איפה גדל הכסף? ספרי הילדים לא ממש עונים
אורלי שדה התאכזבה לגלות שלא קיים ספר שילמד את הילדה שלה על עולם הפיננסים - אז היא כתבה אחד
"הכל התחיל לפני שלוש שנים, כשהייתי 'פרופסור אורח' באוניברסיטת ניו יורק", מספרת ד"ר אורלי שדה ל"כלכליסט". "הבת שלי, שהיתה בכיתה ד', התחילה לשאול שאלות על מונחים כלכליים, וחיפשתי ספר שילמד אותה על הנושא. רציתי שהגיבורה הראשית תהיה בת. שתי הדרישות יחד הרגו את החיפוש, אז כתבתי לה סיפור על ילדה שרוצה לקנות גיטרה חשמלית וההורים אומרים לה שכסף לא גדל על העצים, אז היא יוצאת למסע לגלות איפה הכסף גדל. היא מחפשת עבודה, מתעניינת במניות ועוד".
לקריאת כתבות באותו נושא
- חינוך פיננסי עכשיו
- חינוך פיננסי יתרום לצמצום הפערים
- המורה שהכניסה את התאגידים לכיתה
- האוצר מעדיף טמבלים פיננסיים
- מדריך הטרמפיסט לעולם הפיננסים
הספר יצא לאור באוגוסט האחרון בארה"ב, ולדברי שדה, ייתכן כי בהמשך יתורגם גם לעברית. ייחודו של הספר מתבלט לאור ההיצע הדל של ספרי ילדים העוסקים בנושא. אמנם ישנם כמה ספרי ילדים מתורגמים העוסקים בכסף, אך הם אינם עוסקים בהכרח בחינוך פיננסי "חינוכי", בחיי היומיום שלנו ובאופן שבו הכסף בא לידי ביטוי בהם.
"לספרות ילדים יש השפעה על איך שילדים תופסים את העולם. בגלל זה היה חשוב לנו שהגיבורה תהיה 'קולית' וחכמה. חשוב להכיר לילדות את הנושא מגיל צעיר אם רוצים שהן יהיו בכירות בעולם הפיננסי", היא אומרת. "סקרים בעולם מראים כי לאנשים יש פחות ידע פיננסי ממה שהיינו רוצים, ולנשים עוד פחות מגברים".
לשדה, ראש התוכנית לתואר ראשון במינהל עסקים באוניברסיטה העברית, לא זר נושא החינוך הפיננסי, והיא אף ישבה בצוות הישראלי שהכין את פרק הפיילוט במבחני פיזה בנושא אוריינות פיננסית, על תקן יועצת אקדמית. "מה זה אוריינות פיננסית? שאלה טובה", צוחקת שדה, "אנשים שונים יגידו דברים שונים. אני חושבת שזו הכרה של מונחים בסיסיים במימון ובכלכלה שמאפשרת לפרט לקבל החלטות מושכלות יותר במישור הכלכלי והפיננסי שלו, וכן הכרה של מונחים חשובים כגון תשואה, פיזור סיכונים, אינפלציה וריבית. אני בטוחה שהמבחן ישמש קטליזטור לשילוב תוכניות חינוך פיננסי בבתי הספר. זה ייתן תמונה ברורה על הידע הרצוי והמצוי".
שדה מרחיבה על חשיבות הנושא בעולם המודרני: "אם פעם כשאנשים פרשו הם קיבלו פנסיה שהיא אחוז מסוים מהמשכורת לפי נוסחה ברורה, היום זה כבר לא כל כך ברור, ואנו צריכים לקבל החלטות שישפיעו על חיינו בטווח הארוך. לרובנו אין כלים להיות צרכנים חכמים, ולכן חינוך פיננסי הוא קריטי. אם לכולנו יהיו מודעות וידע גדולים יותר, תהיה לנו אפשרות טובה יותר לפקח על הנעשה. אם זה היה תלוי בי, כל סטודנט היה מחויב לקחת קורס ביסודות המימון".