תושבים בת"א נגד תוכנית הרבעים: "מתעלמת מהמציאות הביטחונית"
בערר שהגישו דיירים ברחוב לואי מרשל בעיר נגד התוכנית להתחדשות עירונית נטען כי אימוץ המגבלות שאושרו באזור ימנע חיזוק בניינים והוספת ממ"דים. "התוכנית מעמידה משפחות רבות בסכנה ממשית"
תוכנית הרבעים של תל אביב, שאושרה לפני כחודשיים בוועדה המחוזית בנוגע להתחדשות העירונית רובע 3 ו-4 במרכז העיר, צפויה להגיע לדיון במועצה הארצית לתכנון ובנייה, לאחר שמספר גורמים הגישו כנגדה ערר, בהם מהנדס עיריית תל אביב עודד גבולי - וכעת גם דיירי רחוב לואי מרשל 10 בעיר.
- ההתנגדות לתוכנית הרבעים בתל אביב עולה שלב: "אין סיכוי לבנייה מחדש"
- תל אביב רוצה לכווץ את הרבעים עוד יותר
- תוכנית מורדות לינקולן בחיפה אושרה באופן חלקי בלבד
בערר שהגישו הדיירים למועצה הארצית לתכנון ובנייה, באמצעות משרד עו"ד הרטבי, בורנשטיין, בסון ושות', נכתב כי המגבלות שאותן אימצה הוועדה המחוזית בנוגע לקווי הבניינים באזור זה של העיר ובנוגע לחיזוק בניינים במגרשים הגדולים מ-750 מ"ר (ובתכסית העולה על 50% משטח המגרש) - ימנעו חיזוק בניינים רבים והוספת ממ"דים באופן שנוגד לטענתם את החוק ואת החלטות הממשלה והכנסת בנושא.
"בפתח דבר יצוין, כי ערר זה נכתב בימים בהם מופעלות אזעקות ונופלים טילים ברחבי העיר תל אביב , לרבות ברבעים 4-3. נסיבות מצערות אך מהן יש ללמוד על החשיבות הרבה בחיזוק ומיגון הבניינים בעיר תל אביב, אשר ברובם אינם כוללים מקלט ובוודאי שבדירות הקיימות בהם - אין ממ"דים. כפי שיפורט, במסגרת התוכניות במתכונת שאושרה יהיו בניינים רבים שלא יהיה ניתן לבצע פרויקט של חיזוק ותוספות בנייה ובוודאי של כדאיות להרוס ולבנות מחדש את הבניינים, ובכך ייחרץ גורלם, ויוותרו משפחות רבות בעיר ת"א בסכנת חיים ממשית", נכתב.
עורכי הדין דוד בסון ויוסי קליין, מציינים כי החלטת הוועדה המחוזית, אשר מאמצת את המלצות החוקרת שמונתה לצורך שמיעת ההתנגדויות לתוכנית, קובעת כי בניינים הבנויים על מגרש הגדול מ-750 מ"ר ובתכסית העולה על 50% משטח המגרש - לא יחוזקו מפני רעידות אדמה. קביעה זו, נטען בערר, אינה חוקית, לא הופיעה בתקנות ומצמצמת באופן משמעותי את זכויות הבניה הן במקרה של הריסה ובניה מחדש והן במקרה של חיזוק ותוספות בניה.
"מעבר לבעיה המשפטית, מדובר בפגיעה אמיתית ומשמעותית בבניינים רבים בתל אביב אשר לאור סעיפים אלה לא יחוזקו ולא יתווספו לדירות ממ"דים. כך למשל, באחד מהבניינים שבעלי זכויות בו מיוצגים על ידי משרדנו ושהגשנו בשם התנגדות לתוכנית, הוספת הסעיף בנושא הגבלת התכסית, תגרע מסל זכויות הבניה בחלקה של אותו בניין כ - 2,000 מ"ר - בחלופה של הריסה ובנייה. ברור שבמצב זה לא תהיה כדאיות כלכלית לבצע פרויקט מעין זה בבניין הבנוי על מגרש בשטח העולה על 750 מ"ר", ציינו. עוד נכתב כי "בנסיבות אלו התוכנית חורצות את גורלו של הבניין והמשמעות היא שבניינים רבים לא יחוזקו מפני רעידת אדמה".
עוד עולה מן הערר כי הועדה המחוזית אישרה את התוכנית תוך שהיא מאמצת את המלצת החוקרת ביחס למגבלת קווי הבנייה - באופן שנוגד, לטענת מגישי הערר, את הוראות תמ"א 38 ופוגע בזכויותיהם. "התכנית המאושרת מגבילה את קווי הבניין ביחס לתמ"א 38, בעוד שעל פי הוראות התמ"א מהנדס העיר יכול לאפשר לחרוג מקווי הבניין שנקבעו עבור ממ"דים או רכיבי חיזוק".
ערר זה, אשר הוגש למועצה הארצית לתכנון ובנייה, איננו הערר הראשון שמוגש כאמור נגד התוכנית. לפני מספר ימים הוגש ערר גם על ידי מהנדס עיריית תל אביב, עודד גבולי, במסגרתו ביקשה העירייה לצמצם את הזכויות שניתנו בתוכנית המאושרת ולהחזירן למתכונת המקורית -שמאפשרת פחות זכויות בנייה.