$
הכסף

לכבוד החנוכה: תפסיקו לקנות לילדים כל כך הרבה מתנות

מחקר חדש מצא שילדים קטנים שיש להם פחות צעצועים הם יצירתיים ומרוכזים יותר מכאלה שמוקפים בהרבה משחקים. כך תמתנו את כמות המתנות מבלי להרוס את החג

שירות כלכליסט 14:4406.12.17
הסירו דאגה מליבכם. אתם לא תהרסו לילדים שלכם את ההנאה מחנוכה, אם תמתנו את כמות המתנות שתחלקו להם. מחקר חדש שפורסם בכתב העת התנהגות והתפתחות של פעוטות (Infant Behavior and Development) מצא שילדים קטנים שיש להם פחות צעצועים הם יצירתיים ומרוכזים יותר מכאלה שמוקפים בצעצועים רבים. הממצאים מתבססים על מחקר שערכו באוניברסיטת טולדו, שבו חולקו לילדים מתחת לגיל שלוש או 4 צעצועים או 16. הפעוטות עם הצעצועים המעטים שיחקו איתם לאורך יותר זמן "מה שאפשר להם להתרכז יותר ולשחק בצורה יצירתית יותר", כתבו החוקרים. לפיכך המסקנה הייתה כי פחות צעצועים "מקדמים התפתחות ומשחק בריא".
עם זאת, על פי סקר שערכו בחברת ניהול ההשקעות טי.ראו פרייס, 66% מההורים הודו כי הילדים שלהם מצפים לקבל כל מה שהם רוצים. בחלק מהמקרים רגשות אשמה הם שגורמים להורים להעניק לילדים את מבוקשם, "במיוחד אם הם מודאגים שלא בילו מספיק זמן עם הילדים, או שהם רוצים שלילדים יהיה יותר ממה שהיה להם כשגדלו", מסבירה הפסיכולוגית הקלינית ד"ר רובין גורוויץ' מאוניברסיטת דיוק. אולם, היא מוסיפה כי חגים כמו חנוכה, הם זמן טוב לעזור לילדים להפוך להיות אסירי תודה ולהעריך את מה שהם מקבלים "וזו אחת המתנות הטובות ביותר שתוכלו לתת להם".

 

מחקר חדש מצא שפעוטות עם פחות צעצועים מרוכזים ויצירתיים יותר מחקר חדש מצא שפעוטות עם פחות צעצועים מרוכזים ויצירתיים יותר צילום: שאטרסטוק

 

 

גורוויץ' והורים נוספים שיתפו באתר moneyish.com עצות כיצד לומר "לא" בלי להרוס את החג:

 

תאמו ציפיות משלב מוקדם:

גורוויץ' אומרת שבמשפחות עם ילדים גדולים יותר בגילאי בית ספר חשוב לשבת מראש ולדון בעניין המתנות לחג. "אל תגידו שאתם לא יכולים להרשות לעצמכם את המתנה", מה שעלול להלחיץ את הילדים לגבי המצב הפיננסי של המשפחה, במקום זה, תגידו "אנחנו הולכים לצמצם מעט את עניין המתנות כי אנחנו חוסכים בשביל חופשה" או "אנחנו רוצים לוודא שנוכל לטפל בכל מה שנזדקק לו השנה".

 

אל תתנו להם לבחור מתוך קטלוג:

פסיכולוגית הילדים ד"ר לורן ניקרבוקר מהמרכז לחקר ילדים באוניברסיטת ניו יורק, מבקשת מבנה בן השלוש להגיד לה מה הוא רוצה באופן אינטואיטיבי. "אל תתנו לקטלוג חנות הצעצועים להכניס להם רעיונות לראש. ככה אני מקבלת בקשות מופלאות כמו אני רוצה תנין שמדבר אליי, זה הרבה יותר יצירתי", היא מסבירה.

 

שתפו את הסבים והסבתות:

ילדים רבים שמבינים שההורים לא מתכוונים לקנות להם מה שהם רוצים, מסתמכים על הנדיבות של הסבים והסבתות. לכן רצוי לשוחח איתם כדי שגם הם ישתפו פעולה ולא יתפרעו עם המתנות.

 

החליפו צעצועים בחוויות:

כשאתם נזכרים בחופשות החנוכה שלכם כילדים, האם קיבלתם הרבה מתנות או שאתם זוכרים יותר אירועים כמו הדלקת נרות והפסטיגל? "תוסיפו אירועים משפחתיים ללוח הזמנים, כמו טיולים או משחק משפחתי משותף", מציעה גורוויץ'.

 

ערבו את הילדים בפעילות התנדבותית:

משפטים כמו "תגידו תודה, יש הרבה ילדים באפריקה שאין להם כלום", רק יובילו לגלגולי עיניים ותרעומת. לכן עדיף להדגים דברים טובים שתוכלו לעשות. "אם אתם מתכוונים לתרום ארוחות לנזקקים, תנו לילדים שלכם לעזור לכם בקניות", מוסיפה גורוויץ'. "אם אתם קונים מתנה לילדים נזקקים, תנו לילד שלכם לבחור אותה". אפשרות נוספת היא שהילדים יעברו על הצעצועים הישנים שלהם ויבחרו כאלה שאפשר לתרום.

 

הכירו בכך שאכזבה משתלמת בטווח הארוך:

"תנו לילדים שלכם להבין שזה בסדר להתאכזב מכך שלא קיבלו כל מה שהם רוצים, אבל שכנעו אותם להסתכל על כל הצעצועים שכן קיבלו", אומרת ניקרבוקר. "אל תתרגשו אם הם מזעיפים פנים או מסרבים לומר תודה. ילדים תמיד יתנהגו כילדים, וכולם עוברים את השלב הזה. הם ילמדו להיות יותר אסירי תודה ככל שיתבגרו".

בטל שלח
    לכל התגובות
    x