22 בנקים ובתי השקעות יתחרו על כספי קצבאות הילדים: כלל וילין מחוץ למשחק
אגף החשב הכללי דיווח היום על הגופים שיתחרו על ניהול 50 שקל מקצבאות הילדים. ברשימה נכללים גם גופים לא מוכרים כמו קל גמל ופנסיה שבשליטת משפחת גולדברג, בעלי FMR, ואינטראגמל של איציק אסטרייכר
ועדת המכרזים באגף החשב הכללי, בראשות סגן בכיר לחשבת הכללית, יהלי רוטנברג, בחרה את רשימת הבנקים וקופות הגמל שינהלו את כספי החיסכון בתוכנית חיסכון לכל ילד.
- כך הצליחו הבנקים ובתי ההשקעות להגדיל את התמורה שיקבלו מתוכנית חיסכון לכל ילד
- פורסם מכרז חיסכון לכל ילד: דמי הניהול של קופות הגמל יעמדו על 0.15%
- מי שימשכו את ה'חיסכון לכל ילד' רק בגיל 21 יזכו למענק של 1,000 שקל
מדובר ב-22 גופים הכוללים את כל הבנקים ובתי ההשקעות המנהלים פעילות גמל שיתחרו על ניהול 50 השקלים מתוך קצבת הילדים שמקבלים ההורים עבור כל ילד.
באופן מפתיע הגוף המשמעותי היחיד שנעדר מהרשימה הוא כלל ביטוח, אחד השחקנים המשמעותיים בשוק הגמל וגם בית ההשקעות ילין לפידות שמציג בשנים האחרונות את התשואות הגבוהות בענף. ככל הנראה הסיבה לכך היא החלטה אסטרטגית לא לגשת למכרז שכולל דמי ניהול מאד נמוכים שבהם תישא המדינה – 0.23% בלבד. זאת, אף על פי שהאוצר איפשר לגופים המשתתפים להציע לחוסכים הצעות שיווקיות של מוצרים נוספים. עבור הבנקים התמריץ להשתתף גבוה יותר שכן בניגוד לחברות הגמל הם גם יכולים להשתמש בכספים המנוהלים לצורך מתן אשראי ולגזור קופון של מרווח הריבית וכן הם זוכים בלקוח שבוי מגיל צעיר שכן הצפי הוא שילד שכספו יחסך באחד הבנקים יישאר כלקוח של הבנק בהמשך.
כן השתתפו גופים חדשים כמו אינטראגמל של איציק אסטרייכר ועוד גוף חדש ולא מוכר "קל גמל ופנסיה" שנמצא בבעלות של משפחת גולדברג (בעלי חברת FMR, חברת שירותי התוכנה המספקת את שירותי התוכנה לרוב חברי הבורסה ולפי הערכות מגלגלת הכנסות של עשרות רבות של מיליוני שקלים בשנה), דפנה זמיר ודן טוקטלי.
התוכנית תחל בינואר 2017 אז יפקיד המוסד לביטוח לאומי בחשבונות החיסכון סכום חודשי של 50 שקלים עבור כל ילד זכאי. בנוסף, ההורים יבחרו האם להוסיף 50 שקלים, אשר ישולמו על ידי המוסד לביטוח לאומי מתוך קצבת הילדים של אותו הילד. עבור הורים שלא יבחרו היכן להפקיד את הכספים בין הגופים שמשתתפים, כברירת מחדל יופקדו הכספים באחת מקופות הגמל הזוכות עבור ילדים מתחת לגיל 15 בעוד עבור ילדים מעל גיל 15 כברירת מחדל יופקדו הכספים באחד הבנקים. התשואות שיצברו הכספים יהיו פטורות ממס רווחי הון עד גיל 21 כאשר הילדים יוכלו למשוך את הכספים בגיל 18 אם כי יזכו למענק התמדה (של 500 שקלים) אם ימשכו את הכספים בגיל 21.
הבנקים ובתי ההשקעות נלחמו על הזכות לקבל לקוחות רבים מגיל אפס למעשה. במקור, רצו באוצר לתת עדיפות לקופות הגמל בניהול הכסף ולעשותן ברירת מחדל יחידה להורים שלא יבחרו אקטיבית מתוך הנחה כי לאורך זמן השקעת הכספים בשוק ההון תעניק תשואה עודפת על פני הריבית שמציע הבנק אלא שהבנקים לחצו ולכן מגיל 15 ברירת המחדל תהיה הבנק ולא חברת הגמל. בנוסף, ניתנה להורים אפשרות של חצי שנה לקבל החלטה עד אמצע 2017 שבמהלכה צפויים הבנקים להילחם ולשכנע את ההורים לבחור בחיסכון בבנק על פני קופת גמל. עבור הורים שיבחרו או שכברירת מחדל יופקדו הכספים לקופת גמל, הקופות יציעו 3 מסלולי השקעה, סולידי, בעל סיכון בינוני ומוגבר כשברירת המחדל תהיה סיכון נמוך (סולידי).
עבור הורים שלא יבצעו בחירה אקטיבית וילדם מתחת לגיל 15, הכספים יופקדו באקראי באחת מקופות הגמל הזוכות ולכן יש חשיבות דווקא לאקטיביות של ההורים שיבדקו וישוו בין ביצועי ההשקעות של הגופים למשל.
שר האוצר משה כחלון אמר היום כי "מדובר באחת התכניות הלאומיות הגדולות ביותר שנעשו למען ילדי ישראל מאז ומעולם. כל ילד יוכל להיפגש עם כ-20 אלף שקליבהגיעו לבגרות ולהשתמש בהם על פי צרכיו, ללימודים, פתיחת עסק, חתונה או כל שימוש אחר שיבחר. רשימת על ההורים לבחון היטב את האפשרויות העומדות בפניהם ולעשות את הבחירה הטובה ביותר עבור ילדיהם".