הנקמה של צעירי רדיט מאיימת לטלטל את הכלכלה כולה
הטיסה במניית גיימסטופ מסתמנת כחלק ממתקפה רחבה מצד בני דור צעיר, שזועם על האופן שבו חמקו עשירי וול סטריט מנזקי משבר 2008. חמושים בכספי הליקופטר הקורונה, הסוחרים ברדיט מאיימים למוטט את קרנות הגידור, שעלולות לסחוף את השוק למפולת
הצטרפו לעדכונים שוטפים בערוץ הטלגרם של מדור שוק ההון בכלכליסט
"אל תיכנעו, תחזיקו חזק, אנחנו טסים לירח"
"תחזיקו" (Hold) היא מילת המפתח הרווחת בקבוצת הדיון r/WallStreetBets ברשת החברתית רדיט — חדר המלחמה שממנו מנוהלת לכאורה ההסתערות על מניות כמו זו של קמעונאית משחקי המחשב גיימסטופ (GameStop), והמערכה נגד השורטיסטים של וול סטריט. משמעות ה־Hold היא כפולה: תחזיקו במניות מבלי למכור אותן ותחזיקו מעמד (Hold the line), אף שאתם יודעים היטב שענקי וול סטריט ניצבים מולכם. הרטוריקה הצבאית בפרשייה שמסעירה את שוק ההון העולמי בשבוע החולף היא לא המצאה של עיתונאים שמסקרים אותה. זוהי מלחמה אמיתית לגמרי.
מספיק לעבור בין הפוסטים ב־r/WallStreetBets (או WSB בקיצור), שכבר מונה קרוב ל־7 מיליון חברים, כדי להבין את הנראטיב. הסרטונים והממים המושקעים שיוצרים חברי הקבוצה מעבירים כולם היטב את הנראטיב: פעם זו גרסה של שר הטבעות, כשהטבעת היא מניית גיימסטופ וקרנות הגידור הן הצבא של סאורון; בהזדמנות אחרת קרנות גידור הן ת'אנוס ואנשי WSB הם קפטן אמריקה; ולפעמים זהו צ'רצ'יל שקורא לעם הבריטי וצבא הסוחרים ברדיט להפגין עמידות חרף המתקפות הקשות של האויב.
- "אני חושב שכולם משוגעים ואני צודק": הצעיר מאחורי מאניית גיימסטופ נחשף
- מנכ"ל רובינהוד על ההחלטה להגביל את המסחר בגיימסטופ: "נאלצנו להגן על הלקוחות"
- גיימסטופ הפכה לתופעה עולמית, ואף אחד לא יכול לעצור אותה
הכוחות ניצבים עתה זה מול זה במשחק העצבים הגדול. לפי הערכות של חברת המידע Ortex, קרנות הגידור כבר הפסידו סכום עצום של 70 מיליארד דולר מתחילת השנה בעקבות זינוק בשערי המניות שהימרו נגדן באסטרטגיית שורט (ראו מסגרת). לעומתן, צבא המשקיעים ברדיט ראה את מניית גיימסטופ מזנקת ביותר מאלף אחוז מתחילת השנה, ומניות של חברות כמו יצרנית הטלפונים הניידים בלאקברי או רשת בתי הקולנוע AMC — שגם הן נהנו לכאורה מרכישות משקיעי רדיט — זינקו גם הן בשיעורים חריגים.
גם התומכים הנלהבים ביותר של מה שכבר נתפס כתנועה חדשה, מבינים ששאלת השאלות היא מה יקרה עכשיו. סוחרי רדיט, שמוצגים בתקשורת האמריקאית כצעירים, בנו סוג של פירמידה שבה כל רוכש חדש של מניות מאפשר לזה שקנה לפניו לצאת ברווח. מה יקרה כשמחיר המניה יהיה כל כך מופרך עד שלא יבואו עוד קונים חדשים וכולם ירצו לממש את הרווחים? לשני הצדדים גם ברור ששווי השוק הנוכחי של גיימסטופ - 23 מיליארד דולר - אינו ריאלי עבור רשת חנויות משחקי וידיאו בקשיים שכמעט והגיעה לפשיטת רגל. אלא שיתרות השורט במניה עדיין גבוהים ב־120% ממחזור המסחר הממוצע בה, כך שעל אף הפרסומים לפיהם קרנות הגידור שהימרו נגדה כבר יצאו מהפוזיציה, בפועל הן עדיין נמצאות שם. וזה מה שמותיר פתח גדול לאותו "שורט סקוויז" שממנו נהנים המשקיעים החדשים בשבוע האחרון, שאילץ את קרנות הגידור לקנות את מניית גיימסטופ במחירה הגבוה הנוכחי כדי לסגור את הפוזיציות שלהן, ובכך להטיס עוד ועוד מעלה את מחיר המניה. כל הדרך אל הירח, בשפת המשקיעים בפורומים של רדיט. קריאות ה"תחזיקו" הקבועות בפורומים נועדו לעודד אותם לא להישבר ולא להיכנע לאנשי וול סטריט, כי ברגע שהם יילחצו ויתחילו למכור את המניה, הזאבים מוול סטריט יחזרו להרוויח.
