משרד האוצר מציע: מימון למעוטי יכולת תמורת דחיית חוק הדיור הציבורי
מעוניין להקצות 150 מיליון ש' בשנתיים לרכישת דירות למשפחות במצוקה. בתמורה - הח"כים ידחו יישום חוק הדיור הציבורי בחמש שנים
שלי יחימוביץ' אמרה כי "זו בושה, דורכים על הנזקקים. חוק הדיור הציבורי הבטיח שכל אדם יוכל לקנות את דירתו או את דירת הוריו בסכום סביר. זו חרפה שהכנסת נותנת יד לביטול חוזר ונשנה של אחד החוקים החשובים ביותר והשוויוניים ביותר שנחקקו אי פעם. הקורבן של הסעיף הזה בחוק ההסדרים הם האנשים העניים ביותר שחיים בדיור הציבורי, ולא יוכלו בשום דרך לממש את הזכאות שלהם על הנכס".
ח"כ מירי רגב אמרה כי "הממשלה חייבת לבנות או לקנות דיור ציבורי כמדיניות. בתקציב הקרוב הושג הישג של הגדלת התקציב לטובת הדיור הציבורי. ההגדלה לא מספיקה אך זה בהחלט כיוון נכון".
היקף הדיור הציבורי בישראל עומד כיום על 66 אלף דירות בלבד, רובן נבנו ומנוהלות על ידי חברת עמידר, והשאר על ידי החברות עמיגור, שקמונה, פרזות וחלד. לעומת הרפורמות של נתניהו, דווקא בחוק ההסדרים לשנת 2012-2011 מוקדש לנושא סעיף שלם. תחת הכותרת "שמירה על מלאי הדיור הציבורי" מופיעה החלטה להפסיק את מבצעי המכירה של הדירות לדיירים, כפי שהיה נהוג בממשלת ישראל במשך שנים, ולשמור על מלאי הדירות למטרת שכירות.
חוק ההסדרים - עליו יצביעו הח"כים - מכיל הצעה לבטל לחלוטין את האפשרות שניתנה עד כה למשפחות מעוטות יכולת לרכוש בזול דירות בדיור הציבורי. מדובר בדירות המושכרות כיום למעוטי יכולת תמורת סכומים נמוכים מאוד, בעיקר באיזורים חלשים כלכלית.
על פי חוק שחוקק כבר בסוף שנות ה-90', יכולים השוכרים של הדירות או שאריהם לרכוש אותן בסכומים הנמוכים בעשרות אחוזים ממחיר השוק. לעיתים מדובר בהנחה של 90%. בעבר עסק משרד מבקר המדינה בסוגיה זו וטען כי ההחלטה לאפשר רכישה כזו מנוצלת לרעה על ידי גורמים שונים, ובעיקר על ידי משקיעי נדל"ן שמקבלים את הדירות בדרכים שונות מבעליהן העניים.