הוועד בבנק אגוד טען שיש לו "תכנית סדורה" להפעלת הבנק כעצמאי - רק לא הציג אחת כזאת
יו"ר ועד הפקידים בבנק טען בדיון בוועדת הכספים כי לו תוכנית ברורה איך להפעיל את הבנק - מבלי הצורך להתמזג עם מזרחי טפחות. אלא שבדיקת כלכליסט מעלה שאין לו באמת תכנית כזאת
"יש לנו תכנית סדורה להפעלת בנק אגוד באופן עצמאי, ולצורך התכנית הסכמנו להתייעלות", כך הצהיר היום יו"ר ועד הפקידים בבנק איציק מוקמל בדיון שהתקיים בוועדת הכספים (ג') על עסקה אפשרית למיזוגו של אגוד עם בנק מזרחי טפחות.
- הוארך היתר השליטה של אליהו בבנק אגוד - על רקע העסקה למיזוג עם מזרחי טפחות
- ישעיהו לנדאו, מבעלי השליטה באגוד: "העסקה עם מזרחי טפחות טרם קרמה עור וגידים"
- מידרוג על מזרחי טפחות: המיזוג עם אגוד יתרום למימוש התוכנית האסטרטגית של הבנק
מוקמל ביקש לבטא בדבריו את דאגתו לביטחונם התעסוקתי של עובדי הבנק, שעלולים להיות מפוטרים אם יתבצע המיזוג. ואולם, מבדיקה שערך "כלכליסט" נראה כי לוועד אין בפועל תכנית כתובה כלשהי, וכי בדבריו ביקש מוקמל רק להצהיר כי הוועד מעוניין לנהל משא ומתן עם בעלי הבנק כדי להגיע להסכמות עקרוניות בנושא, על מנת לאפשר לבנק להמשיך ולפעול באופן עצמאי.
עד כה קיימו נציגי העובדים ובעלי הבנק מספר מצומצם של פגישות בלבד, ול"כלכליסט" נודע כי פגישה נוספת בין הצדדים צפויה להתקיים ביום חמישי.
עו"ד דליה טל, המייצגת את גרעין השליטה באגוד, נכחה בדיון וציינה בהקשר זה כי: "בימים אלה מתקיים מו"מ עם בנק המזרחי (ר"ש- בין בעלי בנק אגוד ובעלי בנק מזרחי) . המו"מ כולל התייחסות לשמירה ולהגנה על זכויות העובדים ככל שניתן. הבעלים פנו לעובדים ולבנק וביקשו להיוועץ עימם טרם עשיית העסקה. מו"מ כזה מתקיים. אנחנו לא חיים בחלל ריק. נעשו הסדרי פרישה מרצון בבנקים אחרים וגם בבנק אגוד עצמו".
יו"ר ועדת הכספים משה גפני אמר בדיון: "נמנע את המיזוג אם יהיו פיטורי עובדים בכפייה. אם עובדים ילכו מרצון זה בסדר, אבל אם מדובר בפיטורים בכפייה זה יהיה מבחינתנו דבר נורא ואיום".
גפני ביקש מהממונה על ההגבלים להתייחס לעסקה ולקבל פרטים נוספים לגביה. בדיון הבוקר נכחה המפקחת על הבנקים חדוה בר שמצדדת בעסקה וציינה בהקשר זה כי במידה ובנק אגוד ימוזג הדבר לא יפגע בתחרות משום שאגוד לא נתפס כגורם תחרותי במערכת הבנקאית ומנגד דווקא המיזוג הנדון יגביר את התחרות.
יש להדגיש כי לוועדת הכספים אין סמכות למנוע את העסקה (שטעונה אישור של בנק ישראל ושל רשות ההגבלים העסקיים) אך לוועדה כן יש סמכות לאשר הצעות שמוגשות לבנק ישראל, וככל שתוגש הצעה שתביא לפיטורי עובדים (שלא במסגרת פרישה מרצון) תתנגד לכך הוועדה.
בדיון הקודם בנושא בוועדת הכספים בתחילת ספטמבר היתה התנגדות למיזוג מקיר לקיר. בין היתר, אמר גפני אז: "נושא העובדים הכי חשוב לנו, ניאבק עליו בכל הכוח".
לפני כחודשיים וחצי אישר מזרחי טפחות את דבר קיומם של המגעים מול בעלי השליטה בבנק אגוד. העסקה, ככל שתיעשה, צפויה לשקף לאגוד שווי של 1.4 מיליארד שקל.
במקביל נערכות בדיקות משפטיות ביחס להשלכות התקשרות שכזו על ההגבלות החלות על בעלי השליטה לעניין חוק הריכוזיות. במידה והמהלך יצא לפועל, מזרחי טפחות צפוי להמשיך להיות הבנק השלישי בגודלו במערכת הבנקאית, עם תיק אשראי שיתפוס נתח של 20% מהשוק. המגעים שמנהלים בעלי השליטה במזרחי טפחות כוללים גיבוש מתווה שלפיו הבנק ינפיק מניות כנגד רכישת מניות בנק אגוד.