אנשי קרנות הגידור ההמומים שהתרגלו להכתיב את כללי המשחק בוול סטריט, מתקשים ודאי להאמין שהם נופלים עתה קורבן לאסטרטגיות המתוחכמות שהם עצמם המציאו. הם לא נכנעים ועוזרים זה לזה בהזרמות כספים שמכסות על הפסדים שספגו, מוכרים מניות אחרות כדי לכסות על הפסדים ושולחים בכך את הבורסות כולן לטלטלה. כרגע, ערב חידוש המסחר השבוע ובהיעדר התערבות רגולטורית מצד רשות ניירות ערך האמריקאית (ה־SEC), שני הצדדים יושבים במכוניות במעין משחק צ'יקן, לוחצים על דוושת הגז וממתינים לראות מי יסטה ראשון מנתיב ההתנגשות.
"אם אתם חוששים שמה שקורה בשווקים הוא מניפולציה אדירה, אני מזכיר לכם שאיש מבכירי וול סטריט לא הלך לכלא על פירוק הכלכלה ב־2008"
וזה מה שנראה כסיפור האמיתי שמאחורי המלחמה המשתוללת. הפוסטים שמפרסמים חיילי צבא הסוחרים ברדיט מציירים תמונה של מי שהתבגרו בימי המשבר הכלכלי העמוק של 2008, שאולי פחות הורגש בישראל אך בארה"ב היה אירוע מכונן שהשפיע לרעה על חיי רבים. אחרי קריסת בנק ההשקעות ליהמן ברדרס שהובילה למשבר הפיננסי וקריסת שוקי הנדל"ן והמניות, החליטו הרגולטורים שאסור לאפשר לבנקים נוספים ליפול והזרימו חבילות סיוע אדירות לשחקנים בשוק. גופי השקעות כמו גולדמן זאקס, שהיו מעורבים בניפוח בועת המשכנתאות שהובילה למשבר, ניצלו הודות לכספי משלם המסים וחזרו מזמן להימנות בין המוסדות הרווחיים ביותר בארה"ב.
פעילים בקבוצת WSB מפרסמים מכתבים פתוחים לאנשי וול סטריט, המסבירים כי המהלכים שנעשים היום מוקדשים להוריהם, שאיבדו את הונם במשבר ההוא: "אבא, זה בשבילך. אני זוכר איך התמוטטות שוק הנדל"ן ב־2008 הפילה את חברת הבטון שלך. אבי איבד את ביתו, הדוד שלי איבד את ביתו, ואני זוכר את אחי הגדול עוזר לאבי לספור את הכסף הקטן בכיסים על השולחן במטבח. בו בזמן ראיתי את אנשי קרנות הגידור פותחים שמפניות כשהם מציצים מהמשרדים שלהם אל עבר הפגנות של תנועת occupy wall street".
בין אם הווידוי לעיל אמיתי או כתיבה יצירתית, הוא ממחיש חלק מהמוטיבציה שמאחורי התנועה של הסוחרים ברדיט, שהבינו שלהפגין ליד פסל השור בוול סטריט אולי מצטלם יפה, אבל לא באמת מזיז ליושבי המשרדי המפוארים במגדלים מסביב. עכשיו הם מדברים אליהם בשפה שהם מכירים, שפת הכסף, ומכים חזרה במי שהם תופסים כממסד שחמק מתשלום על נזקי 2008 במקום שהכי כואב לו.
