פרשנות
חברות הביטוח: המשבר הוא רק תירוץ לפיטורים
החברות היו צריכות להתייעל כבר מזמן, אבל כעת נוח להן להציג את הפיטורים בחסות המשבר וההפסדים
- חברות הביטוח מציגות: להפסיד 3.5 מיליארד שקל ברבעון ולמחוק את ההפסד בחודשיים
- "ההתמודדות עם נגיף הקורונה מייצרת סיכונים חדשים לחברות הביטוח"
- גל הפיטורים בחברות הביטוח: הכשרה מסיימת העסקת 7% מעובדיה
לכאורה קל להסביר את מהלכי ההתייעלות - חברות הביטוח הגדולות סיימו את הרבעון הראשון עם הפסד מצרפי של מעל ל־2.5 מיליארד שקל. אולם המציאות מורכבת יותר.
חברות הביטוח היו אמורות לעשות מזמן תהליכי התייעלות עמוקים. רובן עובדות עדיין בשיטות מיושנות, ולא מטמיעות מספיק טוב יכולות טכנולוגיות הקיימות. במקביל יש שחיקה בשיעורי הרווחיות של תחומים כמו ביטוח לרכב. סך המשרות בענף שומר על פחות או יותר על יציבות ונע באזור ה־25 אלף בשנים האחרונות.
ואז הגיע משבר הקורונה: כעת קל יותר להתניע מהלכי התייעלות שכוללים פיטורים משמעותיים. אם לפני חצי שנה חברת ביטוח היתה מודיעה על פיטורים, זה היה מתקבל רע מבחינה ציבורית. היום בתוך המשבר ונתוני האבטלה הגבוהים, הודעות על פיטורים מתקבלות יותר בהבנה.
השאלה היא עד כמה באמת נפגעות החברות מהמשבר הנוכחי, ועד כמה הכרחי עבורן לפטר דווקא כעת. אמנם חברות הביטוח הפסידו סכום לא מבוטל ברבעון הראשון, אולם חשוב להדגיש כי ההפסד נבע מהנפילות בבורסה. בחודשיים האחרונים תיקן השוק כלפי מעלה, והן עדכנו שהרוב המוחלט של ההפסדים כבר קוזז. מתוך הפסד בתיק הנוסטרו של 3.5 מיליארד שקל נותרו 135 מיליון שקל בלבד.
תקופת הסגר גרמה לפגיעה מסוימת בחברות הביטוח ובחלק מהמכירות. הפעילות בביטוח נסיעות לחו”ל כמעט נעלמה, והעלייה באבטלה עלולה לפגוע בצמיחת ההפקדות לפנסיה. למרות כל אלה, הפגיעה בחברות הביטוח מהמשבר מוגבלת. הביקוש לביטוח נחשב ליציב, ומנוע הצמיחה של ההפקדות לפנסיה צפוי להמשיך לצמוח.
הענף צפוי לחזור ברבעונים הקרובים לרמת רווחיות רגילה, אלא אם ניכנס למיתון ארוך שיימשך מעבר ל־2020. כך שלהאשים בפיטורים את הקורונה זה בעיקר נוח מבחינה תדמיתית.