מחקר: גברים סובלים יותר מאבטלה ארוכת טווח, נשים - מ"דלת מסתובבת" בסגרים
28% מהגברים שהיו רשומים בשירות התעסוקה בינואר - פוטרו, לעומת 21% מהנשים; 59% מהגברים המובטלים עם ילדים היו באבטלה ארוכת טווח; לעומת זאת, נשים סובלות יותר מהתופעה של הוצאה לחל"ת והחזרה ממנה
גברים מפוטרים יותר במשבר הקורונה וסובלים יותר מאבטלה ארוכת טווח. המסקנה המפתיעה הזו מתפרסמת היום בדו"ח של שירות התעסוקה על אבטלה לפי מגדר שמתפרסם לרגל יום האישה, שיחול מחר. נשים לעומת זאת סובלות יותר מתופעת "הדלת המסתובבת" של הוצאה לחל"ת והחזרה ממנה.
- מחדל התעסוקה: הרע מכל עוד לפנינו
- התחזית: צפויה עלייה חדה בתת תעסוקה במחצית הראשונה של 2021
- מנכ"ל שירות התעסוקה נגד מנכ"ל ביטוח לאומי: "שילם אבטלה במיליארד שקל שלא כדין"
שיעור הגברים המפוטרים מכלל הגברים שהיו רשומים בשירות התעסוקה בינואר השנה עמד על 28% לעומת 21% מהנשים. באוגוסט, שבו המשק היה כמעט פתוח לחלוטין, עמד שיעור הגברים המפוטרים על 28% מול 23% אצל הנשים.
שיעור הגברים המפוטרים ומובטלים מעל חצי שנה מכלל הגברים המפוטרים עמד בינואר השנה על 22% לעומת 17% בלבד בקרב הנשים. שיעור הגברים הנמצאים בחל"ת ממושך מעל לחצי שנה עמד באותו זמן על 52% מהגברים בחל"ת, לעומת 39% בקרב הנשים. סביר שכמות הנשים הגדולה יותר שהוצאו לחל"ת בינואר הגדילה את הפער. אבל גם בחודש נובמבר שבו היתה היציאה מהסגר השני, היו 59% מהגברים הרשומים בחל"ת באבטלה של מעל חצי שנה ורק 52% מהנשים.
מנהל מחלקת מחקר ומדיניות של שרות התעסוקה גל זהר מסביר זאת בפערי התעסוקה בין גברים לנשים ובייחוד בשכבות החלשות. לדבריו, יותר גברים עם כישורים נמוכים נמצאים בשוק העבודה והם שייתקעו באבטלה ארוכת טווח. לעומת זאת, נשים עם כישורים דומים הן מראש מחוץ לשוק העבודה. סיבה נוספת לאבטלה ארוכת הטווח של גברים היא כנראה הקושי שלהם כמפרנסים עיקריים להתגמש במשכורת.
בעיה חמורה עוד יותר: שיעור הגברים עם ילדים הנמצאים באבטלה ארוכת טווח הוא הגבוה ביותר. 59% מהגברים המובטלים עם ילדים היו בינואר באבטלה ארוכת טווח, לעומת 53% מהגברים המובטלים ללא ילדים, 50% מהאימהות המובטלות עם ילדים ו-45% מהנשים ללא ילדים. גם כאן הסבר אפשרי הוא הקושי של גברים שהם המפרנסים העיקריים להתפשר על המשכורת ולעבוד בתת תעסוקה (משכורת נמוכה מהכישורים). הסבר אפשרי נוסף לכך שאבטלה ארוכת טווח של הורים בכלל, גם נשים, גבוהה משל מובטלים ללא ילדים, הוא הקושי להתגמש בשעות העבודה ועל המרחק מהבית.
לעומת זאת נשים מוצאות הרבה יותר לחל"ת במסגרת הדלת המסתובבת של הסגרים ומוחזרות בסוף החל"ת. כך היוו הנשים 55% מדורשי העבודה באוקטובר 2020 בעקבות הסגר השני אבל ירדו ל-53% בדצמבר לאחר הפתיחה החלקית של המשק ומערכת החינוך. זאת, לדברי זהר בשל שתי סיבות. אחת היא שהן עובדות יותר במקצועות שנפגעים יותר מהסגרים דוגמת חינוך, טיפול ומכירה קמעונאית. השנייה היא הבחירה של משפחות להשאיר בבית בסגרים את הנשים שמשתכרות פחות כדי לטפל בילדים.