דור ה-Y : מסרבים לעזוב את הקן ותלויים כלכלית בהורים
סקר חדש מצא ש-24% מהמילניאלס עדיין גרים עם ההורים ו-84% מהם חושבים שהוריהם יחלצו אותם אם יאבדו את פרנסתם לשלושה חודשים או יהיו חייבים יותר מ-10 אלף שקל
בני דור ה-Y, בני ה-20 עד 35, ממשיכים לקבל סיוע כלכלי מהוריהם גם בבגרותם, לוקח להם זמן רב יותר 'לעזוב את הקן' והם סומכים על ההורים שיחלצו אותם ממשבר כלכלי, כך עולה מסקר של ה"גל החדש", אשר בוצע עבור חממת ה- FinTech במרכז לחדשנות (WEDEA) של המסלול האקדמי המכללה למינהל.
- בן 31, תל אביבי, יוצא 8200 - המנכ"ל הצעיר בהייטק
- מסים, מכסים וצהרונים: התוכנית של כחלון קורצת להורים הצעירים
- הרפורמה שתמנע את הסבסוד של הצעירים את הפנסיונרים בפנסיה יוצאת לדרך
רבים מבני דור ה-Y, שמכונים גם מילניאלס, מקבלים סיוע כלכלי שוטף מהוריהם. למעשה, רק 42% מהמילניאלס לא קיבלו סיוע כלכלי מהוריהם בשנה האחרונה. 24% מהם עדיין גרים עם ההורים כאשר בקרב בני ה-20 עד 27 שיעור המתגוררים עם הוריהם הוא 40%. באופן טבעי בני העשרים שעדיין משרתים בצבא גרים עם ההורים אך גם בהתחשב בהטיה זו בישראל, עדיין מדובר בשיעור גדול של מילניאלס שלא עוזבים את הקן בהשוואה לארה"ב. שם לפי סקר שערך מכון המחקר Pew כ-15% מבני ה-20 עד 35 גרים עם ההורים.
כשהם נקלעים למשבר כלכלי, שמוגדר כאבדן פרנסה למשך שלושה חודשים או יותר או חובות של עשרת אלפים שקלים או יותר, 84% מהמילניאלס חושבים שההורים יחלצו אותם ממנו. 11% מתקיימים למעשה תחת הנחה שבמקרה של משבר הם יוכלו לפנות להורים לעזרה. בקרב מילניאלס מבוגרים יותר, בני 28 עד 35, גדל שיעור המשיבים כי "אף אחד לא יעזור".
הקשר הכלכלי להורים מתבטא לא רק בסיוע כספי. 31% מהמילניאלס מתייעצים קודם כל עם ההורים כשהם צריכים לקבל החלטה כלכלית חשובה. כ-40% מתייעצים עם בן או בת הזוג.
למרות שכרגע בני דור ה-Y סומכים ונסמכים על הוריהם, הם בטוחים שבעתיד מצבם הכלכלי יהיה יותר טוב. 91% מהם חושבים שבעוד 20 שנה מצבם הכלכלי יהיה טוב או טוב מאוד. אם היום 9% מהם בלבד מגדירים את מצבם הכלכלי כטוב מאוד הרי ש-44% מאמינים שבעוד 20 שנה מצבם יהיה כזה. מקור האופטימיות לגבי העתיד מיוחס לדעת מחברי המחקר לעובדה כי 92% מהמילניאלס מאמינים שתהיה להם השפעה על השיפור במצבם הכלכלי. זאת למרות מחקרים ונתונים שמראים כי לא כך הדבר.
למרות האופטימיות לגבי ה-20 שנים הבאות, המצב שונה כאשר מתייחסים לפנסיה. מהסקר עולה כי 69% מהנשאלים 'מסכימים' או 'די מסכימים' עם האמירה שכשיפרשו לפנסיה הכסף לא יספיק להם למחיה.
"הסקר מאפשר לנו להבין טוב יותר את התפיסות והצרכים של דור המילאניאלס, ולהשתמש בתובנות אלה על מנת להשיב על סוגיות משמעותיות, כמו למשל את הפוטנציאל הגלום בתעשיית ה-FINTECH". מציין מוטי שטנר, ראש תוכנית ה-FINTECH במרכז לחדשנות של המכללה למינהל, המשמש כיועץ בכיר לגופים פיננסיים ווממשלתיים בישראל ובעולם. שחיבר בעקבות הסקר נייר עמדה שיוצג באירוע ההשקה של מרכז Wedea בשבוע הבא. "סוגיית החינוך הפיננסי היא דוגמא טובה לכך, הסקר מצביע כי דור המילאניאלס תלוי רבות בהוריו, ורובו מרגיש חוסר בחינוך פינננסי מספק. המלצתנו היא לנקוט באסטרטגיה עקיפה, שתפנה לדור ההורים וכך להשפיע על המילאניאלס עצמם. אסטרטגיה עקיפה כזאת נוסתה בהצלחה בעבר למשל בקמפיין לחגורת בטיחות ברכב, שהופנתה לילדים ומשם הגיעה להוריהם. בשל התלות הכלכלית הגבוהה של המילניאלס בהוריהם, אסטרטגיה עקיפה צפויה להיות יעילה יותר מהאסטרטגיה הישירה הנוכחית. מה גם שלדור ההורים יהיה אינטרס רב לקדם את החינוך הפיננסי של המילניאלס".
הסקר, שנערך בקרב 610 גברים ונשים בגילאי 20-35 מתוכם 51% נשים ו55% בני 28 עד 35.