מעקב כלכליסט
100 קרנות נאמנות ימוזגו, הקטגוריות והדירוג ישתנו
רשות ני"ע ואיגוד קרנות הנאמנות גיבשו מתווה, שמטרתו למגר את התופעה לפיה אם קרן מסוימת הצליחה להשיג ביצועים טובים בתקופה קצרה, היא זוכה לגיוסי עתק. בחינת הביצועים תיעשה על בסיס טווח ארוך יותר ומספר הקרנות יפחת ב־10%
רשות ני"ע ואיגוד קרנות הנאמנות הגיעו להסכמות למתווה וולנטרי לצמצום קרנות הנאמנות. מדובר במתווה מרוכך יחסית לזה שתוכנן, והוא יביא לפי הערכות למיזוגן של 100 קרנות נאמנות בלבד מתוך מעל אלף קרנות הנאמנות האקטיביות שיש בשוק, כלומר ירידה של 10%.
יחד עם זאת, המתווה בנוי כך שבמקביל יבוצע שינוי בקטגוריות של הקרנות, כך שהקרנות בכל קטגוריה יהיו הומוגניות יותר, מה שיהפוך את ההשוואה בין ביצועי הקרנות לנכונה והוגנת יותר.
עוד נקבע כי הבנקים יבצעו שינויים במערכות הדירוג שלהם, כך שבחינת ביצועי הקרנות תיעשה על בסיס טווח ארוך יותר, מה שאמור למנוע מצב של "שיטת מצליח", ולפיה אם קרן מסוימת הצליחה להשיג ביצועים טובים בתקופה קצרה, היא זוכה לגיוסי עתק. לפי הערכות, השלמת המהלכים תתבצע עד סוף המחצית הראשונה של 2021.
- בעקבות בקשת ועדת הכספים: רשות ניירות ערך הרחיבה את ההנחה באגרות
- רשות ני"ע מתערבת בניסיון ההשתלטות על סלע: הורתה למבנה לתקן את ההצעה
- רובינהוד תשלם קנס של 65 מיליון דולר בעקבות הטעיית לקוחות
לתעדף ניהול השקעות איכותי על פני שיווק
הרפורמה אמורה לחזק קרנות נאמנות עם ניהול השקעות איכותי. זאת, לעומת המצב כיום, בו חלק מהגופים נהנים מהצלחה בזכות יכולות שיווק ובניית ריבוי מוצרים. החלק המרכזי במתווה הוא קביעה לפיה מנהל קרנות יוכל לנהל עד שתי קרנות באותה קטגוריה. עם זאת, המתווה כולל סייגים המאפשרים בפועל יותר משתי קרנות בקטגוריה, למשל, אם מדובר בקרנות עוקבות תיקי בנקים (קרנות המתבססות על המלצת תיק ההשקעות של הבנק).
כמו כן, ניתן יהיה לנהל יותר משתי קרנות אם מדובר בקרנות נאמנות הוסטינג (קרנות של גופים קטנים, שמקבלים שירותי תפעול מבתי ההשקעות שהם בעלי רשיון לניהול קרנות, ולכן רשמית הקרן משויכת לבית ההשקעות הגדול). גם קרנות כשרות, או כאלה הנקובות במטבע זר, יוכלו להתווסף לשתי הקרנות של המנהל באותה הקטגוריה.
אשר למיזוגים עצמם, על מנת להימנע ממצב שמנהלי הקרנות ממזגים נכסים לקרנות קטנות עם ביצועים טובים, ובכך מוחקים ביצועים חלשים של קרנות אחרות, נקבעה נוסחה לגבי היחס המקסימלי בין היקף הנכסים של הקרן הקולטת לעומת היקפה לאחר המיזוגים.
במקביל, הוחלט על רפורמה גם בקטגוריות עצמן, כך שהן יכללו קרנות הדומות במאפייניהן, מה שיאפשר השוואה הוגנת בין ביצועי הקרנות. באיגוד וברשות מגבשים את רשימת הקטגוריות החדשה, שתגדל בכ־10% לכ־60 קטגוריות. השינוי המרכזי הצפוי הוא בקטגוריית האג"ח בארץ כללי, שתכלול יותר קבוצות המגדירות במדויק את היקף החשיפה המותר למניות.
