$
בורסת ת"א

קדימהסטם רשמה פטנט בישראל ושואפת לנגוס ב־50% משוק של 6 מיליארד דולר

הפיתוח של חברת הביומד, שטרם קיבל אישור FDA, נועד לסייע בטיפול בחולי ALS חשוכת המרפא. הפטנט יירשם על שמה ויפקע בשנת 2034. מניית החברה זינקה אתמול ב־7.9% בבורסה בתל אביב

חזי שטרנליכט 06:5910.03.21

קדימהמסטם הודיעה אתמול כי קיבלה אישור לרישום פטנט בישראל לטכנולוגיה מתקדמת בתחום התמיינות תאי גזע, לצורך טיפול במחלת ה־ALS. הפטנט יירשם על שם קדימהסטם ויפקע בשנת 2034. חברת הביומד הצליחה לעורר את המשקיעים בבורסה בתל אביב, והמניה זינקה בתום המסחר ב־7.9% ובמחזור של 282 אלף שקל, הגדול פי שלושה מהממוצע היומי בשלושת החודשים האחרונים.

 

 שווי השוק של החברה עמד אתמול על 43.9 מיליון שקל. מתחילת השנה עלתה המניה ב־10.7%, לאחר שבשנה שעברה ירדה ב־61.6%.

 

קדימהסטם לוטשת עיניים לשוק שהיקפו מוערך בארצות הברית בלבד ב־6 מיליארד דולר בשנה — העלות הכוללת לטיפול במחלה הניוונית חשוכת המרפא, הפוגעת בתאי העצב המוטוריים, וידועה גם בכינוי מחלת לו גריג, על שם שחקן הבייסבול האמריקאי שחלה בה בשנות השלושים. לפי ההערכות בדו"חות של קדימהסטם, היא תגיע לנתח שוק של 25%–50% מהשוק המדובר, וזאת אם תצליח לקבל את האישור המיוחל של מינהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA).

 

הפטנט שרשמה קדימהסטם נוגע לטכנולוגיה שפיתחה להפיכת תאי גזע לתאי מוח (אסטרוציטים), במטרה להזריק אותם כטיפול שיגרום להאטת מהלך ה־ALS וישפר את מצב החולים. התאים שתייצר הטכנולוגיה החדשה יוכלו גם לשמש לבחינת יעילותן של תרופות נוספות למחלה.

 

בעולם יש כחצי מיליון חולים ב־ALS (נכון ל־2020), ומספרם הולך ועולה עם הזמן, בין היתר בשל העלייה בתוחלת החיים במדינות המערב. מרבית המאובחנים הם בני 55–65. קדימהסטם, שנמצאת בשלבי פיתוח קליני של תרפיות תאיות (Cell Therapies) הוקמה בידי פרופ' מישל רבל, המדען הראשי של החברה ופרופסור לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן. רבל הוא גם בעל המניות הגדול בחברה, ומחזיק יחד עם אשתו ב־43.97% מהון המניות שלה. הגוף המוסדי עם האחזקה הבולטת ביותר בקדימהסטם הוא בית ההשקעות אלטשולר שחם, שמחזיק ב־9.3% מהמניות.

 

קדימהסטם מפתחת ומייצרת מוצרי "מדף" תאיים, המבוססים על הפלטפורמה הטכנולוגית שלה לגידול והתמיינות תאי גזע עובריים לכדי תאים פעילים באיכות קלינית. תוכנית הפיתוח המובילה של החברה היא ה־AstroRx. מדובר במוצר תאי, שמורכב מתאי אסטרוציטים לטיפול ב־ALS, והוא נמצא כעת בניסוי קליני בשלב שמוגדר 1/2a בידי ה־FDA. לחברה מוצר תאי נוסף בשם IsletRx, שמורכב מתאי לבלב פעילים, המיוצרים מתאי גזע, שנמצאו יעילים ובטוחים לטיפול בסוכרת תלויית אינסולין, ונמצאים בתהליך פרה־קליני מתקדם.

 

מישל רבל, בעל השליטה בקדימהסטם מישל רבל, בעל השליטה בקדימהסטם צילום: עמית שעל

 

x