"סוחרי רדיט לא מרמים, הם פשוט מצטרפים למסיבה שבוול סטריט נהנים ממנה כבר שנים. אי אפשר להפסיק אותם, אולי רק לתבוע אותם על הפרת זכויות יוצרים" (ציוץ של הקומיקאי ג'ון סטיוארט)
אנשי וול סטריט שבימים כתיקונים לא נמנים על חובבי הרגולציה, נושאים לפתע עיניים בתקווה לגופי הפיקוח שיבואו לחלץ אותם מהאסון שהתרגש עליהם. לטענת סוחרי רדיט, אנשי וול סטריט אולי נמנעים מפנייה ישירה לרגולטור אך במקום זאת שולחים מסרים באמצעות כלי התקשורת הממסדיים ובראשם רשת CNBC, שמדבררים מסרים על הרצת מניות ופעילות מניפולטיבית. אלא שה־SEC לא מתערבת בשלב זה, מלבד אמירה כללית על תנודתיות גבוהה בשוק המניות. גם הבית הלבן הסתפק באמירה על כך שהוא "עוקב אחרי ההתרחשויות".
מהלך הבלימה העיקרי עד כה נגד צבא הסוחרים הקטנים הגיע דווקא ממי שנתפס על ידם עד כה כבן ברית: אפליקציית רובינהוד (Robinhood) שבאמצעותה רבים מהם ביצעו את רכישות המניות. האפליקציה שמאפשרת לרכוש מניות בהיקפים קטנים בעלויות אפסיות נהנתה מפופולריות אדירה מתחילת מגיפת הקורונה. אך בחמישי האחרון היא חסמה את האפשרות לקנות דרכה מניות של גיימסטופ ועוררה עליה את זעמם של סוחרי רדיט. אלו נטשו אותה בהמונים, המטירו עליה ביקורות שליליות (שלטענתם רבות מהן נמחקו בידי גוגל) וככל הנראה פגעו בתוכניתה להנפיק בשנה הקרובה לפי שווי של 20 מיליארד דולר.
מייסד ומנכ"ל רובינהוד ולאד טנב הפך בעיני הסוחרים הקטנים מדמות נערצת לשנוא נפשם ולכוכב של ממים ארסיים במיוחד. טנב ניסה להצדיק את המהלך בהגנה על הפלטפורמה והמשקיעים, אך העובדה שעוד באותו לילה גייסה רובינהוד מיליארד דולר מקרנות הון סיכון חיזקה את תחושת הסוחרים הקטנים כי הוא בגד בהם ונשבה בכספי הממסד.
פרדוקסלית, סוגיית חסימת המסחר ברובינהוד הפכה לסוגיה פוליטית שזוכה להסכמה משני צדי המתרס בארה"ב. מחברת הקונגרס הליברלית אלכסנדרה אוקסיו קורטז ועד הסנאטור השמרן טד קרוז, כולם ביקרו את פגיעתה של רובינהוד במשקיעים. מאז חזרה האפליקציה לאפשר את כל פעולות המסחר, אך אפשרויות הקנייה של מניית גיימסטופ עדיין מוגבלות ומשרתות בצורה זו את קרנות הגידור.
"אם הבחור שגר ברכב שלו והפך 600 דולר ל־130 אלף דולר בתוך 16 יום יכול להמשיך, גם אתם יכולים"
סכום ההשקעה של 600 דולר שמוזכר בפוסטים ברדיט אינו מקרי: זהו הסכום שהיה נקוב בצ'קים בחתימתו האישית של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ, שנשלחו לסייע לאזרחי ארה"ב להתמודד עם השפעות מגיפת הקורונה. רבים מחברי צבא הסחרים ברדיט החלו את דרכם בשוק ההון עם אותם 600 דולר שירדו עליהם בהליקופטר מהשמיים. עבורם זה היה סכום שלא חבל להפסיד, כי ממילא אין יותר מדי מקומות ואמצעי בידור אחרים לבזבז אותו עליהם. לכאורה זה סכום מגוחך, ודאי בהשוואה לעשרות מיליארדי הדולרים בממוצע שמנהלת קרן גידור, אך הצמיחה ההדרגתית בגודלו של צבא המשקיעים והתשואה של הכסף עצמו כבר שינו את התמונה. בתחילת השבוע שעבר, כשמניית גיימסטופ נכנסה לסקוויז העמוק וזינקה ב־50% ביום אחד מנתה קבוצת WSB ברדיט פחות מ־2 מיליון חברים; בסוף השבוע האחרון מספרם זינק כבר לכ־7 מיליון. במציאות זו, פחות מפתיע שבשבוע המסחר האחרון מניות גיימסטופ החליפו ידיים במחזור של עשרות מיליארדי דולרים, תוך שהן רושמות פעילות ערה יותר ממניות מרכזיות כאפל או טסלה.
