$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

קיבוץ שדות ים בדרך לעוד אקזיט של 180 מיליון שקל

קרן טנא מנהלת מו"מ לרכישת 4% ממניות יצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר, שבה היתה שותפה בכירה עד לפני שלוש שנים

גולן חזני 06:5006.09.16

שלוש שנים אחרי שמכרה את מניותיה ביצרנית משטחי הקוורץ אבן קיסר, באקזיט מרשים של 186 מיליון דולר, מנהלת קרן טנא מו"מ לחזרה להשקעה בחברה. ל"כלכליסט" נודע כי הקרן המנוהלת על ידי אריאל הלפרין מקיימת מו"מ לרכישת 4% ממניות אבן קיסר תמורת 50 מיליון דולר (כ־180 מיליון שקל), קרוב לשווי השוק שלה.

 

אבן קיסר הונפקה ב־2012 בוול סטריט לפי שווי של 330 מיליון דולר. היום החברה נסחרת לפי שווי של 1.4 מיליארד דולר. בעל השליטה (32.5%) הוא קיבוץ שדות ים. הקיבוץ ביצע אקזיט ב־2014 כשמכר מניות בהיקף 270 מיליון דולר.

 

ב־2006 רכשה קרן טנא 21% ממניות אבן קיסר, יחד עם משקיעים נוספים והגיעה ב־2009 לאחזקה של 30% בחברה (טנא החזיקה ב־23.2%). בסך הכל השקיעה טנא 39 מיליון דולר בשתי פעימות בחברה, ומכרה אותן ב־2013 בהצעת מכר תמורת 186 מיליון דולר. האקזיט של טנא התבצע לפי שווי של 800 מיליון דולר לחברה.

 

מקרה שבו קרן מנסה לחזור לחברה שממנה ביצעה אקזיט, איננו שכיח. עם זאת, מדובר בסכום נמוך יחסית, שמהווה רק כמחצית מהרווח שרשמה טנא בהשקעה הקודמת בחברה. הרכישה צפויה להעניק לקרן השפעה ואופציה עתידית.

 

באקזיט הקודם נפגשו חברי הקיבוץ עם 600 מיליון שקל וחולקו בצורה דיפרנציאלית ברובם, בין 700 חברי הקיבוץ, זאת לפי מנגנון של ותיק. חלק מהסכום נשמר להשקעות תשתית ופנסיה של החברים. המו"מ נערך בשלב זה באופן חשאי ומעטים מבין חברי הקיבוץ, הבכירים שבהם, מעורבים בו. המו"מ מנוהל על ידי הוועדה הכלכלית המנהלת את ענייני הקיבוץ ואחראית על האחזקה באבן קיסר. אם המו"מ יצליח צפויה להתכנס אסיפת חברים להחליט אם לקבל את ההסכם ולמכור את המניות.

 

מנהל קרן טנא אריאל הלפרין מנהל קרן טנא אריאל הלפרין צילום: עמית שעל

 

כפי שכבר פורסם בעבר, בשדות ים הגרעין הוותיק של המייסדים העדיף בעבר להישאר עם האחזקות ולא למכור את השליטה. הגרעין הצעיר יותר או זה שהצטרף לקיבוץ בצורות שונות, העדיף להיפגש עם המזומנים. ככל הנראה שוויכוח זה צפוי לעלות גם הפעם.

 

הקיבוץ כבר שקל למכור את כל 32.5% מניותיו ו"כלכליסט" אף חשף שקרן איפקס ומבטח שמיר מעונינות לרכוש את המניות ומקיימות עמו מו"מ. אך למכירה שכזו יש מחיר מעבר לסכום שיתקבל באקזיט: אחזקה של מתחת ל־26% תביא לכך שקרקע המפעל תוחזר למינהל מקרקעי ישראל, מה שימנע קבלת שכר דירה של עשרות אלפי דולרים בחודש. מעבר לכך המפעל מממן לימודים לבני הקיבוץ, תומך באגודת השייט. ועסקאות בעלי העניין של החברה שוות לקיבוץ קרוב ל־10 מיליון דולר בשנה. כל אלו מסייעים בינתיים למנוע את מכירת יתרת האחזקות.

 

 

מפעל אבן קיסר בשדות ים מפעל אבן קיסר בשדות ים צילום: אלעד גרשגורן

 

המו"מ עם טנא מתקיים לאחר התפטרותו של מנכ"ל אבן קיסר יוס שירן שהובע לחברה ב־2006 על ידי טנא, היה שותף ובעיני רבים הוביל את הצמיחה של החברה, ועזב עם שכר מצטבר של מעל 100 מיליון שקל. רבים מבני הקיבוץ סלדו מהשכר הגבוה של שירן, שאינו מאפיין את התנועה הקיבוצית. מי שאמור להחליפו הוא רענן זילברמן, מנכ"ל קבוצת מי עדן.

 

בטל שלח
    לכל התגובות
    x