$
מט"ח וסחורות

הדולר מתחת ל-3.25 שקלים; "הכוחות הבסיסיים עדיין תומכים בהתחזקות השקל"

המטבע האמריקאי ממשיך לסגת עד ל-3.249 שקלים, אחרי שמוקדם יותר נחתך ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.259 שקלים; היורו יורד עד ל-3.932 שקלים; עפר קליין מהראל פיננסים: אל הכוחות הבסיסיים מצטרפת גם הגדלת כרית הביטחון הדולרית של המשק; בשוקי העולם הדולר נחלש - היורו מטפס ב-0.4% ל-1.21 דולרים

שיר רייטר 16:4009.02.21

המטבע האמריקאי מאבד גובה, כשברקע נמוגות תקוות המשקיעים ליציאה מהירה ממגפת הקורונה בארה"ב, ביחס למדינות אחרות בעולם.

הדולר ממשיך לסגת גם אחרי השער היציג ויורד מתחת ל-3.25 שקלים. מוקדם יותר יותר נחלש ב-0.7% ושערו היציג נקבע על 3.259 שקלים. היורו יורד עד ל-3.932 שקלים.

 

בשווקים הבינלאומיים מטפס היורו ב-0.4% מול הדולר וצמד המטבעות נסחר ברמה של 1.21 דולר ליורו.

בניין בנק ישראל בניין בנק ישראל צילום: בלומברג

 

תוכנית רכישות המט"ח של בנק ישראל ממתנת את הכוחות הפועלים לייסוף השקל, כך כתב הבוקר עפר קליין, ראש אגף כלכלה ומחקר בהראל ביטוח ופיננסים. "יחד עם זאת, בטווח הארוך, הכוחות הבסיסיים העודף בחשבון השוטף, הנפקות ישראליות בחו"ל, רכישת חברות ישראליות על ידי זרים, השקעות ישירות ועוד...)  עדיין תומכים בהמשך ייסוף השקל ואליהם מצטרפת גם הגדלת כרית הביטחון המט"חית של המשק".

 

בין הכוחות הבסיסיים שאליהם מתכוון קליין, הוא מונה את העודף בחשבון השוטף, הנפקות ישראליות בחו"ל ורכישת חברות ישראליות על ידי זרים.

 

בתחילת השבוע דיווח בנק ישראל שרכש בינואר סכום שיא של 6.8 מיליארד דולר, 23% מסך של 30 מיליארד דולר שהוא מתכנן לקנות ב-2021 כולה.

 

קליין ציין כי "למרות קצב הרכישות בדצמבר ובינואר, שער השקל נותר בסיכום החודשיים האחרונים כמעט ללא שינוי כנגד סל המטבעות". זאת כאשר היחלשות השקל בינואר פיצתה על העלייה בדצמבר.

 

עוד אמר קליין כי "יש לשים לב גם שהגדלת יתרות המט"ח של הבנק פועלת גם באופן הפוך – להגדלת היציבות הפיננסית ארוכת הטווח של ישראל בעיניי המשקיעים הזרים על ידי יצירת כרית ביטחון דולרית גדולה לשעת צרה - דבר שתומך בדירוג של ישראל ובעקיפין תומך דווקא בחיזוק השקל".

x