הדולר נגע בשפל של 12 שנים מול השקל; היורו מתחת ל-4 שקלים
המטבע האמריקאי רשם במסחר הרציף צלילה של 1.4% ל-3.354 שקלים; מאז ה-1 ליוני 2008 לא רשם כזה שפל מול מקבילו הישראלי - אז עמד על 3.233 שקלים; יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "הפסקת ההתערבות של בנק ישראל במסחר במט"ח, עשויה לפתוח את הדרך לייסוף השקל לעבר רמות השפל ההיסטוריות של 3.2 שקלים לדולר"; בנק ישראל מסר כי "אין שינוי במדיניות ההתערבות בשוק המט"ח"
בדרך לשפל היסטורי של כל הזמנים? הדולר ממשיך במגמה השלילית שלו מול השקל וכבר נמצא בשפל של יותר מ-12 שנים - צלל היום ב-1.4% ל-3.354 שקלים, השער הנמוך של המטבע האמריקאי מאז הראשון ליוני 2008, אז עמד על 3.233 שקלים. השער היציג של הדולר נקבע על 3.369 שקלים. היורו איבד היום 1% ושערו היציג נקבע על 3.975 שקלים.
- שיא ביתרות המט"ח של בנק ישראל: גדלו ל-157.6 מיליארד דולר ביולי
- יתרות המט"ח של בנק ישראל ממשיכות לגדול - הגיעו ביוני ל-147 מיליארד דולר
- שיא ביתרות המט"ח של בנק ישראל במאי: 142.5 מיליארד דולר
רק לפני תשעה ימים הדולר רשם בפעם השלישית באוגוסט שפל של שנתיים וחצי - מתחת לשיעור של 3.4 שקלים ל-3.399 שקלים - השווי הנמוך שלו מאז סוף ינואר 2018 - כשעמד על 3.388 שקלים. היום כאמור נשבר גם השפל הזה בקפיצה של 10 שנים נוספות אחרוה עד ל-2008.
יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים, מימון והשקעות: "בתקופה האחרונה בנק ישראל רכש מט"ח במטרה לבלום את ייסוף השקל, אל מתחת לרמת 3.4 שקלים לדולר. הבנק נאלץ לרכוש מיליארדי דולרים ובכך, הזניק את היקף היתרות שברשותו ליותר מ-157 מיליארד דולר. בבנק ישראל החליטו לעצור זמנית את מהלך ההתערבויות, ואיפשרו לדולר תנועה חופשית ושער הדולר החל לצלול חדות לעבר רמת 3.38 שקלים לדולר".
עוד אמר פריימן כי "הפסקת ההתערבות של בנק ישראל במסחר במט"ח, עשויה לפתוח את הדרך לייסוף השקל לעבר רמות השפל ההיסטוריות של 3.2 שקלים לדולר, של קיץ 2008. ייסוף השקל מקבל משמעות גדולה הרבה יותר בעקבות המיתון במשק והפגיעה במנוע הצמיחה או בקטר המרכזי, ענף ההייטק ושירות התוכנה".
בנק ישראל מסר בתגובה כי "אין שינוי במדיניות ההתערבות בשוק המט"ח".
דודי רזניק, אסטרטג ריביות, וקובי לוי, מנהל דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון מגיבים להתחזקות השקל: "בשעה האחרונה אנו עדים לתנודתיות חריגה בשוק המטח כאשר השקל מתחזק ביותר מאחוז מול כל המטבעות המרכזיים. יש לציין כי התחזקות השקל הינה תולדה של פעילות מקומית ולא היחלשות של הדולר בעולם הנסחר ביציבות סביב רמה של 1.18 דולר ליורו, 1.32 דולר לפאונד ו-106 ין לדולר".
רזניק מוסיף כי "ההתחזקות של השקל מול הסל צפויה להביא אותו היום לשיא נומינלי חדש מול סל המטבעות על רקע התחזקות של יותר מאחוז מול מרבית המטבעות המרכזיים. בדרך כלל כשנשברת רמת תמיכה טכנית שנשמרה לאורך זמן, השער יורד בחדות בגלל פקודות סטופ לוס שמחזקות את המהלך והופכות אותו לדרמטי ומהיר. התזמון הפעם הגביר את התגובה בגלל שבסוף חודש אוגוסט, סביבת הנזילות בשוק המקומי נמוכה במיוחד".
לסיום אמר רזניק כי "התחזקות השקל תורמת לעליות שערים חדות יחסית של עד 0.5% באיגרות החוב הממשלתיות הארוכות".
בשוק מצפים היום לנאומו של יו"ר הפד ג'רום פאוול, במסגרת כנס הנגידים המסורתי של ג'קסון הול - שנערך השנה באופן וירטואלי. פאוול לא יציג ככל הניראה עדכונים על בתוכנית התמריצים – הוא כן צפוי להודיע על שינוי משמעותי במדיניות הבנק.