באר שבע: הסטודנטים שבויים בידי המשכירים
הביקוש הגדל לדירות בבירת הנגב מחזק את כוחם של רוכשי הנדל"ן להשקעה מול הדיירים: "רוב הסטודנטים לא משנים מקום מגורים לאורך כל שנות הלימודים, ולכן ניתן להעלות בקלות את דמי השכירות"
שלוש השכונות בבאר שבע המקיפות את אוניברסיטת בן־גוריון הפכו כבר מזמן לשם דבר בקרב משקיעי נדל"ן להשכרה למגורים מהמרכז. בשונה ממה שקרה בחיפה, שגם היא מזוהה כ"עיר של סטודנטים" בשוק השכירות, בבירה הדרומית עדיין נרשמות עליות של כ־5%–10% בשנה בדירות המיועדות לאוכלוסייה זו.
"הביקוש לדירות רק גדל, ובכל שנה לקראת הקיץ מביא להשתוללות של בעלי דירות", אומרת חלי שלומדת בחוג למדעי החברה באוניברסיטה. כיום היא מחפשת דירה זולה יותר לאחר שבעל הדירה שלה החליט להעלות את דמי השכירות בכ־7%. אך היא מודה, "רוב הסטודנטים לא זזים במהלך כל תקופת הלימודים, ולכן נשמר פה מצב שבו בעל הדירה יכול להעלות בקלות את דמי השכירות".
זוגות צעירים בעיר ממעטים לשכור דירות לאורך זמן, אך המחאה הביאה לעלייה יוצאת דופן גם בהיקף שוק זה. כך מעיד בני, בעל דירה להשכרה בשכונה ג'. "אחרי שמונה שנים שרק סטודנטים חיפשו להשכיר פה, פתאום יש כאן גם זוגות נשואים לפעמים עם ילד או שניים שרוצים לשכור", הוא אומר.
רוב הסטודנטים שבוחרים להתגורר בעיר שוכרים דירות בשלוש השכונות המקיפות את האוניברסיטה, שכונות ג', ד' ו־ו'. עם זאת, האצת הבנייה החדשה בעיר מחד, והמחסור במשפחות שוכרות לדירות הללו מאידך, משנים לאט את התמונה.
"בשנתיים האחרונות הסטודנטים העשירים התחילו לשכור דירות חדשות שנבנו במקור בשביל משקיעים. מדובר בעיקר בסטודנטים שההורים מוכנים לממן להם שכר דירה של 3,500 או יותר", אומרת רקפת, תלמידה בבית הספר לרפואה באוניברסיטת בן־גוריון. אם התהליך יימשך, ייתכן שיהיה שינוי של ממש ברמות שכר הדירה במרכז הישן של באר שבע בשנים הקרובות.