רשות התחרות מוכנה להפרדה מדורגת בין חברות העברת הכספים שב"א ומס"ב
הרשות דורשת הפרדה בין החברות האחיות העוסקות בתשתיות התשלומים והעברת הכספים בישראל, אך סבורים כי הפרדה לא מבוקרת בין השתיים עלולה לגרום נזק לציבור
מה יעלה בגורל הקשר ההדוק בין שב"א למס"ב? בעוד בדירקטוריונים של החברות בוחנים שוב אפשרות למיזוג, נמשך הדיון בבית הדין להגבלים בסוגיית ההסדר הכובל בין שתי החברות.
- האחיות מסרבות להיפרד: שב"א ומס"ב לא רוצות להתחרות
- הירידה בפעילות בכרטיסי אשראי צפויה לפגוע בתוצאות שב"א
- רשות התחרות לבנקים: אפשרו לגופים חוץ-בנקאיים גישה למערכת סליקת התשלומים
היום הגישה רשות התחרות בראשות מיכל הלפרין את עמדתה וחזרה על כך, שהיא סבורה ששיתוף הפעולה בין שתי החברות מהווים הסדר כובל, שלא קיבל אישור מרשות התחרות, ולכן החברות נמצאות בהפרה מתמשכת של החוק.
עם זאת ברשות התחרות חושבים שהפרדת שיתוף הפעולה צריכה להיעשות באופן מדורג. ברשות מציינים כי הם ערים לקושי הקיים בהפסקה מיידית וגורפת של שיתופי הפעולה בין שב"א למס"ב, וסבורים שהפרדה לא מבוקרת עשויה לגרום נזק לציבור, ולכן ברשות ממליצים על היתר זמני אשר יאפשר המשך חלק משיתופי הפעולה עד להערכת בית הדין בעניין. הרשות הודיעה לבית הדין כי היא נכונה לנהל שיח עם שב"א ומס"ב בעניין. החברות יצטרכו להודיע תוך שבועיים את עמדתן בנושא.
שב"א (שירותי בנקאות אוטומטיים) אחראית על תשתית התשלומים של ישראל, והיא למעשה מהווה מונופול בתחום זה. היא חברה ללא גרעין שליטה, הנסחרת בבורסה. בעלי המניות הגדולים בה הם הבנקים, וגם ויזה, מאסטרקארד והראל. החברה נסחרת לפי שווי של 524 מיליון שקל.
חברת מס"ב (מרכז סליקה בנקאי) היא חברה פרטית הנשלטת ע"י הבנקים. היא מבצעת סליקת תשלומים, ובראשם של מרבית תלושי השכר במשק. בין שתי החברות קשר עמוק: הן פועלות מאותם המשרדים, חולקות תשתית טכנולוגית משותפת, ומספקות שירותים אחת לשנייה.
בעבר כבר עלתה אופציית המיזוג ביניהן, אך חילוקי דעות בין הבנקים גרמו לסיכול המהלך, שחזר באחרונה שוב אל השולחן. אלא שרשות התחרות בכלל רוצה להחזיר על הסדר כובל בין שתי החברות, כך שכל מערכת היחסים ביניהן נמצאת בסימן שאלה. יחד עם זאת, לאור נכונות רשות התחרות לקיים שיחות עם שב"א ועם מס"ב בעניין, ייתכן ותימצא הפשרה.