זו תהיה טעות להתייחס למשקיעים החדשים כ"מפגרים", כפי שהם מכנים את עצמם, תוך שהם מחזקים לכאורה את מה שאומרים עליהם אנשי וול סטריט הממולחים. למעשה, האסטרטגיה שלהם מתוחכמת למדי ומבוססת על הבנה של פעילות מורכבת מאד של שורטיסטים, שהיתה עד כה בעיקר נחלתם של יודעי סוד ומומחים לדבר.
לפופולריות של אסטרטגיית ההשקעה הזו אחראי במידה רבה משתמש שמכנה עצמו Roaring Kitty ו־Deep Fucking Value בפורומים שונים, ונחשף בסוף השבוע כיועץ פיננסי בן 34 מבוסטון בשם קית' פטריק גיל. כמוהו גם חברים אחרים בקבוצת הסוחרים של רדיט רחוקים מלהיות טיפשים כפי שהם מנסים להציג את עצמם, אלא רואים בעצמם את הרובינהודים האמיתיים. כך, אחד המשתמשים בקבוצה שמימש רווח נאה ממניות גיימסטופ נסע לסניף הקרוב לביתו וחילק שטרות דולרים לעובדי הרשת, שעד כה לא ממש נהנו מההמולה סביבם. משתמש אחר קנה בכספי הרווחים שעשה קונסולות משחק באחד מסניפי הרשת, ותרם אותם לבית חולים לילדים הקרוב למקום מגוריו.
"התנפלות על הקפיטול זה רע, אבל התנפלות על הקפיטל זה טוב"
סיפור המלחמה שמתחולל כעת בבורסה הוא לא רק זה של מלחמת הדורות, של משקיעים צעירים שמנסים להעביר מסר לדור הבומרים. במובנים מסוימים זוהי לידתה של תנועה חברתית שלא במקרה יצאה לאוויר העולם בשלהי כהונתו של טראמפ בבית הלבן. אף שטראמפ עצמו קרוב יותר לאנשי וול סטריט וקרנות הגידור, הוא בנה סביבו נרטיב רובינהודי של מי שבא להיאבק באליטות הכסף הוותיקות. לאחר ההתקוממות האלימה בגבעת הקפיטול הרשתות החברתיות סוף־סוף פעלו וחסמו את חשבונותיו של טראמפ, במהלך השתקה נרחב שהצליח לצרום גם למי שרחוקים מלהימנות בין תומכיו. הפילוג שיצר טראמפ, ההקצנה בין תפיסות העולם המנוגדות והסלידה מהממסד ממשיכה ללוות את הציבור האמריקאי, ונראה שיש לה גם השפעה על המתרחש כעת.
קשה להעריך כמה זמן תימשך הלחימה בין צבא המשקיעים הקטנים ובין הענקים של וול סטריט ואיך היא תוכרע. בשלב זה נראה כי קצב המצטרפים לצבא המשקיעים אינו דועך וייתכן כי בסופו של דבר הרגולטור יידחף להתערב. ב־WSB כבר יש מי שהעלו את האפשרות של חילוץ ממשלתי כאסטרטגיית יציאה, אחרי הכל אם החתולים השמנים של וול סטריט חולצו ב־2008 על רקע מה שנתפס כסיכון מבני למערכת הפיננסית כולה, למה שהפעם לא יחלצו מיליוני צעירים שרק רצו להרוויח קצת כסף קל.
