מט"ח: באילו מטבעות כדאי להשקיע?
שאלות ותשובות בנושא מט"ח
איך הורדת הריבית משפיעה על המט"ח? באילו מטבעות כדאי להשקיע? איך המשבר משפיע על המטבעות? ואיך כל זה קשור אלינו? אורן אלדד – מנכ"ל כלל פורקס מבית כלל פיננסים משיב על השאלות הבוערות בתחום המט"ח.
מה השפעת המשבר על המטבעות בעולם?
"עיקרו של משבר זה הינו הנזילות בשווקים עקב מחנק אשראי. אחת הדרכים לטיפול בבעיה זו הינה הזרמת כסף לשווקים והורדת ריביות (מעבר לתיקון הנזקים ויצירת רשת בטחון למשקיעים).
עקב הורדת הריביות המתואמת של נגידי הבנקים המרכזיים בעולם נוצר מצב בו רוב המטבעות ירדו לעומת הדולר. העובדה כי מדינה נפגעת ממשבר ונכנסת למיתון או האטה חריפה, בהחלט משפיעה לרעה על ערך המטבע (וההיפך שאותה כלכלה פועלת לתיקון או מזעור הנזקים).
לאחר שיחלוף זמן והמשבר יסתיים ניתן יהיה לראות אילו כלכלות יצלחו אותו ואלו לא.
מעבר לעובדה זו, משקיעים רבים אשר זנחו את שוק המניות בימים אלו מנצלים את התנודות הרבות בשוק המט"ח והסחורות ליצירת רווחים גם בתקופה של ירידות דבר הבא לידי ביטוי במחזורים ערים ותנודתיות גבוהה".
אז האם זה הזמן להשקיע במט"ח?
"בהחלט! כפי שנהוג לומר בשוק ההון: "השקעות פועלות 24 שעות ביום 365 ימים בשנה" , משפט זה מקבל משנת תוקף כשמדברים על השקעה במט"ח וסחורות".
אבל השקעה בתחום המט"ח נראית לפעמים כמו הימור בקזינו - היא תנודתית ונראית מסוכנת
בהשקעה באפיקים אלו ניתן להרוויח מירידות בנכס הבסיס (מטבע או סחורה) שאותו אתה רוכש, בנוסף לעליות כמובן.
על כן בימים בהם אי הודאות גבוהה, והשווקים יורדים באחוזים ניכרים מידי יום, הרי זה הזמן להיכנס להשקעה שמצריכה סכום כספי נמוך יותר אך נושאת אפשרות תשואה עודפת גבוהה יותר".
איך אני יודע אם אני מושקע במט"ח?
"כמעט כל אחד ואחת מאיתנו מושקעים במט"ח בדרך זו או אחרת – דרך תיקי השקעות, קרנות נאמנות, קופות גמל וקרנות השתלמות, קרן פנסיה או אפיק חסכון אחר.
כל שעליך לעשות הוא לברר את הרכב הנכסים (תמהיל) של המסלולים להם אתה חשוף במכשירים השונים, לשם כך ישנן מספר אפשרויות.
הראשונה, להיכנס לאתרי החברות שמנהלות את כספיך או לאתרי מידע כלכלי אובייקטיבים ולבדוק את הרכב ההשקעות של המכשירים הפיננסים שברשותך.
השנייה, לפנות ליועץ ההשקעות/סוכן הביטוח/מנהל התיקים/חברת הפנסיה שלך ולברר האם הינך חשוף לאפיק מט"חי".
אין לי השקעות ישירות במט"ח, אבל יש לי קופת גמל- מה זה אומר לגבי החשיפה שלי למט"ח?
"ישנם סוגים רבים של קופות גמל ובכל אחת מהן תמהיל (הרכב השקעות) שונה, כך שבהחלט אפשרי שאחוז מסוים מסך נכסי הקופה יופנה לאפיק המט"ח, יש לברר מה גודלו של אחוז זה ולאן הוא מופנה (כמפורט בשאלה 2).
יחד עם זאת יש לזכור כי מטרת קופת הגמל היא השקעה לטווח ארוך על ידי צבירת כספים שניתן יהיה למשוך בעת הפרישה לגמלאות, ויש לבחון את ביצועיה בהתאם למטרתה.
בנוסף קופות הגמל נהנות מהטבות מס לחוסכים, שאינן קיימות באפיקי השקעה אחרים דוגמת פיקדונות. הוצאת כספים מקופת הגמל היא פעולה בלתי הפיכה והעמית עלול לאבד את כל ההטבות לו הוא זכאי".
אילו מטבעות אטרקטיביים עכשיו?
"בשוק המט"ח, יש לזכור, בשונה משוק המניות ניתן להשקיע באופן שבו ירידת ערך מטבע תניב תשואה עודפת (רווח). כך שעם תחזיות נכונות ומעקב על הנעשה בשווקים כל צמד מטבעות הופך לאטרקטיבי .
יחד עם זאת, את זכוכית המגדלת שלי, בתקופה זו, הייתי שם על הפאונד שירד משמעותית אל מול הדולר, כמו כן הדולר האוסטרלי שאיבד כ-17% במספר ימים, הין היפני שמסרב לרדת וכמובן שהצמד יורו/דולר שמכתיב את המגמה הכללית".
כיצד הורדת הריבית משפיעה על השקל?
"באופן עקרוני, אחד הכלים שעוזרים לבנק מרכזי להשפיע על שער מטבע מסוים הנו – הריבית. ביום שלישי, יום לפני ערב יום כיפור הפחית הנגיד, באופן מפתיע, את הריבית במשק בחצי אחוז. השער זינק כלפי מעלה עד לשער של 3.65. הורדת הריבית בארץ, יחד עם מגמת התחזקות הדולר בעולם (עקב אישור התוכנית האמריקאית) עושות לנגיד בינתיים את העבודה השחורה והדולר מתרומם. הנגיד גם הבהיר שבנק ישראל ימשיך בינתיים לרכוש דולרים על פי תוכניתו ואף מעבר אליה- גורם נוסף להעלאת שער הדולר מול השקל".