לפיד מפקיע את הדיור להשכרה ממינהל מקרקעי ישראל
האוצר מינה ועדת מכרזים בין־משרדית בראשות סגן החשבת הכללית באוצר לשיווק מכרזי דיור להשכרה אף שכבר קיימת כיום ועדה דומה המתכנסת באופן קבוע ברשות מקרקעי ישראל. באוצר מסבירים זאת בכך שמדובר ב"מכרזים ייחודיים שבהם המדינה לוקחת סיכון"
האם שר האוצר לפיד ממשיך "לייבש" את שר השיכון ומנהל רשות מקרקעי ישראל? בעקבות החלטת קבינט הדיור של הממשלה בראשות לפיד שהתקבלה ביוני לשווק כ־6,000 יחידות דיור להשכרה, מינתה החשבת הכללית באוצר מיכל עבאדי־בויאנג'ו ועדת מכרזים בין־משרדית לשיווק מכרזי דיור להשכרה לטווח ארוך.
- לפיד מקים מסלול עוקף למינהל בראשות אורי שני
- סערה סביב חוק הדיור הציבורי: לפיד ואריאל נגד לבני
- קבינט הדיור יצא לדרך: אישר תכנית לבניית 150 אלף דירות להשכרה
יצוין כי מנגנון כזה כבר קיים כיום - ועדת מכרזים לשיווק קרקעות למגורים ולמטרות נוספות מתכנסת באופן קבוע ברשות מקרקעי ישראל כדי לקבוע תנאי מכרזים ולבחור את הזוכים בהם, כולל מכרזי דיור להשכרה. בהחלטת הקבינט צוין כי הרשות ומשרד הבינוי והשיכון ישווקו את הקרקעות, וכי רק במקרה של החלפת מתחם מסוים במתחם אחר יידרש תיאום בין משרדי האוצר, השיכון והרשות.
הוועדה בראשות סגן החשבת הכללית, שבה יישבו נציגים ממשרדי האוצר, השיכון ורשות מקרקעי ישראל ואשר תחליט על שיווקי קרקעות, מצטרפת למהלך להעביר לידיה של חברה ממשלתית בראשות אורי שני סמכויות לתכנון, פיתוח ושיווק מסיבי של קרקע ל־150 אלף יחידות דיור כמעט ללא מעורבות של המינהל.
בכירים באוצר אמרו ל"כלכליסט" כי יש צורך בוועדה מכיוון שמדובר ב"מכרזים ייחודיים שבהם המדינה נותנת רשת ביטחון פיננסית ליזמים. בניגוד למכרזי מקרקעין רגילים, המדינה לוקחת סיכון".
המכרזים ישווקו בשיטת BOT, כפי שנעשה בפרויקט כביש 6, ויציעו ככל הנראה מודל המגן על היזמים מפני אפשרות של תשואה נמוכה. גורמים באוצר מסבירים כי המדינה תבטיח תשואה של כמה אחוזים בשנה ליזמים, ובמקרה שיקבלו תשואה נמוכה מכך מהשכרת הדירות, המדינה תשלים את התשואה עד התקרה.
מרשות מקרקעי ישראל נמסר בתגובה כי "הוועדה הוקמה כדי לטפל אך ורק בדיור להשכרה, על דעת רשות מקרקעי ישראל ובתיאום מלא איתה. יתר על כן, נציג של הרשות הנו חבר בוועדה, וזה תואם את החלטת הממשלה המגדירה את המנדט לטפל בדיור בהשכרה".
ממשרד השיכון נמסר בתגובה כי "הקרקעות ל־6,000 יחידות דיור להשכרה ישווקו במתכונת הקיימת על פי מודלים שבהם כבר יצאו מכרזים לשכירות ארוכת טווח, ובשינויים הנדרשים במידת הצורך, לפי החלטות מועצת מקרקעי ישראל. השיווקים ימשיכו באמצעות רמ"י ומשרד הבינוי והשיכון. לגבי פרויקט הדיור הלאומי - התוכנית הגדולה לשיווק עשרות אלפי יחידות דיור ברחבי הארץ להשכרה - ניהולו יתבצע על ידי צוות בין־משרדי בראשותו של משרד האוצר שמקדם תוכנית זו. כאשר תקודם התוכנית וייקבעו הכללים, ועדת המכרזים תבדוק, כמו כל ועדת מכרזים, את הליכי המכרז הרלבנטיים".