$
הכסף

בלעדי לכלכליסט

בנק ישראל אישר ללאומי להסתער על שוק אפליקציות התשלומים לעסקים

בנק לאומי חתם עם 400 עסקים על הסכם תשלומים באמצעות פפר פיי. בנוסף, הבנק נמצא במו"מ עם רשת ארומה ורשת מקדונלד'ס; שוק התשלומים ממתין להחלטת נגיד בנק ישראל, שיקבע כללי תחרות ברורים בין הבנקים לבין חברות כרטיסי האשראי; לאומי פנה לבנק ישראל וקיבל את אישורו להתחלת פיילוט התשלומים

רחלי בינדמן 06:5413.06.19

שוק התשלומים בישראל בדרך לעבור מהפכה. לראשונה, הציבור הישראלי יוכל לשלם בלא פחות מ־400 בתי עסק באמצעות הסמארטפון שלו.

 

 

 

ל"כלכליסט" נודע כי בנק לאומי חבר לחברת מסופוני התשלום Ipay, המתחרה בחברות וריפון וכספיט, כדי לאפשר לישראלים לשלם דרך אפליקציית התשלומים של הבנק - פפר פיי. כמיליון וחצי האנשים שכבר הורידו את האפליקציה יוכלו להגיע לבתי העסק עמם מתקיים שיתוף הפעולה, ולבצע רכישה ללא כרטיס אשראי אלא באמצעות הנייד בלבד, על ידי סריקת קוד QR שיופיע על מסופון התשלום.

 

האפשרות לביצוע תשלום במסופים תצא לדרך כבר בשבועות הקרובים. ל”כלכליסט” נודע כי לאומי סיכם על רכישת 500 עמדות תשלום של Ipay שכל אחת מהן עולה אלפי שקלים על מנת להציב אותם בבתי העסק שעדיין לא מחזיקים בעמדות.

 

 

מימין: נגיד בנק ישראל אמיר ירון ומנכ”לית בנק לאומי רקפת רוסק עמינח מימין: נגיד בנק ישראל אמיר ירון ומנכ”לית בנק לאומי רקפת רוסק עמינח צילום: עמית שאבי, רון קדמי

 

שינויים בהרגלי הצריכה

 

לאומי התקשר עם Ipay כדי לאפשר תשתית טכנולוגית לחיבור בין אפליקציית התשלום של הבנק למסוף או קופת התשלום במודל של תשלום עצמאי. בין 400 בתי העסק כלולות גם רשתות כמו כוורת אונליין — רשת חנויות נוחות לחיילים, רשת האוכל המקסיקני מקסיקנה, רשת M בורגר ועוד שורה של בתי עסק, בעיקר בתחום המסעדנות. הבנק נמצא במגעים עם ארומה ומקדונלד’ס להצבת מסופונים של Ipay ברשתות.

 

כפי שנחשף בשבוע שעבר ב”כלכליסט”, שלושת הבנקים הגדולים — לאומי, פועלים ודיסקונט המחזיקים באפליקציות תשלום (פיי, ביט ופייבוקס) מעוניינים להסתער על בתי העסק ולהפוך לאמצעי תשלום אלטרנטיבי לכרטיס האשראי מפלסטיק. בשלב הראשון, האפליקציות הללו יהיו מבוססות על כרטיס אשראי כך שכל פעולת תשלום שמבצע לקוח דרך האפליקציה, כולל העברת כסף בין אנשים פרטיים, נסלקת על ידי חברת כרטיסי האשראי שעמה התקשר הבנק (במקרה של לאומי מדובר בחברת מקס, אותה מכר לקרן ההשקעות ורבורג פינקוס). כך, כל תשלום דרך אפליקציות אלה כרוך בתשלום עמלת סליקה מצד הבנק לסולק שלו. במסגרת ההתקשרות המסחרית של לאומי מול אותם 400 בתי עסק סוכם כי בית העסק ישלם עמלת סליקה זהה ללאומי, בדומה לעמלה שהוא משלם בעת גיהוץ כרטיס אשראי. מבחינת בית העסק, שגם לא צריך לממן את עלות המסופון, מדובר לכן בעסקה משתלמת.

 

לאומי מצידו ירוויח את הפער בין עמלת הסליקה שהוא משלם למקס לעמלה שיגבה מבית העסק, אם כי בשלב ראשון יציג רווחיות נמוכה. בית העסק ימשיך לכבד במקביל גם תשלום בכרטיס אשראי מפלסטיק אך בתקווה יזכה להגדלת המחזור שלו, בעיקר בזכות לקוחות צעירים שלא נושאים עמם ארנק. בהמשך, הציפייה היא להנחיל הרגלים חדשים כך שהסמארטפון יחליף את השימוש בכרטיס האשראי.

 

אור ירוק מבנק ישראל

 

עבור בנק לאומי, ההצדקה הכלכלית להתקשרות אינה העמלה שיגבה מבית העסק, שתקוזז ברובה על ידי עמלת הסליקה שישלם הבנק לחברת כרטיסי האשראי הסולקת. הבנק מסתכל הרבה קדימה על היום שבו אפליקציות התשלום יוכלו לאפשר העברת תשלום ישירה בין חשבון הבנק של הלקוח לחשבון בית העסק ללא תיווך כרטיס אשראי, שאז עמלת הסליקה שיקבל הבנק לא תגולגל ברובה לחברת כרטיסי האשראי. אבל זה לא ההסבר היחיד.

 

כשפועלים ולאומי איבדו את חברות כרטיסי האשראי שהחזיקו ישראכרט ומקס, הן איבדו גם מידע רב וחשוב על הרגלי השימוש של הצרכנים. יצירת נורמות תשלום דרך האפליקציה תחזיר לבנק את המידע האבוד במטרה להציע להם הצעות מותאמות אישית. כמו כן, דרך אמצעי התשלום, הבנק יוצר את הקשר והחיבור לבית העסק במטרה להציע גם לו אשראי והצעות נוספות. הקשר נשמר עד כה דרך חברות כרטיסי האשראי שהחזיקו, אשר כעת מאיימות להתחרות בבנקים במתן אשראי ושירותים אחרים לבתי העסק. הלקוחות שישלמו דרך האפליקציה יזכו דרכה לתיעוד היסטוריית התשלומים שלהם, כך שלא יצטרכו לבדוק אותם דרך האתרים של חברות כרטיסי האשראי.

 

סימן השאלה הגדול בהתקשרות בין לאומי, Ipay ו־400 בתי עסק, היא האם היא עולה בקנה אחד עם העובדה שנגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון טרם העניק היתר לבנקים להשתמש באפליקציות שלהם כאמצעי תשלום מול בתי עסק. זאת על רקע התוכניות של הפיקוח על הבנקים להגביל את השימוש באפליקציות אלה.

 

בבנק לאומי מודעים לטיוטת המגבלות שהפיצה המפקחת חדוה בר ולכך שהנגיד הקפיא אותה וצפוי לפרסם הכרעה בסוגיה בימים הקרובים. בבנק לא היו חותמים על העסקה אלמלא היו מקבלים אור ירוק מבנק ישראל. המשמעות היא שנגיד בנק ישראל צפוי לרכך או לשנות משמעותית את המגבלה שהציבה בר, דרך הגדלה משמעותית של מחזור השימושים או ביטולה כליל.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x