בלעדי לכלכליסט
לווייתן ותמר יספקו גז לרמת חובב; המחיר - נמוך ב-37% מזה של חברת חשמל
לרוכשים החדשים של תחנת הכוח, אדלקום, אדלטק ושיכון ובינוי, יש חודש להגיע למחיר הטוב ביותר מול שותפויות הגז, לאחר ששילמו על התחנה כמעט כפול מהשווי בספרי חברת החשמל. ברקע חוזה קטן מול בזן מוסיף למאבקים בתוך שותפות תמר
אחד מחוזי האנרגיה הגדולים בעשור האחרון מתקרב לישורת האחרונה. ל"כלכליסט" נודע ששותפויות הגז לווייתן ותמר הגיעו להסכמות מסחריות עקרוניות מול בעלי תחנת הכוח רמת חובב. חוזה אספקת הגז מהמאגרים הוא שלב משלים בדרך להעברת האחזקה בתחנת הכוח מידי חברת החשמל לרוכשים החדשים שלה.
- שותפויות הגז מסרבות להתחייב על יצוא גז והמגעים להקמת צנרת התפוצצו
- שטייניץ משטח לתשובה את עקומת הביקוש העתידי לגז
- רציו השלימה מימון מחדש לפרויקט לווייתן בהיקף של 650 מיליון דולר
תחנת הכוח נמכרה ביוני האחרון תמורת 4.25 מיליארד שקל, והיא אמורה לעבור לידי אדלקום, אדלטק ושיכון ובינויבדצמבר. במהלך החגים הרוכשים מחויבים להציג לחברת החשמל טיוטת סגירה פיננסית כתנאי להשלמת המכירה. הקבוצה הרוכשת כבר סגרה ביולי האחרון את המימון העקרוני מול הבנקים מזרחי־טפחות ודיסקונט.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
הרוכשים שילמו מחיר גבוה על תחנת הכוח
ממידע שהגיע לידי "כלכליסט", הרוכשים מעוניינים ב־0.8-0.7 מיליארד מ"ק לשנה, לאורך 15-12 שנה. החוזה עשוי לגדול לעד מיליארד מ"ק לשנה, אם הרוכשים ינצלו בשנים הקרובות את אפשרות הרחבת הייצור. מדובר באחד החוזים הגדולים שנחתמו בשנים האחרונות, שהיקפו עשוי להגיע למיליארד וחצי דולר לכלל התקופה, ותחת תמחור גז של סביב 4-4.2 דולר ליחידת חום - זול בשיעור של עד 37% מחוזה הגז העקום של חברת החשמל, שלא עובר עם התחנה לבעלים החדשים, וזול בעד כ־17% מהתמחור שנקבע לפני כארבע שנים במסגרת מתווה הגז הממשלתי. מאחר שהרוכשים חייבים להציג לחברת החשמל טיוטת חוזים עד אוקטובר, במהלך ספטמבר הם ינהלו פינג פונג של התקשרויות מול תמר ומנגד מול לווייתן במטרה להוזיל את מחיר הגז ככל שניתן. הרוכשים היו שמחים לצרף את אנרג'יאן היוונית למשוואה, אולם מאחר והתחנה אמורה לעבוד תחת הבעלים החדשים כבר בסוף השנה הנוכחית - כשנה לפני שאנרג'יאן אמורה להתחיל לספק גז ממאגרי כריש ותנין - בשלב זה היא מחוץ לתמונה.
הבעיה הגדולה של הרוכשים היא המחיר הגבוה מאוד שהם שילמו על תחנת הכוח. זהו תמחור כמעט כפול מזה שהיה רשום בספרי חברת החשמל (כ־2.2 מיליארד שקל). ככל שמחיר הגז שהם ישיגו יהיה טוב יותר, כך יכולתם למקסם את תועלות התחנה יגדלו. בשלב זה הפערים בין רכישת הגז ממאגר תמר לבין רכישה ממאגר לוויתן אינם גבוהים, וייתכן שבופו של יום יתבצע פיצול רכש, עם אפשרות לעבור לספק בודד באמצע ימיו של החוזה.
משא ומתן בצל מלחמה פנימית בשותפות תמר
המשא ומתן מול רמת חובב מתקיים בצל מלחמה פנימית בשותפות תמר בשבועות האחרונים. צדדים בתמר מנהלים מלחמת חפירות על איסוף חוזים קטנים וקצרי טווח. רק בשבוע שעבר פסק בית המשפט העליון לטובת דלק קידוחים ונובל אנרג'י (מחזיקים 47% יחד בתמר) וקבע שחוזה מכר ממאגר לווייתן לחברת החשמל לא יחשב להפרת תנאי מכרז מול תמר.
