חזון המרפסת מתקדם: היתרי בנייה יינתנו במסלול מזורז
ועדת השרים לשיפור תחום התכנון והבנייה, בראשות ראש הממשלה, אישרה את הצעת ההחלטה בנושא רישוי הבנייה; אישור לסגירת מרפסת יינתן תוך חודש וחצי, הקמת גדר והתקנת קולטי שמש לא יצריכו היתר. נתניהו: "מהפכה אמיתית ובשורה משמעותית לציבור בישראל"
בשלב א' של הרפורמה, אותו מכנים במשרד רה"מ "מהפכת הרישוי", נועד לשפר, לקצר ולפשט את הליכי רישוי הבנייה על ידי הפיכת התהליך לדיגיטלי ומקוון ויצירת שלושה מסלולים מתוחמים בזמן לקבלת היתרי בנייה. "מהפכת הרישוי" תכלול גם הקמת מכוני בקרה פרטיים שיהוו "one stop shop" (מקום בו ינתן מענה לכל התחומים תחת גג אחת) של כל הגורמים המוסמכים להעניק את האישורים המקצועיים בתחומים השונים.
ראש הממשלה נתניהו מסר הבוקר בעניין זה, "זוהי מהפכה אמיתית ובשורה משמעותית מאוד לציבור בישראל ולמשק. הרפורמה תביא לקיצוץ הביורוקרטיה ופישוטה ותאפשר לאזרחים ויזמים כאחד לאשר ולבנות תוכניות ללא סחבת ביורוקרטית בלתי מוצדקת. הרפורמה המלאה בתחום התכנון והבנייה תיצור היצע בנייה רחב יותר ותגרום להוזלת מחירי הדירות, בעיקר לזוגות צעירים".
שלושה מסלולים: פטור, מקוצר ומלא
כפי שכבר פורסם ב"כלכליסט" בשבוע שעבר, המתווה שמוביל נתניהו ואושר אמש מגדיר 3 מסלולים לקבלת היתרי בנייה.
הראשון הוא מסלול פטור, במסגרתו יינתן פטור מלא מהליכי רישוי ויוענק אישור מיידי לבניות קלות ולתוכניות "קטנות", כדוגמת הקמת גדר עד לגובה 2 מטר, הוספת מזגנים תעשייתיים והתקנת תאים סולריים (קולטי שמש).
השני הוא מסלול מקוצר, אליו יוגשו תוכניות בעלות השפעה קטנה יחסית ברמה ההנדסית והמרחבית, כמו סגירת מרפסת, הוספת פרגולה ותוספת בנייה של עד 25 מ"ר. במסלול זה יינתן ההיתר בתוך 45 ימים לכל היותר.
המסלול שלישי הוא המסלול המלא, בו ידונו כל התוכניות "הגדולות" להן יש השלכה מהותית ברמה הנדסית ומרחבית, כמו בניית בניין חדש, הקמת גשרים וכדומה. במסלול זה יינתן האישור תוך תקופה שלא תעלה על 90 יום.
על פי ההערכות, הרפורמה ברישוי תקצר משמעותית את משך זמן ההמתנה לאישורי הבנייה ותביא לשיפור באיכות הבנייה שתחסוך למשק מיליארדי שקלים בשנה.
במשרד ראש הממשלה אמרו היום כי הצורך בשיפור ובייעול הליכי הבנייה והרישוי התעורר לנוכח המצב הנוכחי, בו לעיתים נאלצים להמתין לאישורי בנייה מספר שנים, בתהליך ממושך ומסורבל, המייקר את המחירים, גורם לבזבוז כספים, יוצר אי ודאות ומעכב יוזמות והשקעות. מצב זה הביא את מדינת ישראל להיות מדורגת באחד המקומות הנמוכים, בתחום הבנייה, במדד העולמי "doing business".