$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

חברת ההשקעות של משפחת דיסני רוצה את פרטנר

שמרוק מנהלת מגעים עם האצ'יסון הסינית לביצוע המהלך. המו"מ תקוע לאחר שהאצ'יסון דורשת 300 מיליון דולר עבור המניות, ובינה לבין שמרוק יש פערים מהותיים

גולן חזני 06:4921.02.21

חברת ההשקעות שמרוק בוחנת את רכישת השליטה בחברת התקשורת פרטנר. ל"כלכליסט" נודע כי בין שמרוק לתאגיד האצ'יסון מהונג קונג נערכו שיחות ראשוניות בנושא, וכי הן נתקעו בשבוע־שבועיים האחרונים על רקע פערים בין עמדות הרוכשת והמוכרת.

 

 

 

מאז 27 בדצמבר איבדה פרטנר מעל 20% משווייה, והיא נסחרת כיום בשווי 2.65 מיליארד שקל. שווי המניות של האצ'יסון, שבשליטת המיליארדר לי קה שינג, הוא 726 מיליון שקל (כ־200 מיליון דולר). ככל הידוע, האצ'יסון דורשת עבורן 300 מיליון דולר והיא נוטה שלא להעמיד את הסכום או את חלקו כהלוואת מוכר כפי שביצעה את המכירה של החברה בעבר, אולם שמרוק מעוניינת בהנחה על הסכום, וקבלת הלוואת מוכר בתנאים טובים יותר. עד ספטמבר 2019 החזיקה בשליטה בפרטנר קבוצת סבן שבבעלות חיים סבן. "כלכליסט" חשף אז כי חיים סבן החליט לוותר על השליטה. לסבן היה חוב של 300 מיליון דולר להאצ'יסון (כ־1.1 מיליארד שקל באותה תקופה, מיליארד כיום), בעוד שווי השוק של מניות פרטנר המשועבדות להבטחת תשלום החוב עמד על 740 מיליון שקל, קרוב לשווי היום.

 

החוב של סבן אמור היה להיפרע בינואר 2020. מדובר בחוב שסבן "ירש" כשרכש את השליטה בפרטנר בשנת 2013 מידי החברות הקורסות של אילן בן־דב, סקיילקס וסאני. סבן רכש אז 30.7% ממניות פרטנר מידי סקיילקס של בן־דב בתמורה ל־250 מיליון שקל, ועוד כ־2% מהמניות שהיו בידי בנק לאומי תמורת 83 מיליון שקל. בהמשך השקיע סבן סכומים נוספים ובסך הכל הפסיד כחצי מיליארד שקל על ההשקעה בפרטנר. כחלק מהרכישה ירש סבן את החוב מהאצ'יסון שתמורתו שועבדו מלוא מניות השליטה בפרטנר.

 

 

 

סבן ניהל מגעים עם האצ'יסון על מיחזור ההלוואה אבל לא הגיע עמה להסכמות ודיווח על אירוע הפרה שבו הוא לא מעביר תשלום שוטף של ריבית, ומאפשר להאצ'יסון להשתלט על פרטנר. האצ'יסון פנתה לבית המשפט שמינה את עו"ד אהוד סול לשמש ככונס הנכסים של מניות השליטה בפרטנר ונאמן החברה. סבן דולל לאחזקה של 27% ממניות פרטנר שהן אלה שעומדות למכירה כיום.

 

פרטנר עומדת על המדף מאז ספטמבר האחרון לאחר שהאצ'יסון הודיעה כי החליטה למכור את השליטה בה. האצ'יסון ביקשה בסוף 2019 היתר שליטה בפרטנר אבל בכיריה הבינו כי למשרד התקשורת ולממשל בארץ אין כוונה לאשר את הבקשה. האצ'יסון לא קיבלה תשובה פורמלית שלילית, אבל הבינה שהלחץ האמריקאי למנוע כניסה של תאגידים בשליטה סינית לישראל, צפוי למנוע ממנה את קבלת ההיתר. תאגיד הענק הסיני רשום בהונג קונג אבל בשנים האחרונות הוחזרה השליטה בהונג קונג מבריטניה לסין, מה שהפך אותה לבעלת אוריינטציה סינית.

 

האצ'יסון שלטה למעשה כבר בעבר בפרטנר כשהקימה את החברה ב־1998. ב־2009 מכרה האצ'יסון את אחזקותיה לאילן בן־דב וסקיילקס תמורת 1.4 מיליארד דולר, כשחלק מהעסקה היה הלוואה של 300 מיליון דולר שהועמדה לסקיילקס. הלוואה זו הועברה לסבן בעסקה מול בן־דב. המגעים של האצ'יסון למכירת המניות מתנהלים ממשרדי החברה בהונג קונג. השיחות מול שמרוק נערכו ישירות בקו הונג קונג־לוס אנג'לס. משרדי חברת שמרוק הולדינגס שוכנים בבברלי הילס שבלוס אנג'לס, סמוך מאוד למשרדיו של חיים סבן.

 

(ארכיון) (ארכיון) צילום: אוראל כהן

 

 

זו איננה הפעם הראשונה ששמרוק, חברת ההשקעות הוותיקה שבשליטת משפחת דיסני שהוקמה ב־1978, מתעניינת ברכישת חברת תקשורת ישראלית. החברה החזיקה ב־50% ממניות חברת פלאפון שאותן רכשה ב־1998 תמורת 590 מיליון שקל, אולם מרביתן בהלוואות של בנק הפועלים ובזק, ועם השקעה של 60 מיליון דולר בלבד שלה. היא מכרה את האחזקה כעבור שלוש שנים במחיר הפסד.

 

שמרוק היתה פעילה מאוד בעבר בישראל באמצעות נציגה בארץ סטנלי גולד. היא גייסה כמה קרנות שנוהלו על ידי גולד ומיכה גייגר והשקיעה במשך 20 שנה מאז שנות התשעים בחברות ישראליות יותר מ־1.5 מיליארד שקל.

 

ההשקעות הבולטות שלה לאורך השנים כללו בין היתר את קונצרן כור, תדיראן קשר, דור אנרגיה, אורד וטבע נאות. הקרן סיימה את פעילותה בישראל והיא איננה מבצעת השקעות חדשות זה שנים אלא עסוקה במכירת השקעותיה הישנות. השקעתה האחרונה היתה ב־2013 כשרכשה 33% ממניות בון תור תמורת 35 מיליון שקל ומימשה אותן במכירה לקרן ג'נריישן תמורת סכום כפול. המימוש האחרון של החברה היה במכירת 18% ממניות יבואנית מוצרי התקשורת אקסל יחד עם משפחת ויל תמורת 26 מיליון שקל ולאחר זינוק של 840% במחיר המניה. ככל הידוע, לשמרוק אין כוונה לגייס קרן חדשה בישראל, והבחינה של רכישת פרטנר היא באמצעות המטה בלוס אנג'לס.

 

פרטנר מתנהלת כחברה ללא גרעין שליטה כשיו"ר הדירקטוריון היא אסנת רונן והמנכ"ל הוא איציק בנבנישתי. להאצ'יסון אין כל נגיעה להתנהלות החברה. 

x