קדושים מעונים בעבודה? כדאי לכם לנצל את ימי החופשה
סבורים שעבודה קשה ואי נטילת ימי חופשה יהפכו אתכם לעובדים טובים ומוערכים יותר? סקר שנעשה בארה"ב מוכיח בדיוק את ההיפך
זוכרים מתי בפעם האחרונה יצאתם לחופש מהעבודה? אם לא, ייתכן שאתם שייכים לקבוצה של "קדושים מעונים" השוללים מעצמם את המנוחה שכה הכרחית לגוף ולנפש - ובדרך גם "תורמים" כסף למעסיק. בארה"ב, למשל, מרוויחים המעסיקים 61.4 מיליארד דולר בשנה בשל עובדים שוויתרו על זכויות החופש שלהם.
- הרעיון הגאוני של גוגל: עובדים יכולים לתרום ימי חופשה אחד לשני
- ימי חופשה ללא הגבלה: הטבה אמיתית או מלכודת דבש לעובדים
- הצעת חוק: יותר ימי חופשה לעובד
ואם לא די בכך, סקר שנערך על-ידי ארגון Project: Time Off, בקרב 5,600 עובדים – בכללם 1,200 עובדים בעמדות ניהול - שביקש לבדוק את כיצד ויתור על ימי חופש משפיע על תרבות העבודה בארה"ב העלה את הממצאים הבאים:
1. 55% מהעובדים בארה"ב לא ניצלו את מלוא ימי החופש שלהם ב-2015. זוהי הפעם הראשונה שהסקר השנתי מצא שרוב העובדים לא יצאו לחופש כראוי.
2. העם האמריקאי הותיר 658 מיליון ימי עבודה לא מנוצלים ב-2015. מתוכם 222 מיליון ימים פשוט "התאיידו" משום שלא ניתן היה להעביר אותם לשנה הנוכחית, לשמור אותם או לקבל במקומם תשלום.
3. גם הכלכלה הכללית סבלה – לו ימי חופש אלו היו מנוצלים עד תומם, הרי ש-223 מיליארד דולר היו זורמים לעסקים שונים כגון מסעדות, הופעות, משרדי נסיעות ועוד.
אפשר היה לחשוב שהחריצות הזו תבוא לידי ביטוי בקידום ובהעלאות. אז זהו - שלא.
המחקר הראה כי לעובדים שניצלו 10 או פחות מימי החופשה המגיעים להם, היו פחות סיכויים לקבל בונוס או העלאה מאלו שיצאו ל-11 ימי חופש ויותר.
מומחים אומרים שהסיבה לכך היא כפי הנראה הצורך שלנו בחופשה כדי לנוח ולתת למוח להתרענן. כך שעם החזרה לעבודה, הפרודוקטיביות שלנו עולה. ויתור על ימי החופש אולי גורמת לנו להיות נוכחים יותר בעבודה אבל איכות העבודה שלנו מוטלת בספק.
עובדים שיצאו לימי חופשה - הרוויחו יותר בממוצע מעובדים שלא ניצלו את מכסת ימי החופשה המגיעה להם | צילום: שאטרסטוק |
יש להביא בחשבון גם כי עבודה ללא הפסקה מעלה את הסיכויים למחלות ולשחיקה נפשית המובילה לדיכאון ולחרדות ומכאן להוצאות גדלות על תרופות.
חוסר הנכונות לצאת לחופש לאט נובע אך ורק מניסיון לזכות במדליה, אלא פעמים רבות פשוט מעומס עצום של עבודה ההולכת ונערמת על שולחננו. לעובדים יש תחושה שאם יעיזו לקחת חופשה, הם פשוט ייקברו מתחת לכל העבודה.
הסקר מצא כי רבים מהעובדים, שכן היו רוצים לקחת חופש, לא בטוחים אם הבוס מצפה מהם לעבודה במהלך החופשה או לא.
אם כך, ממליצים החוקרים, במקום להיות ממוקדי עבודה, מומלץ להיות ב"מיקוד דואלי" – מותר לאהוב את העבודה ולהשקיע, אולם חשוב מאד לקחת גם חופש.