$
הכסף

מילון המושגים המלא של המשבר הפיננסי

מה זה סאב-פריים, מי הם פאני מיי ופרדי מאק ולמה אסרו את השורטיסיטים. "כלכליסט" מציג: מושגי המפתח שיעזרו לכם להבין את הדרמה המתרחשת בשווקים הפיננסים בעולם

כתב כלכליסט 19:1021.09.08

איגרות חוב מגובות משכנתאות (MBS) - איגרות חוב שאורזות הלוואות משכנתא לתוך ניירות ערך. רוכש איגרות החוב זכאי לקבל את תשלומי המשכנתא החודשיים של הלווים וכן את הסיכון הקיים בהן.

 

אג"ח קונצרניות - איגרות חוב המונפקות על ידי חברות לצורך מימון פעילותן. משקיעים באג"ח נהנים מקבלת תשלומי ריבית קבועים תקופתיים מהמנפיק. רמת הסיכון של האיגרת נקבעת על פי החוסן הפיננסי של החברה המנפיקה ועל פי הביטחונות שנתנה החברה להנפקת האג"ח.

 

בן שלום ברננקי - מכהן כיו"ר ה"פד" - הבנק המרכזי האמריקאי. פרופסור וכלכלן מצטיין שהתמחה במשבר שהיה ב"שפל הגדול" בשנות השלושים בארה"ב. ביחד עם הנרי פולסון, שר האוצר האמריקאי, העביר תוכנית חירום האמורה לחלץ את אמריקה מהמשבר הפיננסי בו היא נמצאת, שעיקרה רכישת נכסים בעייתיים מהבנקים בהיקף של כ-700 מיליארד דולר.

בן שלום ברננקי בן שלום ברננקי צילום: בלומברג

 

בנק השקעות - גוף המעניק לחברות ומשקיעים שירותי חיתום, ייעוץ בעסקאות מיזוג ורכישה, מסחר בניירות ערך וכן מחקר שווקים ומוצרים. בארה"ב היו עד לפני שנה חמישה בנקי השקעות גדולים, לפי הסדר הבא: גולדמן זאקס, מורגן סטנלי, מריל לינץ', ליהמן ברדרס ובר סטרנס. האחרון קרס במרץ 2008 ונמכר לג'יי.פי מורגן צ'ייס. ליהמן ברדרס קרס בספטמבר והגיע לפשיטת רגל ואילו מריל לינץ' נמכר לבנק אוף אמריקה בעסקת מניות תמורת 50 מיליארד דולר.

 

בנק מסחרי - בנק העוסק בהלוואות ופיקדונות, מנהל חשבונות עובר ושב ומעמיד קווי אשראי לחברות ולמיזמים כלכליים. בנק מסחרי מספק ללקוחותיו אמצעי תשלום כמו המחאות וכרטיסי אשראי, בדרך כלל בשילוב עם חברות אשראי חיצוניות. הבנקים המסחריים הגדולים בארה"ב הם: ג'יי פי מורגן צ'ייס, סיטי, בנק אוף אמריקה, וואקוביה, ו-וולס פארגו.

 

גירעון תקציבי - בעקבות התוכנית של הממשל האמריקאי לרכוש משכנתאות ונכסים בעייתיים מהבנקים בהיקף של כ-700 מיליארד דולר, תגדל תקרת החוב הלאומי של ארה"ב לרמה של כ-11 טריליון דולר, ואיתו יגדל גם הגירעון. החשש הוא שהגדלת הגירעון תביא לעליית שיעור האינפלציה.

 

דומינו - קריסת בנק מסחרי עשוי להביא להתמוטטות של בנקים אחרים בשל הקשרים הפיננסים שיש בין הבנקים, בדומה ל"אפקט דומינו" - בטור אבני דומינו העומדות האחת ליד השנייה, התמוטטות של אבן אחת מפילה גם את האבן שאחריה ואת כל טור האבנים שאחריה.

 

הפדרל ריזרב ("פד") - בנק הרזרבות האמריקאי הוא הבנק המרכזי של ארה"ב. בראשו עומד יו"ר המקביל לנגיד בנק ישראל. היו"ר הנוכחי, בן ברננקי, נכנס לתפקידו בפברואר 2006. הבנק המרכזי ממוקם בוושינגטון והוא מפעיל 12 סניפים מחוזיים.

