$
בארץ

"ההתמודדות עם נגיף הקורונה מייצרת סיכונים חדשים לחברות הביטוח"

רשות איסור הלבנת הון פירסמה דגשים לחברות ביטוח לזיהוי ניסיונות להלבנת הון ומימון טרור בתחום הביטוח. דוגמאות לדגלים אדומים: פעולות של צדדים שלישים, פעילות חריגה בפוליסה בבעלות עמותה, ושינוי תדיר של מוטבים

נעמי צורף 07:0307.06.20

הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור מפרסמת הבוקר (א') מסמך דגשים עבור חברות ביטוח לזיהוי ואיתור של ניסיונות להלבנת הון או מימון טרור. המסמך מכיל רשימת דגלים אדומים ונועד לסייע לחברות הביטוח, בין היתר, בזיהוי ואיתור פעולות בלתי רגילות, אשר עשויות להיות קשורות לניסיון להלבנת הון או מימון טרור ולדווח עליהן לרשות במקרים המתאימים.

מדי פעם מפרסמת הרשות מסמך דגשים שכזה, בכל פעם לסקטור אחר, במטרה לסייע באיתור גורמים עברייניים. ד"ר שלומית ווגמן-רטנר, ראש הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור הסבירה בשיחה עם "כלכליסט" כי אחת הסיבות לפרסום מסמך הדגשים לחברות הביטוח דווקא בעת הזו נובעת מכך ש"ההתמודדות עם נגיף הקורונה והמציאות הכלכלית החדשה שנוצרה בחודשים האחרונים מייצרות סיכונים חדשים לכלל הסקטור הפיננסי, לרבות חברות הביטוח ומצריכה עירנות מוגברת. סיכונים אלה מחייבים הכוונה מדויקת יותר, מבוססת סיכון, למען מאבק אפקטיבי בניסיונות הללו".

(אילוסטרציה) (אילוסטרציה) צילום: שאטרסטוק

 

על פי נתוני הרשות, בכל שנה מדווחות חברות הביטוח על אלפי פעולות בלתי רגילות, כלומר כאלו שמעלות חשד לביצוע עבירות הלבנת הון. בשנת 2017 דווחו כ-4,500 מקרם חריגים, בשנת 2018 דווחו כ-6,800 מקרים חריגים ובשנת 219 דווחו כ-5,500 מקרים חריגים. על אף החשש מעלייה במקרי תרמית בתקופת הקורונה, הרשות עדיין לא יודעת להציג נתונים על דיווחים חריגים מתחילת 2020.

 

המסמך שהפיצה היום הרשות, כולל דגשים בנושא יישום גישה מבוססת סיכון, כלים לזיהוי וניטור פעילות בלתי רגילה, שימוש בביטויי מפתח בדיווח על פעילות בלתי רגילה, הבהרות בנושא בדיקה מול הרשימה וקישורים נוספים. כמו כן, המסמך כולל רשימה מוצעת של דגלים אדומים המהווים תבחינים לסיוע בזיהוי פעילות העשויה להיות בסיכון גבוה להלבנת הון ומימון טרור בתחום הביטוח. בנוסף, קיימות דוגמאות לדפוסי הלבנת הון באמצעות מכשירים פיננסים שונים.

 

"בעקבות מפגשים רבים שמקיימת הרשות לאיסור הלבנת הון ומימון טרור עם חברות הביטוח עלה צורך בהכוונתן להעמקת ההיכרות עם הסיכונים בתחום לשם איתור אפקטיבי של פעולות לקוחותיהן אשר עלולות להוות ניסיון ניצולן לרעה להלבנת הון או מימון טרור", אמרה וגמן-רטנר.

  

דוגמאות לדגלים אדומים: פעולות של צדדים שלישים או גורמים שלא ברורה זיקתם ללקוח, זיקה לאזור גאוגרפי או מדינה בסיכון גבוה להלבנת הון או מימון טרור, פעילות חריגה בפוליסה בבעלות עמותה, שינוי תדיר של מוטבים, ללא הסבר המניח את הדעת, מוטב/משלם זהה במספר פוליסות, ללא הסבר המניח את הדעת, רכישת פוליסת ביטוח חיים בתשלום אחד, טשטוש נוסף של נתיב הכסף באמצעות רכישה ומכירה מהירה של ני"ע, העברת כספים לרוכש הפוליסה המקורי, תוך הצגתם כהלוואה המיועדת לרכישת נכס, כ"דמי הלבנה".

x