דיווח שוטף
ספטמבר אדום לשקל; הדולר ממריא ל-3.46 שקלים
מרחק רב עבר מאז שהמטבע האמריקאי רשם שפל של 12 שנים בתחילת החודש על 3.352 שקלים; הסיבות המרכזיות לחולשת המטבע המקומי - עלייה בשווי מקבילו האמריקאי מול המטבעות המובילים בעולם והסגר בישראל שנכנס לתוקף לפני החג; עמית טל, מנהל מחלקת המסחר באופציות ונגזרים בחדר המסחר של בנק הפועלים: "לעת עתה ההשפעות של חתימת ההסכמים הכלכליים עם איחוד האמירות לא באות לידי ביטוי בשוק המטבע"
- השקל מטפס בשוק המט"ח: הדולר שוב מתחת 3.5 שקלים
- שוק המט"ח: היורו מזנק ב-1.3% ליותר מ-3.9 שקלים
- השקל מזנק מול הדולר ביומו הראשון של שבוע המסחר במט"ח
עמית טל, מנהל מחלקת המסחר באופציות ונגזרים בחדר המסחר של בנק הפועלים: "השקל ממשיך להיחלש היום, כאשר ההבנה שהסגר הנוכחי אולי לא יספיק ולאחריו תבוא החמרה, יוצרים חששות בקרב המשקיעים על השפעות שליליות על כלכלת ישראל בטווח הקצר. הסיבות המרכזיות להיחלשות השקל מול הדולר שהחלה בתחילת ספטמבר וממשיכה גם היום, הן התחזקות של הדולר בעולם מול המטבעות האירופאים בעיקר עקב הדיווחים על חשש מסגר שני בספרד ומדינות נוספות ומהתפרצות מחודשת של הנגיף בבריטניה, וכניסה לסגר שני בישראל במקביל לגידול במספר הנדבקים והחשש שסגר זה יקשה מאוד על העסקים שהצליחו לשרוד את הסגר הראשון".
עוד הוסיף טל כי "ניכר שלאחר הירידות בבורסות העולם בשבוע שעבר, השבוע נפתח המסחר בבורסות באירופה שוב בירידות בשווקי המניות עם צפייה לירידות חזקות היום בארה"ב. בנוסף, לעת עתה ההשפעות של חתימת ההסכמים הכלכליים עם איחוד האמירות לא באות לידי ביטוי בשוק המטבע".
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "הבורסות יורדות והמוסדיים ממהרים לגדר ורוכשים מט"ח, מהלך שמזניק את הדולר לעבר 3.4650 שקלים לדולר. החשש מאפקט הסגר וריצה לאי מבטחים מחזקים את הדולר".
דוחפים את המשקיעים לנכסי המקלט - הבנק האירופאי המרכזי והבחירות בארה"ב
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון: "אי הוודאות בעולם סביב תוצאות הבחירות בארה"ב ומידת הפגיעה הצפויה עקב גל הסגרים השני באירופה, וירידות במניות הבנקים עקב חשדות להעברות כספים לא חוקיות - מכבידים על שוקי המניות ומדכאים את תיאבון הסיכון של המשקיעים. בתגובה לכך נכסי המקלט, וביניהם הדולר, היין היפני והזהב, חוזרים להיות הנכס המועדף על המשקיעים וערכם עלה בחדות בשבוע האחרון. עוד תמכו במגמה - התבטאויות של בכירי הבנק המרכזי האירופאי על כך שהתחזקות האירו פוגעת במאמציהם להעלות את האינפלציה ושל בכירי הבנק המרכזי בארה"ב שייתכן שהריבית בארה"ב תעלה מוקדם מהצפוי".
לדברי לוי "מגמת ההתחזקות של הדולר בעולם לא פסחה על השקל, שנחלש מולו עד לשער 3.45 שקל לדולר. למרות זאת, חשוב להדגיש כי השקל שומר על ערכו מול האירו סביב שער 4.05 שקל, באופן שמעיד על כך שמקורו של השינוי בערכו של השקל הוא התחזקותו של הדולר בעולם. הסנטימנט השלילי צפוי להמשיך להכביד על השקל בטווח הקצר, במיוחד אם הדולר ימשיך להתחזק בעולם ואף יותר מכך, במידה שמגמת הירידות בשוקי המניות תימשך ואף תתחזק. מנגד, בטווח הארוך העודף בחשבון השוטף ובתנועות ההון צפויים לתמוך בו".
בשבוע שעבר העריכו באוצר כי הסגר השני יביא למאות אלפי מובטלים. בביטוח הלאומי דיברו על בין 100 ל-200 אלף. אם האוצר צודק אנחנו צפויים להגיע שוב למיליון מובטלים ויותר כמו בסגר הראשון. אם הביטוח הלאומי צדק נגיע ל-900 אלף. בכל מקרה, המצב גרוע בהרבה מאשר בסגר הראשון משום שחלק גדול מהמובטלים נמצאים כבר חצי שנה ללא עבודה ומציאת עבודה הופכת קשה יותר ככל שמתארכת תקופת האבטלה.