 

וול סטריט - רחוב בדרום מנהטן בו ממוקמת הבורסה לניירות ערך, הנחשב ללב האזור הפיננסי של ניו יורק, מקום מושבם של הבנקים ובתי ההשקעות הגדולים.

 

זבל - מחירי אגרות החוב של החברות הגדולות ירדו, והתשואות - כלומר הריבית שהן משלמות למשקיעים בהן - עלו. קיים קשר ישיר בין סיכוי לסיכון. ככל שהתשואות שהאגרות משלמות גבוהות יותר, כך הסיכון עליהן גבוה יותר. אגרות חוב המשלמות תשואות דו ספרתיות ויותר זוכות לכינוי אג"ח זבל. כלומר אגרות בהן הסיכון גבוה, ואיתן גם הסיכוי להשיג תשואה גבוהה.

 

חוב - הטייקונים הגדולים במשק גייסו חוב בבורסה בהיקפים של מאות מיליארדי שקלים בשנים האחרונות. בשבוע שעבר ירדו מחירי אגרות החוב של אנשי העסקים והחברות הגדולות במשק בעשרות אחוזים בין השאר בשל החשש של המשקיעים כי הם לא יצליחו למחזר את החובות האדירים שלהם.

 

טי ביל - אגרות חוב של ממשלת ארצות הברית לטווח קצר של עד שנה, נהוג היה להתייחס אליהם בעבר כאל נכסים חסרי סיכון.

 

יציבות פיננסית - אחד מאבני היסוד של הכלכלה המודרנית. יציבות פיננסית מעניקה למשקיעים אמון במערכת, וללא יציבות פיננסית, אין השקעות חדשות, דבר שעלול להביא לירידה בהיקף התוצר, גידול באבטלה וכו' בשבוע שעבר היה חשש אמיתי ליציבות הפיננסית בארה"ב.

 

כינוס נכסים - נושה של חברה יכול לבקש מבית המשפט לכנס את נכסי החברה במידה והחברה לא שילמה לו את חובותיו. במידה ובית המשפט מאשר את בקשת הכינוס הוא ממנה כונס נכסים, הפועל למימוש נכסי החברה, והחזרת חובותיה לנושים השונים.

 

ליהמן ברדרס - בנק ההשקעות האמריקאי שקרס בשבוע שעבר - ארוע שהוגדר כפשיטת הרגל הגדולה ביותר בארה"ב מאחר וחובותיו הגיעו לכ-600 מיליארד דולר. מדובר בבנק השקעות שהוקם לפני כ-150 שנה והיה בנק ההשקעות הרביעי בגודלו בארה"ב.

מטה ליהמן ברדרס בניו יורק מטה ליהמן ברדרס בניו יורק צילום: בלומברג
מחנק אשראי - תקופה שבה מחיר הכסף הוא יקר בשל מדיניות הבנק המרכזי וישנו קושי להשיג הלוואות מבנקים ומוסדות כספיים אחרים.

 

מיתון - מונח שפירושו האטה בצמיחה של המשק, הנובעת מאי התאמה בין הייצור של המפעלים לצריכה של המוצרים. היצרנים מתקשים למכור את מוצריהם. כתוצאה מכך, מצמצמים את הייצור, סוגרים מפעלים והאבטלה גדלה. ההגדרה האמריקאית למיתון היא שני רבעונים רצופים של תמ"ג שלילי.

  

מלכודת נזילות - מצב בו המשקיעים לא יצליחו לממש את ניירות הערך שברשותם, מכיוון שלא יימצאו להן קונים.

 

משבר הסאב-פריים - סאב-פריים הם לווי משכנתאות בעייתיים עם מוסרי תשלומים נמוכים שזכו בשנים האחרונות להלוואות לרכישת דירה בריבית משתנה על מלוא מחיר הנכס. בשנים הראשונות למשכנתא, כשהריבית הייתה נמוכה, עמדו הלווים בתשלומי הריבית. אולם כשהריבית על ההלוואה החלה לעלות ובמקביל עלתה גם הריבית בארה"ב, לווים לא הצליחו להחזיר את התשלומים. הבנקים עיקלו את הבתים וניסו למכור את הנכסים. ככל שהתרבו כמות העיקולים, היצע הבתים הנמכרים עלה ומחירי הבתים ירד. כתוצאה מכך, רשמו בנקי משכנתאות הפסדים על הלוואות שהעמידו ללווים הבעייתיים. הפסדים רשמו גם משקיעים רבים נוספים, שקנו אגרות חוב אשר גובו במשכנתאות אלו.