חלק משמעותי נוסף מהרפורמה יהיה מצד הבנקים. זרוע ההפצה העיקרית של קרנות הנאמנות היא יועצי ההשקעות בבנקים, שממליצים על קרנות ללקוחותיהם על בסיס מערכות הדירוג בכל בנק. חלק ממנהלי הקרנות טוענים כי אחת הבעיות בענף קשורה במתודולוגיה של מערכות הדירוג בבנקים, שברוב המקרים מתבססת על ביצועים לתקופה של עד שנתיים.
בענף מציינים כי דירוג ביצועים לטווח קצר מביא לשינויים תכופים בהחזקות של המשקיעים. גם למנהלים טובים יש לפעמים כמה חודשים לא טובים, אך במקום לתת זמן למנהל לתקן את הביצועים, כשם שנהוג בקופות הגמל להשקעה או בקרנות ההשתלמות, בקרנות הנאמנות ממהרים המשקיעים למכור ולצאת, תוך קיבוע ההפסד. בענף רוצים שמערכות הדירוג יתבססו על ביצועים של שלוש שנים לפחות.
ברשות העדיפו מתווה מוסכם על מהלך חד־צדדי
סוגיית ריבוי קרנות הנאמנות, והשאלה האם מוצדק שמנהלי קרנות יחזיקו במספר קרנות מאותה קטגוריה, נמצאות באוויר זה זמן רב. ברשות העדיפו להגיע למתווה שיהיה מוסכם על מנהלי קרנות הנאמנות בנושא, גם אם מדובר בפשרה, ולא ללכת למהלך חד־צדדי בדמות חקיקה. יש לציין שמהלך שכזה לוקח זמן רב, על אחת כמה וכמה במציאות הפוליטית הנוכחית, בה (שוב) הכנסת אינה מתפקדת.
מנהלי קרנות המחזיקים בגישה של ניהול מעט קרנות נאמנות, טוענים כי ריבוי קרנות של אותו מנהל באותה קטגוריה הוא הרבה פעמים שיטת "מצליח". לדבריהם, כל קרן שכזו משקיעה מעט בצורה שונה בכל אחת מהקרנות, עד אשר אחת מהן תשיג תשואות נאות. אותה קרן תזכה לדירוג גבוה במערכות הייעוץ של הבנקים, שהן הבסיס להמלצות של יועצי ההשקעות, וכך תזכה בגיוס כספים.
לעומת זאת, מנהלי קרנות אחרים טוענים שמדובר בדרך לגיטימית, שבה בית ההשקעות מציג מגוון מוצרים לציבור. לתפיסתם, יש מקום לכמה מנהלי השקעות איכותיים לקבל לידיהם ניהול קרנות, וכי אין מקום לכפות על בתי השקעות צמצום מוצרים בצורה אגרסיבית.
חילוקי הדעות הקשים בין מנהלי הקרנות, אילצו כאמור את הרשות בסופו של דבר ללכת למתווה מרוכך יחסית בכל הקשור למיזוג הקרנות. אך הצעדים הנוספים, של השינוי בקטגוריות ובמערכות הייעוץ של הבנקים, אמורים גם הם להקטין את תופעת "הקרנות הכוכבות".
2020 היתה שנה קשה לענף קרנות הנאמנות, המנהלות כ־325 מיליארד שקל. בחודש מרץ, בשיא המפולת בשווקים, נפדה מהקרנות סכום עתק של מעל 40 מיליארד שקל. מאז אמנם השווקים התאוששו וגם הענף, אבל עדיין את שנת 2020 סיים הענף עם פדיונות של 25 מיליארד שקל. מלבד משבר הקורונה, מתמודדות קרנות הנאמנות גם עם תחרות מול מוצרים מקבילים, ובראשם קופות הגמל להשקעה, שנהנות מיתרון מס על פני קרנות הנאמנות, וזרימת כספים בקצב גבוה. ה
מתווה אליו הגיעו באיגוד, בראשות אלי בבלי וברשות ני"ע, שבראשות ענת גואטה, אמור לשפר את יכולת ההשוואה והיציבות בענף. עם זאת, יידרשו צעדים נוספים על מנת להתמודד בתחרות מול המוצרים המקבילים והצומחים.