$
הכסף

משרד האוצר: סך הערבות הכוללת לקרנות ההלוואות מהנמוכות בעולם, אך התנאים טובים

גובה החשיפה על תיק ההלוואות כולו שלוקחת על עצמה המדינה עומד על 15% בקרן לעסקים קטנים ובינוניים, על 12% בקרן לעסקים גדולים, ועל 60% בקרן לעסקים בסיכון

עמרי מילמן 14:1915.09.20

הערבות שמעניק משרד האוצר באמצעות קרנות ההלוואות היא מהנמוכות בעולם, כך עולה מסקירה שפרסם היום משרד האוצר.

 

גובה הערבות מתחלק לשני סוגים - ערבות להלוואה בודדת, שם דווקא היקף הערבות גבוה בדומה לשאר המדינות, והחשיפה על תיק ההלוואות כולו. כלומר כמה מתוך כלל הסכום שניתן להלוואה המדינה לוקחת על עצמה - שם שיעור הערבות של ישראל נמוך בהשוואה למדינות האחרות. הנתונים אומנם אינם מפתיעים, אולם עד כה משרד האוצר טען בכל פעם כי התנאים בישראל טובים יחסית.

 

גובה החשיפה על תיק ההלוואות כולו שלוקחת על עצמה המדינה עומד על 15% בקרן לעסקים קטנים ובינוניים, על 12% בקרן לעסקים גדולים, ועל 60% בקרן לעסקים בסיכון (קרן שהוקמה אחרי ביקורת רבה על כך שהבנקים לא נותנים אשראי לעסקים שבעבר היו מקבלים אך בגלל הקורונה קיבלו כתף קרה).

 

למעשה הקרן המרכזית היא זו עם הערבות הכוללת של 15% שכן זו עמדה עד לאחרונה על 18 מיליארד שקל ובקרוב צפויה ועדת הכספים לאשר לה ערבות ל-18 מיליארד שקל נוספים לאור המימוש המלא, בעוד שהקרן לעסקים בסיכון עומדת על 4 מיליארד שקל (ועד כה חילקה 800 מיליון לפי נתוני האוצר) והקרן לעסקים גדולים עומדת על 6 מיליארד ועד כה חילקה 1.3 מיליארד שקל.

 

מהשוואה עולה כי מדינות כמו ארה"ב, גרמניה, צרפת, פורטוגל, שוויץ, בולגריה, ספרד, אנגליה, שבדיה ובריטניה מתחייבות על כיסוי מלא של הקרן, כלומר ערבות של 100% לסך הקרן. בדנמרק סך הערבות עומדת על 19%, ביוון על 40% ואירלנד 50%.

 

כאמור בכל הנוגע לערבות להלוואה בודדת הפערים נמוכים יותר. העברות לעסקים קטנים ובינוניים עומדת בארץ על 85% כאשר במרבית המדינות היא נעה בין 90% ל-80%. עבור עסקים בסיכון עומדת הערבות להלוואה בודדת בארץ על 95%.

 

 

 צילום: shutterstock

 

בכל הנוגע לתנאי ההלוואות ישראל, על פי ההשוואה שנעשתה באוצר, יחסית נדיבה, שכן היא המדינה היחידה בה ניתן גרייס של שנה להחזר ההלוואה, עם סבסוד הריבית באותה שנה ויש פטור מעמלת ערבות ועמלת פתיחת תיק. בישראל, כמו מרבית המדינות האחרות יש גם רף עליון לריבית.

 

השוואה של היקף הסיוע המוצהר ביחס לתוצר מעלה כי בכל הנוגע לאשראי ישראל נמצאת יחסית במקום נמוך יחסית - 4.7% מתחתיה מדינות כמו צ'ילה עם 2%, קוריאה עם 2.5% או אסטוניה עם 2.9%. ומעליה מדינות כמו גרמניה כמובן עם 23.8% סיוע אשראי ביחס לתוצר, צרפת עם 13.8%, סינגפור עם 8.5% ועוד.

 

בחינת מיצוי התוכניות מראה כי בישראל אמנם לא היו יותר נדיבים ממדינות אחרות ברמת התכנון, אבל בפועל הביצוע היה קרוב יותר למציאות. היקף הביצוע בארץ ביחס לתוצר עומד על 1.4% בעוד שישנם עוד 0.6% שלא מומשו (לא כולל התוספת של 18 מיליארד שקל שטרם אושרה בוועדת הכספים), בגרמניה יש מימוש של 2% ביחס לתוצר בעוד שההצהרות מדברות על עוד 15.5%, בארה"ב המימוש עומד על 2.4% ביחס לתוצר כאשר 3% טרם נוצלו ובבריטניה המימוש עומד על 3.2% ביחס לתוצר בעוד ש-12.1% לא נוצלו.

x