 

נכסים חסרי סיכון - נכסים אשר מקנים לרוכש ריבית מובטחת וללא סיכון לכספם. בארץ, המק"מ נחשב לנכס חסר סיכון. הנכס מונפק על ידי מדינת ישראל, המתחייבת לשלם למחזיק האיגרת את התשלום בסוף התקופה.

 

סדר עולמי חדש - המשבר בשווקי האשראי וההון בארה"ב סדק את האידיאולוגיה הגורסת כי השוק הוא המנגנון המשוכלל ביותר ואסור לממשלה להתערב ולהפריע לפעולתו. הממשל האמריקאי, שהינו ממשל רפובליקני הדוגל באי התערבות, הוכיח כי ישנם מצבים בהם נדרשת התערבות ממשלתית על מנת להציל את השווקים מעצמם, כדי למנוע את התפשטות המשבר גם לסקטורים אחרים.

 

עסקאות החלף להגנה מפני חדלות פרעון של חברה מסויימת - CDS  - Credit Default Swaps - מדובר בחוזים בין צדדים המאפשרים להעביר סיכון אשראי. ניירות אלה משמשים קרנות גידור, בנקי השקעות ועוד לשם הימור על עתידה של חברה מסויימת.

 

פאני מיי ופרדי מאק - שני גופי ענק שהוקמו על ידי הממשל האמריקאי (האחד בשנות השלולים לאחר משבר ה"שפל הגדול", והשני שנים מאוחר יותר) על מנת להסדיר ולשכלל את שוק המשכנתאות בארה"ב. הם הנפיקו אגרות חוב מגובות משכנתאות והחזיקו בנכסים בהיקף של כ-4 טריליון דולר - כמחצית משוק המשכנתאות האמריקאי. הממשל האמריקאי החליט לגבות אותם לאחר שהיה חשש כי לא יעמדו בהתחייבויותיהם בפני המשקיעים.

 

צמיחה כלכלית - הגידול בפעילות הייצור והצריכה של המשק. נהוג למדוד את שיעור השינוי של הצמיחה בתקופה מסוימת כמו רבעון או שנה, לעומת התקופה המקבילה בשנה הקודמת. הצמיחה מעידה על תפקודו של המשק. התמשכות המשבר בשווקים הפיננסים בארה"ב עשויה לגרום לירידת הצמיחה הכלכלית במשקים ברחבי העולם.

 

קרן גידור - קרן השקעה הנוקטת באסטרטגיה שאמורה להביא לרווח בכל מצב שוק. הקרן משתמשת בכלים פיננסיים כדי למקסם את רווחיה, כגון מכירה בחסר (שורט) ומינוף של ההשקעה. הקרנות הפכו לפופולאריות בשנים האחרונות לאור יכולתן לייצר תשואות גבוהות.

 

קרנות כספיות - הקרנות הכספיות הן קרנות נאמנות המשקיעות באפיקים סולידיים ולטווח קצר של עד 90 יום. הן נחשבות לבעלות רמת הסיכון הנמוכה ביותר מבין כל קרנות הנאמנות והן יכולות להשקיע במק"מים, פיקדונות בנקאיים וניירות ערך מסחריים.

 

רשות לניירות ערך האמריקאית - SEC - Securities and Exchange Commission - גוף ממשלתי האחראי על התקנת תקנות ועל אכיפת החוקים והתקנות בתחום ניירות ערך בארה"ב.

 

שורטיסטים - סוחרים הנוקטים באסטרטגיה של מכירה בחסר של מניות, ומרוויחים כאשר מחיר המניה יורד. אופן הפעולה: השורטיסטים מלווים מניות מהברוקר שלהם ומוכרים את המניה בשוק. כאשר מחיר המניה יורד, הם רוכשים את המניה במחיר זול יותר ומחזירים את המניות לברוקר.

 

הנרי פולסון הנרי פולסון צילום: בלומברג

 

תוכנית ההצלה - התכנית שגיבשו ברננקי ופולסון להצלת השווקים הפיננסים בארה"ב ובמסגרתה ירכשו נכסים בעייתיים כמו משכנתאות והלוואות מהבנקים, ביטוח קרנות כספיות על מנת להשוות את מעמדם לפיקדונות המופקדים בבנקים, ואיסור על ביצוע עסקאות מכירה בחסר של מניות של 799 מוסדות פיננסים בארה"ב.
בטל שלח
    לכל התגובות
    x