התוכנית של משרד האוצר: להפחית את מס שבח
שר האוצר הודיע אתמול כי יציג תוכנית משלו לצינון שוק הנדל"ן. ל"כלכליסט" נודע כי נבחנת האפשרות להפחית את המיסוי על קרקעות שנרכשו לפני שנת 2001 לתקופה מוגבלת כדי לזרז את מכירתן
לאחר שתוכניתו להגדיל את היצע הדירות ולהפחית את מחיריהן לא מומשה, מנסה שוב שר האוצר יובל שטייניץ לקדם תוכנית לטיפול במחירי הדיור בישראל. יום לאחר שהנגיד פישר הודיע על ייקור המשכנתאות, הודיע שטייניץ כי הוא שוקד על הכנת תוכנית משלו לצינון שוק הנדל"ן ויפרסם אותה בתוך שבועיים. התוכנית, כך נודע ל"כלכליסט", תנסה לפעול בעיקר לקידום מכירה מהירה של קרקעות פרטיות במשק. שטייניץ מנסה להגיע להסכמה בעניין זה עם רשות המסים, שהסעיף המרכזי בה הוא הפחתה משמעותית במס השבח על קרקעות שנרכשו לפני שנת 2001.
מס השבח שונה בעקבות הרפורמה שיזמה ועדת רבינוביץ בשנת 2001, שלפיה מס השבח על קרקע שנרכשה מאותה השנה ואילך הופחת ל־25% מערך הקרקע לעומת 50% על קרקעות שנרכשו לפני 2001. בסופו של דבר הופחת המס בפועל אף ל־20%. גורמים פוליטיים מעריכים כי האוצר ינסה להגיע לאישור החלטה שלפיה המס על קרקעות שנרכשו לפני שנת 2001 יופחת לתקופה מוגבלת, כנראה ל־20% עד סוף 2011, כדי ליצור תמריץ לבעלי קרקעות שמחזיקים בשטחים יותר מעשר שנים למכור אותן בהקדם.
לצד אלה, צפוי השר לפעול עם שר השיכון אריאל אטיאס כדי לחייב קבלנים וראשי ערים לתכנן ולאשר תוכניות לבניית דירות בנות 3 חדרים. עוד נודע ל"כלכליסט" כי משרד השיכון דורש לכלול בחוק ההסדרים הנוכחי החלטה לסבסוד משכנתאות לזוגות צעירים בפריפריה ברכישת דירה חדשה, בגובה של כ־800 שקל לזוג.
תוכניתו הקודמת של שטייניץ להגדלת היצע הדירות והפחתת מחיריהן פורסמה בחודש יוני האחרון ונעלמה בקול ענות חלושה. התוכנית אף לא נכללה בחוק ההסדרים שהובא השבוע להצבעה בכנסת. שטייניץ ניסה להוריד את רף הדיירים הסרבנים שיכולים לטרפד פרויקט לפינוי־בינוי מרמה של 50% לרמה של 20% בלבד. במקביל הודיע כי יקדם הגדלה של זכויות הבנייה ומתן הנחות בארנונה לדיירים בפרויקטים של תמ"א 38.
בפריפריה הציע האוצר הגדלה של היצע צמודי הקרקע לרמה של 15 אלף יחידות דיור. כדי להגדיל את היצע הקרקעות במרכז הוצע כי קרקעות חקלאיות שאינן בשימוש חקלאי יוחזרו למדינה תוך חקיקה מיוחדת, שגם תאפשר פינוי פולשים בקלות רבה יותר. צעדים נוספים נועדו להנחות מוסדות התכנון להגביר את קצב אישור התוכניות למגורים ל־70 אלף יחידות דיור בשנה.