בלעדי לכלכליסט
פז רוצה זרוע להשבחת הנדל"ן: תקים חברה־בת ותביא שותף
חברת האנרגיה מחזקת במקביל שתי זרועות. אחרי שרכשה את רשת סופר יודה כדי להיכנס לקמעונאות עירונית, היא מיישמת אסטרטגיה בנדל"ן: תעביר לחברה־בת נכסים שבבעלותה המיועדים להשבחה ששוויים עומד על כ־400 מיליון שקל
חברת האנרגיה פז תקים זרוע נדל"ן עצמאית שתפעל להשביח את הנדל"ן שלה.
- מחיקת שווי של 239 מיליון שקל בבית הזיקוק הביאה את פז להפסד תפעולי
- אינרום תובעת את פז על ביטול עסקת פזקר
- פז נחלצה מ"רבעון הקורונה" בהפסד של 4 מיליון שקל
לכלכליסט נודע כי על פי החלטת דירקטוריון החברה מאתמול, זרוע הנדל"ן תוקם באמצעות חברה־בת, שאליה יועברו נכסים שבבעלות פז המיועדים להשבחה נדל"נית. בפז מעריכים כי מדובר בשלב זה ב־25-20 נכסים בעלי פוטנציאל השבחה, אך בהמשך הדרך מספר זה עשוי לגדול.
אחת הסיבות לבחירה במודל של חברה־בת לשם ביצוע המהלך היא שבפז מעוניינים להכניס שותף מקומי מתחום הנדל"ן. זאת מתוך תפיסה שצעד כזה יוביל לסינרגיה ולהאצת תהליכי ההשבחה של הנכסים המשותפים שיהיו בחברה, וכן ייטיב עם ניהולם לאחר מכן.
בפז מתכוונים למנות בנק השקעות שיאתר עבורה חברה מובילה בתחום הנדל"ן, וזו תוכל לקנות אחוזים בזרוע החדשה ולהיכנס כשותפה.
לפני כשנה הציג מנכ"ל פז ניר שטרן את התוכנית האסטרטגית של החברה, שכללה גם פרק על השבחת הנדל"ן. כעת יוצא המהלך לפועל, לאחר אישור הדירקטוריון בהובלת היו"ר הראל לוקר. בשבועות האחרונים החליטו בחברת האנרגיה כי הם מעוניינים בשותף שיזרים לחברה־הבת נכסים בשווי המניות שיקבל, או כסף לקופת החברה, והסכום יאפשר לה לבצע מהלכים משמעותיים. לאחר ביצוע תהליכי השבחה, על פי הערכות, הכוונה של פז היא להנפיק את החברה בבורסת תל אביב כדי להציף ערך למשקיעים.
מאינדיקציית שווי ראשונית, שנעשתה לאחרונה בפז, עלה כי שווי הנדל"ן הנוכחי של החברה אשר הנו בעל פוטנציאל השבחה עומד על כ־400 מיליון שקל. מדובר בשווי נדל״ן שיעבור לחברה החדשה בלבד ולא בכלל הנדל״ן שבידי פז.
שינוי ייעוד והגדלת זכויות בנייה
פז שבעבר נשלטה בידי צדיק בינו וכיום פועלת ללא גרעין שליטה, היא חברת האנרגיה הוותיקה והגדולה בישראל. היא מפעילה רשת של 264 תחנות תדלוק, מהן 106 תחנות הן בבעלות החברה. בפז מעריכים כי בחלק מהמתחמים שבבעלותה ניתן לקדם פרויקטי נדל"ן שיעלו משמעותית את ערך הנכסים, בין היתר באמצעות שינוי ייעוד, הגדלת זכויות בנייה והוספת שימושים לצד תחנת התדלוק הקיימת או במקומה.
בנוסף, הנדל"ן שבידי פז כולל נכסים המושכרים לצד ג' או נכסים פנויים כמו מגרשים בסמיכות לתחנות, וגם להם יש פוטנציאל השבחה.
תיתכן השבחה על חשבון התחנות שישנן
בכמה מנכסי פז ישנו פוטנציאל נדל"ני על רקע מיקומם ההיסטורי: חלק מהתחנות נמצא באזורי ביקוש שונים ברחבי הארץ, ועשוי לגלם יתרון כלכלי לפז בהסבת ייעודם לייעודים שונים - מגורים, תעסוקה, מסחר ושימושים מעורבים אחרים.
בחלק מהנכסים כבר אושרו תוכניות משביחות. ייתכן שבחלק מהמתחמים ההשבחה תבוא על חשבון תחנת התדלוק וחנויות הנוחות הפועלות בהם. כיום מצויים כ־20 נכסי פז בתהליכי השבחה למטרות מגורים, מסחר, משרדים ומלונאות, בשטח כולל שמשתרע על פני כ־150 אלף מ"ר.
בין היתר מדובר בתחנת פז בשדרות בן צבי בתל אביב, שם מקודם פרויקט לבניין מסחר ומשרדים לצד תחנה שתיבנה מחדש במסגרת תב"ע מאושרת. דוגמאות נוספות הן תחנת פז ברחוב החומה השלישית בירושלים, בסמיכות לשכונת מאה שערים, שעתידה להפוך למלון בכפוף לאישורים; או התחנה ברחוב ז'בוטינסקי ברמת גן, שבה החברה מקדמת תוכנית להקמת מבנה משרדים. עוד מיקומים המצויים בתהליכי השבחה הם תחנת פז בשדרות הרצל במרכז העיר נתניה, שבמקומה מקודם בניין מסחר ומגורים הכולל כ־27 יחידות דיור; וכן מגרש על פני שטח של כ־10.5 דונם בייעוד מאושר לתעשייה עם שימושים מותרים לאחסנה, בעורף נמל אשדוד, עם אפשרות בינוי של כ־12 אלף מ"ר. מגרש עצמאי נוסף בשטח של כ־5 דונם בייעוד מאושר למסחר נמצא בסמוך לסניף איקאה בבאר שבע.
לפני כחודשיים רכשה פז את רשת סופר יודה מידי מייסדה יהודה גואטה תמורת 170 מיליון שקל, בעסקה שנועדה להכניס אותה לתחום הקמעונאות העירונית. המהלך מייצג חלק מגל רכישות מקבילות של חברות מתחרות, בהן סונול, שרכשה כחודש לאחר מכן את רשת סיטי מרקט בעסקה המוערכת ב־35 מיליון שקל. גם בדלק ישראל פעלו להיכנס לתחום הסופרמרקטים העירוניים והחליטו לפתוח רשת שתפעל בערים ותיקרא סופר מנטה. בכך המהלכים של פז ודלק דומים: שתי החברות חיזקו במקביל שתי זרועות - את הנדל"ן ואת הפעילות הקמעונאית; דלק הפרידה בין דלק נכסים לדלק ישראל לטובת אסטרטגיה זו.