בלעדי לכלכליסט
פישר למוסדיים: "לא אתמודד על תפקיד יו"ר הפועלים ב־2021"
הנגיד לשעבר של בנק ישראל, סטנלי פישר, שנהנה מתמיכת חברות הייעוץ ISS ואנטרופי, ימונה ככל הנראה ביום חמישי לדירקטור בבנק הפועלים. אין בכוונתו להדיח את היו"ר ראובן קרופיק, אבל הוא עשוי להתמודד על התפקיד ב־2022
סבב הבחירות לדירקטוריון בנק הפועלים, שעורר סערה רבה, צפוי להסתיים ביום חמישי, כשאסיפת בעלי המניות תבחר ארבעה דירקטורים לבנק הגדול בישראל. המועמדים נערכים לבחירה, וחלקם מקיימים פגישות עם המוסדיים בישראל, שהם בעלי המניות המרכזיים בבנק המתנהל ללא גרעין שליטה, עם נתח כולל של כ־30%. כיום מונה דירקטוריון הבנק שמונה חברים, ואחרי הבחירות יהיו בו תשעה חברים, מתוכם לפחות שניים חדשים.
- סטנלי פישר מתקרב לדירקטוריון בנק הפועלים: ISS ואנטרופי ממליצות עליו
- הטריגר, סטנלי פישר
- הבלגן בוועדה למינוי דירקטורים: מי מפחד מסטנלי פישר?
ל"כלכליסט" נודע כי נגיד בנק ישראל לשעבר פרופ' סטנלי פישר, המתמודד על תפקיד דירקטור, שוחח גם הוא עם מוסדיים, ולדבריהם אמר כי בהנחה שייבחר, הרי שבשנה הראשונה אין בכוונתו להתמודד על תפקיד יו"ר הבנק. בנוסף אמר כי בכוונתו לשוב ולהתגורר בישראל בקביעות בעקבות התפקיד. חלק מהמוסדיים ציינו כי ההתרשמות מפישר לא עמדה בציפיותיהם, אולם לא ברמה שתגרום להם להתנגד למינויו.
מועמדותו של פישר לוותה בדרמה בוועדה למינוי דירקטורים. דוד אבנר, דירקטור בהפועלים שכיהן כחבר בוועדה, התפטר ממנה לפני שהיא גיבשה את המלצותיה, וזאת במחאה על כך שהניקוד שנתן לפישר נוטרל משקלול הניקוד של חברי הוועדה. אבנר טען כי "הוועדה פעלה בחטא, ותוך הפרת כללי הגינות ושוויון אלמנטריים". אולם כנגד אבנר נטען כי הוא העניק לפישר ציון נמוך, שאינו תואם את הרזומה שלו, וכי הציון נבע ממניעים לא ענייניים.
ההערכות הן שפישר מתכוון להתמודד על תפקיד יו"ר הבנק במקום ראובן קרופיק, שמונה לתפקיד השנה לאחר מותו של היו"ר הקודם עודד ערן. כדי להיבחר ליו"ר, יהיה פישר תלוי בחברי הדירקטוריון, ועקרונית הוא יכול מרגע כניסתו לדירקטוריון לגייס בו רוב להדחת קרופיק, אולם גם הוא, ככל הנראה, מבין שמדובר בצעד אגרסיבי מדי.
מהלך אלגנטי יותר יוכל להתבצע בפברואר 2022, אז מסתיימת הקדנציה של קרופיק כדירקטור, והוא יצטרך להיבחר שוב לכהונה שלישית כדירקטור באסיפה הכללית, וזאת בהנחה שהוועדה למינוי דירקטורים תציג את מועמדותו. בנקודת זמן זו יוכל פישר להציע כי ייערכו במקביל בחירות ליו"ר — ולהתחרות מול קרופיק. אך כדי שזה יקרה, הוא חייב רוב בדירקטוריון.
לפי הערכות, פישר צפוי להיבחר לדירקטוריון. בשבוע שעבר פורסם ב"כלכליסט" כי חברת הייעוץ האמריקאית ISS ממליצה למשקיעים הזרים, שמחזיקים בכ־15% ממניות הפועלים, לבחור בו לתפקיד. ניסיון העבר מבחירות שנערכו בבנקים ישראליים אחרים ללא גרעין שליטה מלמד כי מרביתם פועלים לפי המלצת ISS. גם חברת הייעוץ הישראלית אנטרופי ממליצה לבעלי המניות לבחור בפישר לדירקטוריון.
קבוצת אריסון, שבשליטת שרי אריסון, שמחזיקה כיום ב־15.8% מהבנק, היתה בעבר בעלת השליטה בו. במסגרת הוויתור על היתר השליטה סוכם עם בנק ישראל כי הצבעתה באסיפות תיחשב ל־5% בלבד. לאריסון יש היסטוריה לא קלה עם פישר, שכן בתקופת כהונתו כנגיד בנק ישראל הוא ביקש להדיח את דני דנקנר מתפקיד יו"ר הפועלים — מהלך שהיא התנגדה לו נחרצות, אך לבסוף נאלצה לוותר.
מלבד פישר צפויים להיכנס לדירקטוריון שלושה דירקטורים נוספים. המתמודדים לתפקיד הדח"צ כוללים את שתי הדח"ציות המכהנות רונית אברמזון ודליה לב, ואת הח"כ לשעבר עיסאווי פריג', ומתוכם ייבחרו שניים. על תפקיד הדירקטור מתמודדים, בנוסף לפישר, ישראל טראו ותמר בר־נוי גוטלין, ומתוכם ייבחרו שניים.