קנייה חזקה | קנייה | המתן | מכירה | מכירה חזקה |
תמר מכרה בחודש החולף הסכם גז קטן של מיליארד מ"ק מול בזן, שדיווחה מצידה לבורסה בשישי האחרון שהעסקה הושלמה ומחכה לאישור של אסיפת בעלי המניות. מעבר לתמיהה למה חוזה קטן יחסית זוכה לתהודה גדולה בבזן, תוך הודאה שבמהלך 2020 לא תרשם תועלת לחברה והיא תגיע רק ב־2021, וגם אז לא לכל השנה - בזן מודה שדלק קידוחים, המחזיקה 22% במאגר תמר, לא חתמה על החוזה, אבל כל שאר המחזיקים כן חתמו.
מבדיקת "כלכליסט" עולה שהמגעים המקורים בין בזן לתמר כללו סעיף מוזר שלא כל הצדדים היו מודעים אליו, שלפיו לא רק שבזן לא מחויבת לרכישת הגז, אלא שתינתן לה האפשרות לרכוש גז נוזלי זול יותר אם יימצא מחיר טוב יותר מבעסקת הגז הטבעי. נובל ודלק קידוחים התנגדו לסעיף, בטענה שלא ייתכן שלקוח ישריין לעצמו מקום בצנרת ההולכה, אבל בפועל יקנה גז ממקום אחר. הצדדים התכתשו על הנושא, והגורם שהכריע את הכף היה התאוששות משבר הדלקים של נגיף הקורונה. אם ביוני היה אפשר לרכוש גז נוזלי בכ־3 דולר ליחידת חום, בספטמבר החוזים התייקרו לסביב 4 דולר, לא כולל עלות התשלום על תשתית ההולכה. בשורה התחתונה, ההבטחה שניתנה לבזן הפכה ללא רלבנטית, והצדדים היו מוכנים לחתום על העסקה בתנאי אחד - ששותפות תמר תפצה את נובל אנרג'י ואת דלק על מכירת גז זול, לתפיסתם זול מדי (סביב 4 דולר ליחידת חום). במהלך השבוע האחרון הפיצוי אכן הגיע, אבל רק לצד אחד - תמר תמכור לבזן במחיר 4 דולר, אבל נובל תקבל 4.15 דולר ליחידת חום על חשבון הכנסות שאר השותפים. ובעוד נובל אנרג'י זכתה לפיצוי, דלק קידוחים לא קיבלה פיצוי מקביל, מה שתוקע את החתימה שלה להשלמת העסקה.
בשלב זה הצדדים בתוך תמר מנהלים מגעים. מתן פיצוי גם לדלק קידוחים תחתוך עוד יותר את הכנסות שאר השותפים, מה שיכווץ עוד יותר את החוזה הקטן ממילא הזה. ובעוד הצדדים מתכתשים על פרוטות, החוזה הענק של רמת חובב אמור להיסגר בתוך כמה שבועות. תמר מצד אחד ולוויתן מצד שני ינסו לשפר עמדות, תוך אפשרות של שיתוף פעולה פנימי בתוך תמר להשגת מחיר משופר. הממונה על ההגבלים מיכל הלפרין כבר קבעה בעבר שאף צד לא יוכל להטיל וטו על מכירה של גז. אולם, מתן הפיצוי לצד אחד (נובל) ולא לצד השני (דלק קידוחים) עלול לשנות את המשוואה.
למערבולת נקלעה ענקית האנרגיה שברון, הרוכשת של נובל אנרג'י. בתחילת אוקטובר צפויה להתקיים אספת בעלי מניות בנובל אנרג'י לאישור העסקה למכירתה, וכשבועיים לאחר מכן אמורים להגיע לישראל נציגים רשמיים של שברון. כך, בעוד פחות מחודש וחצי אמורה שברון להיכנס לנעלי נובל. בחברה מודעים למגעים למכירת הגז, וכבר העבירו בצורה עקיפה מסרים שמה שלא מקובל בעולם לא יהיה מקובל בישראל, כלומר סגירת חוזה גז עם לקוח (במקרה הזה בזן) עם אפשרות מקבילה לתת לו לייבא גז נוזלי זול תוך שריון מקום בצנרת ההולכה. לפיכך, החוזה הקטן מול בזן עלול לסיים את ימיו כאפיזודה חד־פעמית של בלגן רגולטורי עד לשנה הבאה, אז דלק קידוחים תעזוב את מאגר תמר ותתחרה בו באופן מלא.