתידו של דור שלם: " אם צריך להקדיש יותר משליש מהשכר לדיור ועדיין לא מצליחים, מה יגידו החמישונים הנמוכים?", שאל.
ח"כ פרופ' טרכטנברג מתח ביקורת חריפה על נבחרי הציבור בשמונה השנים האחרונות, שלדבריו אחראים ישירות למשבר בו מצויים: "להבדיל מבעיות אחרות שאפשר ליחס לגורמים חיצוניים, המשבר הזה הוא כולו תוצרת ישראל, הממשלות אחראיות לה ואין גורמים אקסוגניים שנחתו עלינו" אמר טרכטנברג", "נכון שיש ריבית נמוכה אבל מי שמצביע עליה מתנער מאחריות".
"משבר הדיור אחראי לפרדוקס של החברה הישראלית - הכלכלה מצוינת במקרו ובמיקרו על הפנים, המשק צומח אבל רמת הפרט מאוד לא טוב, ומשבר הדיור הוא הסיבה העיקרית לכך. "קרה דבר ב-2011, היו אוהלים, מיליון איש זעקו את זעקתם ברוטשילד ונפל דבר- דו"ח שלם יצא, אז אי אפשר להגיד שלא ידענו, 5 שנים לא עשו כלום", הוסיף. "צריך דיור בר השגה אמיתי, כפי שקורה בניו יורק ליד טראמפ, בניו ג'רזי ולא בצפון קוריאה ואנחנו לא מצליחים לעשות את זה" אמר.
טרכטנברג ציין כי אמנם כחלון הוא השר הראשון שלקח את נושא הדיור וטיפל בו במרץ, וזאת בניגוד לנתניהו, אך אנו רחוקים מפתרון: "אם מדינת ישראל הייתה משחררת קרקעות באופן עקבי וקונסיסטנטי ומעמידה קרקעות מספיקות רק לגידול הטבעי, דירה ממוצעת הייתה עולה כמיליון שקל ולא מיליון וחצי כמו היום", אמר טרכטנברג. "יש כתובת ואחראי- המדינה במדיניות שלה יצרה מחסום מלאכותי בצורת קרקע והלכה והתפארה בכך שמורידה את החוב תוצר שלה על ידי העשרת הקופה שלה. זה תוצר של מדיניות המיסוי הברורה בישראל".
טרכטנברג הציג נתונים לפיהם יש כ-100 אלף משקי בית שאין להם דירה היום: "המספרים לא משקרים. כיום הכנסות המדינה מתחום הדיור בכל השרשרת מגיעות ל-22- מיליארד שקל - 8% מהכנסות המדינה. אחוז זה הוכפל בפחות מעשור.הכנסות רמ"י ב-2015 היו יותר מ-9 מיליארד שקל, המיליארדים האלו נלקחים ישירות מהכיס של הזוגות הצעירים, והמדינה התמכרה למימון הזה". "חזרנו לארץ ישראל כדי שהחברה הישראלית תוכל להתקיים בכבוד" הוסיף, "הנכס החשוב הזה- הקרקע, צריך לשמש כדי שכל אדם יזכה לבית בישראל". "בסוף הכסף צריך לבוא מאיזשהו מקום - הורדנו מס חברות כדי לקחת את הכסף מהזוגות הצעירים ולהעשיר את רמ"י?".
טרכטנברג חלק על דברי סבר פלוצקר שדיבר לפניו בנוגע לשאלת הבנייה באיזורי ביקוש: "צריך לבנות איפה שיש מקומות עבודה, המחשבה שצריך לפתור את בעיית התעסוקה רק אחרי שבונים הובילה לתוצאה של ישובים מבודדים בפריפריה. יש כאן כוח אדם איכותי והמדינה לא עושה מספיק כדי לספק לו פתרונות, צריך קודם כל ליצור עסוקה איכותית ותחבורה נאותה בפריפריה" קבע.
"לא הפנימו פה את מלוא העוצמה של המשבר, זה לא פוליטי, מדובר בילדים והנכדים שלנו והמדינה עוד לא חצתה את הרוביקון בתחום הדיור", אמר טרכטנברג. "אנו מתהדרים בכך שיש התחלות בנייה של 50 אלף אך רק כדי לספק את הביקוש הטבעי צריך בכל שנה 50 מעל אלף, ואנחנו רק בהתחלות בנייה"? תוצאה זו לטענתו נובעת הזנחות של הממשלה בשמונה השנים האחרונות. "חוקי הפיסיקה, כמו חוקי הכלכלה, אומרים שהמשבר לא יכול להיפתר במדיניות הנוכחית", פסק טרכטנברג. "היום לוקח 12 שנים של משכורת כדי להגיע לדירה, אנחנו שיאנים. באולימפיאדה של כשלים חברתיים כלכליים היינו זוכים במדליית זהב".