ראיון כלכליסט
נשיא בורסת נאסד"ק: "הערכנו שתהיה נפילה בהנפקות, אבל היו לנו פי 10"
נלסון גריגס מודה שהופתע ממבול ההנפקות השנה, ומתחמק באלגנטיות משאלה על הפעילות החריגה של סופטבנק באופציות הביג טק. וביטולי הנפקות? "לא היו, לאור התשואה הממוצעת של 50%־60% בהנפקות השנה"
“היו לנו פי עשרה יותר הנפקות מכפי שהערכנו. היינו בטוחים שמרגע שאי אפשר יהיה לעשות רוד שואו, תהיה נפילה, אבל הרוד שואו הפכו לווירטואליים, והתברר שזה אפילו אפקטיבי יותר - תוך ארבעה ימים מגיעים ליותר גופים מבעבר", אומר נשיא בורסת נאסד"ק נלסון גריגס בשיחה עם "כלכליסט", כאשר ברקע שבועיים של ירידות חדות במניות הטכנולוגיה, ומנגד מבול של הנפקות ראשונות. "אנחנו בשוק ההנפקות הגדול והחזק ביותר זה שנים", הוא ממשיך, "שוק בריא מאוד ברמה שמפתיעה אפילו אותנו".
בעת השיחה עם גריגס עמד מספר ההנפקות בנאסד"ק מתחילת 2020 על 97, אך בימים הספורים שחלפו מאז הוא כבר חצה את רף ה־100 עם היקף גיוסים שנושק ל־30 מיליארד דולר. שוק הנפקות חזק הולך לרוב יד ביד עם סנטמינט חיובי בשוק, בעוד בתקופות של ירידות קשה יותר להנפיק. אבל 2020 כבר הוכיחה שהיא שונה מכל מה שהיכרנו, וכך מתנהגת גם נאסד"ק.
רק בשבוע שעבר גייסה חברת התוכנה סנופלייק (SnowFlake) כ־4 מיליארד דולר בהנפקת מניות ראשונה, ושווייה הוכפל ביום המסחר הראשון ל־70 מיליארד דולר. במקביל הנפיקו בנאסד"ק בקלות גם חברות קטנות יותר, ובהן גם JFrog הישראלית, לאחר שהעלו את מחיר המניה המתוכנן בהנפקה ונהנו גם מעליות חדות ביום המסחר הראשון. זאת חרף העובדה שמתחילת ספטמבר איבד מדד הנאסד"ק 10%, דבר שמכניס אותו להגדרה רשמית של תיקון.
אחד הטריגרים לעליות החריגות שנרשמו במניות הטכנולוגיה ממרץ האחרון ועד לשיא של 12,056 נקודות, שנאסד"ק נגע בו לרגע, היה פעילותו של סופטבנק (SoftBank). על פי פרסום ב"פייננשל טיימס", ענק ההשקעות היפני בהובלת מאסיושי סון, תידלק את הראלי באמצעות רכישת אופציות על מניות הביג טק, וכך סייע, בין היתר, לאפל לחצות במהירות שיא את שווי 2 טריליון הדולרים.
"אין לנו מספיק מידע, כדי להבין מה או מי בדיוק מזיז את השוק, אבל תמיד יש מומנטום", מתחמק גריגס מהשאלה אם הם הבחינו בחודשים האחרונים בפעילות החריגה באופציות. "ככלל אפשר לומר שפעילות האופציות אצלנו גדלה מאוד השנה, בגלל התנודתיות ורצון המשקיעים להגן על ההשקעות", הוא מוסיף.
מאז החשיפה השתנה הכיוון במניות הטכנולוגיה, בין היתר בעקבות הפאניקה שאחזה במשקיעים הצעירים. אלה נכנסו לבורסה עם פרוץ משבר הקורונה ופועלים בעיקר באמצעות אפליקציות פינטק כמו רובינהוד (Robinhood) האמריקאית, שמאפשרת מסחר בהיקפים נמוכים. אולם גריגס דוחה את ההערכה שהמשקיעים הפרטיים כבר צברו משקל גדול מספיק כדי להשפיע על נאסד"ק: "השוק עדיין מוסדי ברובו המכריע, ומוקדם מדי לראות את ההשפעה של המשקיעים הקטנים והמשקיעים הצעירים, שהחלו לקנות מניות באחרונה". לפי הנתונים לגבי כלל המסחר בוול סטריט, הגיע השנה משקלם של המשקיעים הפרטיים לשיא עם 20% לעומת 10% היסטורית.
"בניגוד לעוצמת שוק ההנפקות, דווקא הירידות הנוכחיות לא מפתיעות", אומר גריגס, "חזינו בריבאונד הגדול בהיסטוריה אחר הטלטלה במרץ, ולכן גם הנפילה עכשיו מהירה. איש לא יופתע אם המגמה תימשך כמה שבועות ואפילו חודשים. אבל - ואני יודע שמשווים את שוק ההנפקות ל־99' - אנחנו גם לא ב־2001 בכל הקשור לאיכות חברות הטכנולוגיה. הפעם מדובר בחברות עם תשתית אמיתית, רווחים וצמיחה. המספרים שלהן מדהימים, וזה יימשך כי העולם מבין כיום שכולם יצטרכו יותר ענן ופתרונות טכנולוגיים נוספים. בינתיים לא היו ביטולי הנפקות, וזה ברור לאור העובדה שהתשואה הממוצעת בהנפקות שנעשו השנה עומדת על 50%–60%".
אחד המקורות לגאות בהנפקות בנאסד"ק השנה – כאשר יולי היה החודש החזק בהנפקות זה עשור – הוא פורמט ה־SPAC. הנפקות אלה, שבהן ההון לא מגויס לחברה מסוימת, אלא לתוך מעין שלד שמתחייב לצקת לתוכו פעילות בתוך 18 עד 24 חודשים, היוו לא פחות מ־40% מההנפקות השנה בנאסד"ק, לדברי גריגס. לשם השוואה, ב־2014 היו ההנפקות האלה אחראיות ל־3% מכלל ההנפקות. "עד היום 70% מהנפקות הספאק מצאו חברות, ולכן לא היה צורך להחזיר כסף למשקיעים, אבל זה היה לפני שהיו כה רבות כאלה", אומר גריגס בזהירות.