בדיקת "כלכליסט" - הקבלנים מתלוננים: "הבנקים מקשים עם האשראי, אנו שוקלים להקפיא פרויקטים"
בנק ישראל מודאג מריכוזיות האשראי לתחום הנדל"ן, והורה לבנקים לצמצם סיכונים. התוצאה: הבנקים העלו את דרישות ההון מהקבלנים ודוחים מימון פרויקטים חדשים. גורם בנקאי: "המסר מבנק ישראל הוא ברור, אבל אי אפשר לומר ש'החנות' נסגרה"
"התנהלות הבנקים והקשיים שהם מערימים על מימון פרויקטי נדל"ן חדשים הפכו לבלתי נסבלים, עד כדי כך שנשקלת הקפאת פרויקטים לתקופה ארוכה" - כך אומרים ל"כלכליסט" גורמים בכירים בענף הנדל"ן.
בבנק ישראל מודאגים מאוד מהתפתחות הסיכונים בענף הנדל"ן ומההשלכות על הבנקים, שהיקף האשראי המצרפי שלהם לתחום (לא כולל משכנתאות) עומד על כ־109 מיליארד שקל. בנק ישראל הורה לבנקים לצמצם סיכונים, כאשר עיקר המהלך נוגע לשני הבנקים הגדולים במשק, לאומי והפועלים, שהם המממנים המרכזיים של התחום. עקב ההתפתחויות החליטה התאחדות הקבלנים להתערב וליזום פגישה עם המפקח על הבנקים דודו זקן, שתתקיים בקרוב.
היקף האשראי של חמשת הבנקים הגדולים לענף הנדל"ן עמד כאמור בסוף יוני על כ־109 מיליארד שקל. בנק לאומי הוא הבנק החשוף ביותר לענף הנדל"ן - 19.4% מהיקף תיק האשראי שלו. על רקע החשש מריכוזיות האשראי לנדל"ן בלאומי, העבירו בחודשים האחרונים אנשי הפיקוח על הבנקים הערות בעניין לדירקטוריון ולהנהלת לאומי. בכירים בענף הנדל"ן אמרו ל"כלכליסט" כי כשפנו באחרונה ללאומי בבקשה לקבלת הלוואות לפרויקטים עתידיים, התשובה שקיבלו היא כי הבנק אינו מאשר הלוואות חדשות. מבנק לאומי נמסר בתגובה כי "הבנק לא סגר את הברז לקבלנים, והוא נותן אשראי בהתאם למאפייני הלקוח".
גורם בענף הנדל"ן מציין כי התהליך אינו ייחודי רק ללאומי, אלא "גלש מהר מאוד לכל שוק הבנקאות". לדבריו, "הקשחת עמדת הבנקים בלטה בתחילה בהעלאת רף הדרישה למכירת דירות על הנייר לפני הבנייה - שהועלה מ־15%–20% לפני כחצי שנה לכ־30% כיום. בהמשך הגדילו הבנקים את דרישות ההון העצמי מהקבלנים מ־20% ב־2010 ל־30% ב־2011. אם ביוני האחרון עוד דובר על כך שבנקים עושים בעיות לקבלנים מקומיים, הרי שמאז המצב החמיר, וכיום גם החברות הגדולות בשוק הנדל"ן מקבלות כתף קרה מבנקים שעובדים איתן שנים ארוכות".
גורם בנקאי בכיר אמר אתמול ל"כלכליסט": "יש עלייה כללית ברמת הסיכון, גם בענף הנדל"ן וגם במצב המשק והכלכלה העולמית. במקביל, בנק ישראל העביר מסר ברור לגבי הסיכונים הקיימים בתחום. אין ספק שהוקשחו התנאים לאישור הלוואות לקבלנים, קצב אישור הפרויקטים הואט וגם הבחירה בפרויקטים בזמן האחרון הרבה יותר סלקטיבית - רואים את זה בכל הבנקים במערכת. ועדיין, אף על פי שאנחנו מאשרים פחות פרויקטים - אי אפשר לומר ש'החנות' נסגרה לגמרי".
"החנות" אולי נסגרה, אך השיחות עם הקבלנים והיזמים חושפות כי במקרים רבים המחיר שייאלצו לשלם עבור הכסף ישאיר רבים מהם מחוץ לשוק.