ורבורג פינקוס מאותתת: לא רוצה להפוך לבנק
השאלות הפתוחות אחרי מכירת לאומי קארד: האם לאומי יורשה להחזיק בה, מה תרוויח החברה מכך שלא תהפוך לבנק, האם הרכישה תטלטל את הצמרת ועוד
ההסכם בין בנק לאומי לקרן ההשקעות ורבורג פינקוס למכירת לאומי קארד, השאיר אופציה לזרוע ההשקעות של הבנק, לאומי פרטנרס, לרכוש עד 20% ממניות לאומי קארד. בוורבורג פינקוס מעוניינים בחיזוק שיתוף הפעולה עם לאומי ולכן ישמחו שהבנק יחזיק נתח בלאומי קארד, כי הדבר יגביר את האינטרס שלו בהצלחתה.
לשיטת הקרן, היא לא באמת מאיימת על לאומי ולכן כל צעד שיגביר את שיתוף הפעולה - מבורך. בקרן מעריכים שלאומי לא חושש שלאומי קארד המחזיקה בתיק אשראי קטן של 5.4 מיליארד שקל תאיים על הבנקים, ובמצב שבו ממילא לאומי הוא הלקוח הכי גדול של לאומי קארד עם 2 מיליון כרטיסים מתוך 2.5 מיליון שהונפקו, מצב שיישאר בוודאות בארבע השנים הקרובות לפחות, נותר האינטרס המשותף להצלחת לאומי קארד.
- ללא שינוי חקיקה - לאומי לא יוכל להחזיק 20% בלאומי קארד
- מי היא קרן ורבורג פינקוס - בעלת הבית החדשה של לאומי קארד
- המפסידים במכרז על לאומי קארד: "בנק לאומי היתל בנו"
אולם הרעיון שלאומי יחזיק 20% בגוף שאמור להתחרות בו, נראה מנוגד לחוק שקבע שיש להפריד בין הגופים. גורם בכיר במשרד האוצר אמר אתמול ל"כלכליסט" כי "מבדיקה ראשונית, החוק לא מתיר לבנק לאומי להחזיק מניות בחברה". בבנק ישראל נמסר שהנושא בבחינה בעוד מלאומי נמסר כי "הנושא משפטי נבחן לעומקו והוצגו חוות דעת מוצקות".
בסביבת לאומי מדגישים שהחוק אינו אוסר על בנק להחזיק בעקיפין תאגיד פיננסי שאינו בנקאי. הדגש הזה מאותת שוורבורג פינקוס מתכוונת לשמור את לאומי קארד כגוף שאינו בנקאי, כלומר שלא תהפוך לבנק שיחולל תחרות אמיתית בשוק. כל עוד היא שומרת את לאומי פרטנרס בתוך לאומי קארד, היא מכריזה על סדר העדיפות שלה.
מה תרוויח לאומי קארד מכך שלא תהפוך לבנק?
שר האוצר משה כחלון יכול להיות מרוצה מכניסתה לישראל של ורבורג פינקוס - שחקן בכיר בעולם הפיננסי הגלובלי, מומחה בתחום הבנקאות, עם ידע טכנולוגי, כיס עמוק ואורך רוח, שמאמין בשוק הפיננסי הישראלי. אף על פי כן, החזון של כחלון להפוך את לאומי קארד לבנק לא יתממש בקרוב.
לגוף עסקי אין שום אינטרס כלכלי לקבל רישיון בנקאות שיטיל עליו איסורים ומגבלות רבים. כך למשל, בנקים לא יכולים לשווק ביטוחים, אחד ממנועי הצמיחה המרכזיים של לאומי קארד. לאומי קארד לא מעוניינת לאיים על שוק הפקדונות והעו"ש שממילא נמצא בדעיכה, אלא להיכנס למקומות שבהם הבנקים לא נמצאים. היא רוצה להפוך לחברת שירותים פיננסיים שתציע אשראי לקהל רחב יותר ולעסקים קטנים ובינוניים, תשווק פוליסות חיסכון ובעתיד אולי גם קרנות נאמנות.
התוצאה היא שלאומי קארד תוכל להתחרות בבנקים, בלי להפוך לבנק בעצמה, ונראה כי היא רק תרוויח מכך שלא תכוון לטלטול המערכת הבנקאית על ידי תחרות ישירה בבנקים.
האם ורבורג פינקוס תרוקן את הקופה?
ההון המינימלי שלאומי קארד צריך להחזיק הוא 300 מיליון שקל, כך שלחברה נותר סכום גדול מאוד הראוי לחלוקה. לכאורה, קרן שהשקיעה סכום גבוה ברכישה, תרצה להחזיר את ההשקעה במהירות מתוך ההון הפנוי. עם זאת, ועל אף שוורבורג פינקוס אכן צפויה לקבוע מדיניות לחלוקת דיבידנדים, בקרן לא מתכוונים למשוך דיבידנדים בקרוב אלא להשתמש בהון הפנוי להשקעות עתידיות.
האם הרכישה תטלטל את צמרת לאומי קארד?
קרן ורבורג פינקוס עשתה חריש עמוק לפני הרכישה, שכללה פגישות ארוכות עם כל חברי הנהלת לאומי קארד, ומבחינתה, עסקת הרכישה של לאומי קארד כוללת גם את חברי ההנהלה. מנכ"ל החברה, רון פאינרו, מתכוון להישאר. חברות כרטיסי האשראי אינן כפופות למגבלת חוק שכר הבכירים ופאינרו עתיד ליהנות ממענק מכירה נאה. עם זאת, מי שתקבע את גובה המענק היא מנכ"לית לאומי, רקפת רוסק־עמינח, הכפופה לחוק השכר — דבר שכמובן עשוי להשליך על גובהו. דרך אגב, העובדה שאין מגבלת שכר היא עוד תמריץ ללאומי קארד שלא להוציא רישיון בנקאי.
האם עובדי לאומי קארד צריכים לדאוג?
התשובה מורכבת. השבחה של חברה נשענת על כך שהיא יעילה בטווח הארוך, מה שעלול להוביל לפיטורים בקרב 1,400 העובדים. עם זאת, הקרן מצהירה על עצמה שהיא מאמינה בצמיחה וביצירת מקומות עבודה דרך יצירת מקורות הכנסה.
האם מחיר העסקה עשוי להשפיע על שווי כאל?
בנק דיסקונט שולט בחברת כרטיסי האשראי כאל, שהחוק אינו מחייב את מכירתה. בשל כך, מכירת לאומי קארד לא תשפיע על השווי המאזני של כאל, 1.405 מיליארד שקל.