$
מט"ח וסחורות

פרשנות: מכר בזול כדי לא לשלם ביוקר

נראה שמנכ"ל כלל פיננסים, טל רז, העדיף לקחת את הסיכון ולהקריב את האפסייד העתידי מההשקעה באווא, לפני שבית ההשקעות יסתבך בהרפתקאות של עולם המט"ח

הדר רז 11:3519.10.09

מנכ"ל כלל פיננסים, טל רז, הסביר עם סיום מכירת המניות באווא כי "כלל פיננסים מגבש בימים אלו אסטרטגיה אשר עיקרה התמקדות בפעילות הליבה של בית ההשקעות. מימוש האחזקות באווא הוא השלב הראשון".

 

ואכן, המכירה היא השלב הראשון ונראה שגם הקל בתוכניותיו של רז, שסוגר חודש ראשון בתפקיד. מי שנוהג להשתתף בטריאתלונים ואף חתם על האימייל הראשון לעובדיו כ"רץ למרחקים ארוכים", ודאי יודע שבריצות ארוכות הקילומטרים הראשונים קלים, וככל שמתקדמים כך גדל המאמץ והריצה הופכת ליותר ויותר קשה.

 

אווא היא המימוש הקל ברשימת האחזקות של כלל פיננסים, שכן מדובר בחברה עם קצב רווחים שנתי של 12 מיליון דולר, שהיתה יכולה כנראה להימכר במחיר גבוה יותר מזה שנקבע בהסכם הנוכחי. אף שבכלל פיננסים בוודאי מתגאים במכפיל 6 על ההשקעה הראשונית באווא, יש לשים לב שתמורת המכירה משקפת לה שווי שנמוך מ־40 מיליון דולר.

 

נראה שרז העדיף לקחת את הסיכון ולהקריב את האפסייד העתידי מההשקעה בחברה, לפני שבית ההשקעות יסתבך בהרפתקאות של עולם המט"ח. מייסדי אווא מבחינתם קיבלו הזדמנות לחסל את השותפות עם כלל ולקבל אחיזה רחבה יותר בחברה, במחיר שנכון להיום, נראה נמוך במיוחד, ומומן מדיבידנד שהתקבל.

 

אלא שרז ייאלץ לבצע בעתיד גם טיפול שורש בבעיה אחרת, קשה יותר - בית ההשקעות טיטניום הפועל בחו"ל. ברבעון השני רשם כלל פיננסים הפסד תפעולי של 10.3 מיליון שקל מפעילות טיטניום (לעומת הפסד של 4 מיליון שקל ברבעון המקביל). וכך, לאחר השקעה גדולה של 63 מיליון דולר, טיטניום מציג הפסדים שרק הולכים וגדלים. בניגוד לאווא שמייצרת רווחים חלומיים, את טיטניום יהיה קשה יותר למכור במחיר שיכסה את ההשקעה.

 

גם בכל הקשור להגדלת האחזקות בחברות־הבנות הרווחיות (כלל פיננסים נגזרים וכלל פיננסים חיתום), שבהן אין לכלל פיננסים אחזקה מלאה, המשימה עלולה להיות בעייתית. בכל אחת מהחברות קיימים שותפים, שנהנים בכל רבעון מרווחים, וכדי לשכנעם לוותר על המזומנים שזורמים מהחברות, רז יצטרך להציע פיתיון גדול.

 

במקרה של כלל פיננסים חיתום, נראה שהפיתיון יצטרך להיות גדול יותר. צחי סולטן, מייסד החברה, קיבל לפני כמה חודשים אופציית רכש להגדלת אחזקותיו ל־80%, כך שאם כלל פיננסים ירצה לרכוש את אחזקותיו כדי ליהנות מרווחים גדולים יותר מהחברה, הוא יצטרך לפתוח את ההסכם עם סולטן ולהציע סכום מפתה במיוחד, זאת כשברקע הרגולציה מייצרת היום עדיפות לחברות חיתום שלא בבעלות גופים מוסדיים.

 

מאז מונה ביצע רז כמה צעדים, בהם העלאת דמי הניהול בקרנות הסל, החדרת רוח קרב ומשמעת בעובדים ועכשיו גם מכירת מחצית מהאחזקות באווא. זו כנראה לא ההחלטה היחידה שרז צפוי להודיע עליה בקרוב.

בטל שלח
    לכל התגובות
    x