פרשנות
המכשולים של פישר בדרך לתפקיד יו"ר בנק הפועלים
נגיד בנק ישראל נבחר לדירקטור בבנק - ואולם בשל הרכב הדירקטוריון, הכולל בין השאר את רונית אברמזון רוקח ודליה לב, הנחשבות לבעלות קשר טוב עם היו"ר הנוכחי קרופיק, דרכו לכס היו"ר לא תהיה קלה
כצפוי, פרופ' סטנלי פישר נגיד בנק ישראל לשעבר צלח את משוכת אסיפת בעלי המניות, ונבחר ביום חמישי האחרון לדירקטור בבנק הפועלים. פישר שכנגיד בנק ישראל פעל להדחת יו"ר הבנק לשעבר דני דנקנר, חוזר כעת אל הבנק כרגע כדירקטור, ובהמשך ההערכות הן כי יתמודד על תפקיד היו"ר.
- בדרך לתפקיד היו"ר? סטנלי פישר נבחר לדירקטור בבנק הפועלים
- עיסאווי פריג': "המוסדיים אמרו לי 'למה לנו להחליף את הקיים?'"
- פישר למוסדיים: "לא אתמודד על תפקיד יו"ר הפועלים ב־2021"
כיום מכהן כיו"ר הבנק ראובן קרופיק, שמונה לתפקיד לפני כמה חודשים בעקבות מותו של היו"ר הקודם עודד ערן. כדי להתמנות ליו"ר הבנק, יצטרך פישר להשיג רוב מקרב חברי הדירקטוריון שיתמכו במהלך.
באחרונה פורסם ב"כלכליסט" כי בשיחותיו עם המוסדיים לקראת הבחירות אמר פישר כי אין בכוונתו בשנה הקרובה להתמודד על תפקיד היו"ר. ואכן ההערכות הן כי הוא לא יהיה אגרסיבי מיד עם כניסתו לבנק, אלא ימתין לשנה הבאה, אז תסתיים הקדנציה של קרופיק כדירקטור. קרופיק יצטרך להיבחר לכהונה שלישית ואחרונה כדירקטור ע"י אסיפת בעלי המניות, ואז יוכל פישר לדרוש כי במקביל ייערכו בחירות גם לתפקיד יו"ר הבנק.
ואולם סביר כי פישר יעשה זאת רק אם יידע שיש לו רוב בדירקטוריון למהלך. בהרכב הדירקטוריון הנוכחי זו תהיה משימה לא טריוויאלית. דירקטוריון בנק הפועלים אמנם עובר כעת שינוי - משה קורן הדירקטור הוותיק עזב, ומלבד פישר נבחר גם מנכ"ל בנק אגוד לשעבר ישראל טראו כדירקטור חדש. ואולם מנגד הן רונית אברמזון רוקח ודליה לב, הנחשבות לבעלות קשר טוב עם קרופיק נבחרו כעת לכהונה נוספת. בנוסף לכך הוא יפגוש בדירקטוריון גם את הדירקטור דוד אבנר, שכיהן גם בוועדה לבחירת דירקטורים בבנק, והתפטר ממנה בזעם בעקבות מועמדותו של פישר (אבנר העניק לפישר ציון נמוך, שנוטרל משקלול הציונים). יחד עם זאת, עוד מוקדם להעריך מה סיכויו של פישר להיבחר ליו"ר, שכן פוליטיקה פנימית בתוך דירקטוריונים היא דינמית, והרכב הדירקטוריון גם עשוי להשתנות שוב באסיפת בעלי המניות שתיערך בשנה הבאה.
זירה מעניינת נוספת בבחירות הללו הייתה בקטגוריית הדח"צ. בתחילה רשימת המועמדים את הדירקטורית המכהנת אברמזון רוקח, הח"כ לשעבר עיסאווי פריג' ואירה סובול, כאשר הדח"צית לב, העומדת לסיים קדנציה כלל לא נכללה ברשימת המועמדים. בסופו של דבר מועמדותה של סובול נפסלה, לאחר שהתברר שיש לה זיקה מסוימת לבנק הפוסלת ממנה להתמודד, ולב הוחזרה לרשימת המועמדים.
כמעט תמיד דירקטורים מכהנים נבחרים שוב לכהונה נוספת, אולם העובדה שלב לא נכללה ברשימת המועמדים המקורית אתגרה את השאלה האם אכן כך צריך להיות המצב. פריג' אמר בראיון ל"כלכליסט" שפורסם בשבוע שעבר כי התאכזב לגלות בפגישותיו עם המוסדיים כי זו גישתם: "אם מחליטים לקדש את עיקרון ההמשכיות בדירקטוריון אז שלא יאפשרו למועמדים חדשים להתמודד מול קיימים", הוא אמר.
אז אמנם לב נבחרה על חשבון פריג', ואולם לא כל המוסדיים חשבו שעיקרון ההמשכיות אכן גובר על השאר. כך למשל, אלטשולר שחם גמל, הכשרה ביטוח, מגדל קרנות נאמנות, הלמן אלדובי פנסיה ואי.די.אי ביטוח דווקא העדיפו את פריג' על פניה של לב (תוצאות המוסדיים מתפרסמות רק בנוגע לקטגוריית הדח"צים, ולכן אין פירוט בנוגע להצבעות לפישר וטראו).
עוד מעניין לציין בנושא תוצאות הבחירות כי טראו נבחר לתפקיד דירקטור, וזאת על אף שחברת הייעוץ האמריקאית ISS העדיפה את תמר בר נוי-גוטלין על פניו. מדובר בתוצאה מפתיעה לאור כך שבמקרי העבר המלצות ISS התבררו גם כתוצאה בפועל, היות והמשקיעים הזרים שהם בעלי נתח משמעותי בבנקים (בפועלים 15%) מצביעים ברובם המכריע לפי המלצת חברת הייעוץ.