$
50 פלוס

איך לוקחים הלוואות, מהן המגבלות ובאילו ריביות

על פי הכללים החדשים לקבלת הלוואות מגופי פנסיה, החוסכים יכולים לקחת הלוואה של עד 80% מערך הכסף הנזיל שיש להם במכשיר החיסכון הפנסיוני שלהם

שאול אמסטרדמסקי 07:0203.01.13

בספטמבר האחרון שינה הממונה על שוק ההון את הכללים לקבלת הלוואות מגופי הפנסיה, החמיר אותם מעט וביצע השוואה בכללים בין הגופים השונים - קרנות פנסיה, ביטוחי מנהלים וקופות גמל. על פי הכללים החדשים, החוסכים יכולים לקחת הלוואה של עד 80% מערך הכסף הנזיל (זה שאפשר למשוך בכל מקרה מבלי לשלם קנס מס) שיש להם במכשיר החיסכון הפנסיוני שלהם. הוראה זו תקפה בעיקר לגבי חוסכים ותיקים יותר.

 

ביחס לכספים הלא נזילים, ניתן לקחת הלוואה של עד 30% מערך החסכונות במכשיר החיסכון הפנסיוני (במקום 50% בעבר). הוראה זו תקפה בעיקר לגבי חוסכים פחות ותיקים. בקרנות השתלמות, ניתן לקבל הלוואה של עד 50% מערך הנכסים הנזילים.

 

את ההלוואות אפשר לקחת לתקופה של עד שבע שנים. ניתן לפרוע את ההלוואה לפני המועד שנקבע מראש, ואין צורך בוותק מסוים של חיסכון, בניגוד לדרישה שהיתה בעבר. הריביות על ההלוואה נוחות - מפריים מינוס חצי (3% כיום) ועד פריים פלוס אחד (4.5% כיום) - ונמוכות בהרבה מההלוואות שניתנות בבנקים.

 

הממונה גם הגביל את גופי הפנסיה לחלק הלוואות עד שיעור של 10% מכלל תיק הנכסים שבידם. גופי הפנסיה רחוקים מרחק שנות אור מהגבלה זו. שיעור ההלוואות ביחס לנכסים בביטוחי המנהלים עומד על 0.8% מהיקף הנכסים בתיק, שיעור ההלוואות בקופות הגמל עומד על 0.49% מהנכסים, ושיעור ההלוואות בפנסיה עומד על 0.12% מהנכסים בלבד.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x