מס המשקיעים הקנדי מבריח את הרוכשים אך עדיין לא מצליח להוריד את המחירים
אחרי זינוק של 29% במחירי הנדל"ן בוונקובר בתוך שנה, הטיל המחוז מס של 15% על רכישת בתים בידי משקיעים זרים. התוצאה: מספר העסקאות צנח ביותר מ־30% אולם המחירים עדיין לא עוצרים
המס שהוטל בוונקובר על רכישת בתים בידי זרים חתך את מכירות הבתים בחודש ספטמבר ב־32.6% לעומת ספטמבר אשתקד וב־9.5% לעומת אוגוסט — כך דיווח “וול סטריט ג’ורנל”. עם זאת עליות המחירים עדיין לא נעצרו כך שהמס הוכיח את עצמו עד כה באופן חלקי.
ונקובר חוותה זינוק חד ומהיר במחירי הנדל”ן. בין יוני 2013 ליוני 2016 זינק מחיר דירה המייצגת את השוק בוונקובר ב־52%. בשנה האחרונה לבדה זינקו המחירים ב־29%.
הסיבה העיקרית לזינוק היתה כניסתם של משקיעים זרים, בעיקר סינים, שמצאו בעיר שוק שפתוח להון זר עם מסי נדל”ן נמוכים ומקום מוגבל לבנייה. התוצאה היתה זינוק במחירי בתים פרטיים ודיור היוקרה שסחף אחריו את השוק כולו, בעוד תושבי העיר מתקשים למצוא דיור במחיר שידם משגת.
בחודש שעבר התריע הבנק המרכזי של קנדה שהיקף החוב ההיסטורי של משקי הבית במדינה, שנגרם בעיקרו בשל המשכנתאות הגבוהות מהווה סיכון ליציבות הכלכלית.
ב־2 באוגוסט הוטל בקולומביה הבריטית, הפרובינציה המערבית של קנדה שוונקובר היא העיר הגדולה בה, מס של 15% על רכישת בתים בידי זרים. מס דומה הוטל גם בטורונטו. מנתוני התאחדות הנדל"ן של ונקובר שפורסמו ביום שלישי שעבר, עולה שבהשוואה לספטמבר אשתקד, מכירות בתים פרטיים נפלו בשיעור חד יותר מאשר מכירת דירות בבניינים משותפים שנוטות להיות זולות יותר ונגישות יותר לרוכשי דירות ראשונות.
אך למרות הירידה במכירות הנדל"ן היקר יותר, המחירים בוונקובר הוסיפו לעלות ועדיין לא ניתן לראות עצירת מחירים. ביום שני שעבר הכריזה הממשלה הקנדית על צעדים נוספים בניסיון למנוע בועת מחירים בשוק הדיור. היא הודיעה שתאכוף מעתה חוקי משכנתא שיעמידו תנאים נוקשים יותר לנטילת משכנתאות.
שר האוצר הקנדי ביל מונרו אמר שהמדיניות החדשה תיתן מענה לבעיית הדיור בר־השגה בערים הגדולות בקנדה, ובמיוחד בוונקובר. הנושא נמצא במקום בולט בסדר העדיפויות הממשלתי וגם ראש הממשלה ג'סטין טרודו התייחס לשוק הדיור במטרופולין כשקבע שהוא נמצא ב"משבר חמור".
בדומה לישראל, ריבית נמוכה של 0.5% היא אחד הכוחות העיקריים המניעים את שוק הדיור בקנדה כלפי מעלה וזאת בזמן שהמדינה מתמודדת עם ירידה במחירי הסחורות, ירידה בייצוא ועלויות גבוהות של ההתמודדות עם שריפת הענק באלברטה במאי האחרון.