הרפורמה בקרנות הנאמנות יוצאת לדרך: מספר הקטגוריות יצטמצם ב-25%
הקטגוריות גם השתנו כדי לשפר את יכולת ההשוואה בין ביצועי הקרנות; השלב הבא ברפורמה: מנהלי הקנרות יודיעו עד סוף מאי אם הם מתחייבים להסתפק ב-2 קרנות נאמנות בכל קטגוריה
השלב הראשון ברפורמה בקרנות הנאמנות יוצא לדרך. רשות ניירות ערך בראשות ענת גואטה, פרסמה היום (ב') את רשימת הקטגוריות החדשות של קרנות הנאמנות. השינוי בקטגוריות אמור לייצר הומוגניות בקטגוריות כך שניתן יהיה להשוות בצורה נכונה יותר בין הביצועים של קרנות הנאמנות באותה קטגוריה.
- רשות ני"ע לקרנות הנאמנות: יש לכם חודשיים לחדול משיטת מצליח
- 100 קרנות נאמנות ימוזגו, הקטגוריות והדירוג ישתנו
- רשות ני"ע מובילה מהלך לצמצום משמעותי במספר קרנות הנאמנות בישראל
מספר הקטגוריות ותת הקטגוריות יצטמצם ב-25% מ-76 ל-57 בעקבות השינוי, והיא תיכנס לתוקף בחודש יולי. הרשימה גובשה ביחד עם איגוד קרנות הנאמנות.
השלב הבא ברפורמה יהיה כאשר מנהלי קרנות הנאמנות יצטרכו להודיע האם הם מאמצים מתווה וולנטרי, ולפיו יהיו להם עד שתי קרנות נאמנות בכל קטגוריה (למעט החרגה במקרים ספציפיים כמו קרנות העוקבות אחרי תיקים מומלצים ע"י הבנקים, למשל).
השלב השלישי ברפורמה יהיה התאמה של מערכות הדירוג של קרנות הנאמנות בבנקים, על בסיסם ממליצים יועצי ההשקעות ללקוחותיהם. מערכות אלה יותאמו, כך שהן יכללו גם פרמטרים איכותיים בדירוג. כמו כן מנהלי קרנות שלא ישתתפו במתווה הוולנטרי לצמצום מספר הקרנות, צפויים לספוג פגיעה בדירוג הקרנות שלהם.
"קיומן של קרנות דומות רבות בניהולו של מנהל קרן המשויכות לאותה כותרת מאפיינת מהווה גורם אשר מגביל את יכולתו של היועץ לבחור את הקרן המומלצת המתאימה ביותר ללקוח. על כן, כחלק מגיבוש המתווה הוולונטרי לטיפול בתופעת ריבוי קרנות דומות המנוהלות במקביל על ידי מנהל קרן, גובש גם עדכון כאמור ברשימת הכותרות המאפיינות", מסבירים ברשות ני"ע את הרקע לביצוע הרפורמה.
הקטגוריות בקרנות הנאמנות עברו לא מעט שינויים כדי לשפר את יכולת ההשוואה בביצועים. כך למשל, תחת קבוצת "אג"ח בארץ-חברות והמרה", נוספו תת קטגוריות הממיינות את קרנות האג"ח הקונצרניות גם לפי קרנות להן חשיפה מנייתית וגם לאלו שאינן חשופות למניות. בנוסף, עודכנה חלוקה נוספת על פי בסיס ההצמדה של אגרות החוב.
דוגמה נוספת לשינוי ניתן למצוא בקבוצת "אג"ח כללי בארץ", לה נוספו תתי-קבוצות לפי החשיפה המרבית למניות. עד כה היו קיימות מדרגות של חשיפה מרבית למניות של עד 10%, עד 20% ועד 30%, וכעת נוספו גם מדרגות של עד 5%, עד 15% ועד 25%.