"אין שום דבר חדש בוול סטריט ולא יכול להיות, כי ספקולציה היא דבר עתיק כמו הרים" (המשקיע האגדי וחלוץ הדייטריידינג ג'ס ליוורמור)
אף שקל להיסחף בנרטיב של צבא הרובינהודים שמכה את ברוני וול סטריט הרעים, השלכות האירועים עלולות להיות כואבות ורחבות היקף. הראלי של שוק המניות בעיצומה של מגיפה אינו דבר מובן מאליו, גם אם חברות הטכנולוגיות שמובילות את השוק אכן קיבלו רוח גבית מהמעבר לעבודה מרחוק. חלק גדול מהסנטימנט החיובי בשוק שאפיין את המחצית השניה של 2020 בשוק נתמך בידי אותם משקיעים חדשים, שגילו לפתע את שוק המניות על רקע היעדר חלופות בידור. תחילה כולם נהנו מהדמוקרטיזציה של שוק ההון ומכך שהטכנולוגיה לכאורה הנגישה לקהלים חדשים את אפשרויות ההשקעה. המילניאלס התמקדו במניות של חברות שהם מכירים ומוקירים ובראשן מניות הביג טק וטסלה, אך אז מישהו הצית את גפרור המהפכה.
היסטורית, כניסה גדולה של הציבור הרחב לבורסה, מי שמכונים "משקיעי ריטייל", נחשבת לסממן של בועה, שכן אלו הקטנים נכנסים אחרונים להשקעה כשרמות השווי כבר מנופחות. כך, רגע לפני התפוצצות בועת הדוט־קום נפוצה תופעה של חדרי מסחר שצצו כפטריות אחרי הגשם, והעניקו מחשב לכל מי שרצה לשבת ולסחור במניות. אנשים שעד לפני רגע לא הכירו את שוק ההון היו מגיעים לאותם חדרי מסחר כמו למשרד וקונים ומוכרים מדי יום מניות על בסיס דיונים בפורומים מקוונים. איך זה נגמר כולנו זוכרים.
גם עתה, הנהירה של המשקיעים החדשים לשוק, שדוחפת גרפים של מניות רבות לצורה שמדמה פרבולה (צמיחה בטור הנדסי שרק הולכת וגוברת) מרמזת על התנפחות של בועה. אלא שהסיפור גדול אף מכך. המלחמה שנראית כמשעשעת ורצופת ממים ואימוג'ים עלולה להיגמר במפולת. זה מתחיל במשקיעים רגילים שלא נמנים עם אף אחד מהקבוצות הלוחמות. אלו חשים שהמתרחש בשוק המניות יצא מתחומי ההיגיון ומעדיפים לממש את הרווחים הנאים שצברו בשנים האחרונות עד יעבור הזעם. במקביל, לקוחות של קרנות גידור קוראים מדי יום על הפסדי העתק שהן סופגות, ומעדיפים גם הם לממש רווחים ולקבל את כספם חזרה.
כך, קרן הגידור מלווין קפיטל כבר הפסידה 30% מכספי המשקיעים שלה מתחילת השנה. וקרנות הגידור שלא רוצות להיכנע במלחמת השורטים מוכרות מניות אחרות ורווחיות כדי שיוכלו להחזיר ללקוחות את כספם, ותורמות בכך לירידות בשוק. הבאים בתור הם קרנות הון סיכון והשקעה, שניפחו בשנים האחרונות את חברות הטכנולוגיה בכסף זול שגויס מגופים מוסדיים כקרנות הגידור. לא במקרה קרנות ההון סיכון ובראשן סקויה, שחוששות שזרם הכספים ייפסק, הזרימו מיליארד דולר לרובינהוד כדי לתמוך בה בחסימת המסחר בגיימסטופ, ולפי הערכות אף לחצו אותה לבצע את המהלך.
קרנות ההון סיכון לא יכולות להרשות לעצמן הפסדים עמוקים בקרנות הגידור, שתפסיק את הזרמת הכספים שמתננהלת זה יותר מעשור בשוקי המניות. אם הכסף לא יגיע להון סיכון, הוא לא יוכל להגיע לחברות הסטארט־אפ, שזכו להשקעות של מיליארדי דולרים בשנים האחרונות, ולא יוכל להמשיך את שרשרת ההשפעה לכלכלה הריאלית כולה. אפילו המשקיעים הצעירים, שרואים עצמם כמי שנלחמים עבור הוריהם שנפגעו ב־2008, עלולים לגלות שהפלת קרנות הגידור תפגע בהם שוב דרך הפגיעה בקרנות הפנסיה. המסחר שהסתיים ברביעי ובשישי האחרונים בירידות חדות שלח את המדדים בניו יורק לשבוע הגרוע ביותר מאז אוקטובר האחרון, ומאותת שקולות הפחד מתחילים לגבור ושכדור השלג החל להתגלגל.