$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

לא היה לחץ פסול מצד לפידות ואקירוב, פגם בהתנהלות היו"ר

רשות שוק ההון קובעת כי יו"ר כלל ביטוח פעל שלא כשורה כשפנה למנכ"ל וביקש את עזיבתו ללא דיון עם הדירקטוריון. מנגד, לא נמצא כי בעלי המניות אקירוב, ארקין ולפידות הפעילו לחץ לא חוקי על החברה

גולן חזני 07:2922.07.20

סערת ניסיון ההדחה של מנכ"ל כלל ביטוח והפעלת הלחץ לכאורה מצד בעלי המניות על ההנהלה של החברה מגיעה לסופה. ל"כלכליסט" נודע כי רשות שוק ההון שיגרה אמש מכתב מפורט לדירקטוריון כלל ביטוח והחברה־האם שלה כלל אחזקות, ובו העבירה את ממצאיה. בדיקת הרשות נועדה להשלים עבודה של בודק חיצוני, השופט בדימוס יורם דנציגר.

 

הרשות, בראשותו של משה ברקת, מאשררת את קביעתו של דנציגר כי נפל פגם בהתנהלותו של היו"ר דני נוה בשיחה שיזם ובה ניסה לשכנע את המנכ"ל יורם נוה לעזוב את חברת הביטוח; זאת מבלי להביא את הנושא המהותי קודם כל לדיון בדירקטוריון. דני נוה בינתיים הודיע על עזיבה.

 

המנכ"ל טען נגד אקירוב

לעומת זאת, מדגיש ברקת, לא נמצאו ראיות ללחץ פסול שהפעילו בעלי המניות בחברה איל לפידות, ניר ארקין ובעיקר אלפרד אקירוב על כלל ביטוח. לאחר שהתבקש לעזוב, הציג יורם נוה במכתבו שורה של אירועים שלטענתו מוכיחים כי השלושה התערבו בהתנהלותה של כלל.

אקירוב, טען נוה, הכין תיק על מנהל חטיבת ההשקעות יוסי דורי; וכן ניסה לאלץ את כלל ביטוח למכור לו את מניותיה (13%) באלרוב נדל"ן שבשליטתו. אלרוב רכשה 4.99% ממניותיה של כלל ביטוח.

 

עוד גרס נוה כי אקירוב ניסה לקדם עסקת בעלי עניין שתסייע לאשר את שכרו של בנו ג'ורג'י אקירוב כמנהל חטיבת המלונאות. "אקירוב ציין בפני ובפני אחרים שזה היה מניע משמעותי להחלטתו לרכוש מניות בכלל ביטוח ו'לנער את ההנהלה'", ציין אז נוה.

 

ברקת מציין במכתב כי הרשות לא מצאה כי הופעל לחץ לא חוקי מצד בעלי המניות; כי רכישת מניות כלל ביטוח לכשעצמה איננה מהווה לחץ, כמו גם איום של אקירוב להגיש תביעה נגד כלל על שלא פרסמה אזהרת רווח ברבעון הרביעי של 2019. אותם דברים אמורים גם לגבי איל לפידות, שלכאורה דחף את כלל להשקעה עם שיכון ובינוי, שבה כיהן כמנכ"ל, במתחם פי אלף בראשון לציון.

 

איסור שת"פ בין בעלי מניות

במכתב מציין ברקת כי בעתיד, אם יצוצו ראיות על לחץ שכזה, הרשות לא תהסס לפעול מול בעלי המניות. לדברי הרשות, קשר של ההנהלה או הדירקטוריון עם בעלי מניות יכול להפוך לסוג של הפעלת שליטה. במקרה של פעולה בניגוד להיתר השליטה שקיבלו גורמים מסוימים, לא תהסס הרשות לפעול לשלילת היתר אחזקה בחברה. היתר כזה ניתן לאלרוב נדל"ן של אקירוב וכן למורי ארקין, שמחזיק ב־7% ממניות כלל ביטוח. הרשות הדגישה את האיסור לשיתוף פעולה בין בעלי מניות וציינה כי במקרה שבעל מניות אחד ירצה לשתף פעולה בנושא כלשהו עם בעל מניות אחר, הוא יחוייב לפנות לרשות ולקבל את אישורה לשם כך.

 

סעיף מעניין במכתב ששיגרה הרשות לחברה קובע כי אם גורם מסוים מעמיד מספר מועמדים לכהונת דירקטור בחברה, ושליש מתוכם נבחר באסיפה, הוא יוגדר כבעל שליטה בחברה בלי קשר להיקף אחזקותיו, גם אם מדובר באחוזים בודדים.

לפי דרישת רשות שוק ההון, הדירקטורים של כלל ביטוח יוצעו על ידי דירקטוריון כלל אחזקות, דירקטוריון כלל ביטוח או ועדה מיוחדת בראשות שופט. כמו כן, הרשות תוכל לפסול מינוי של דירקטור מוצע בכלל ביטוח בטענה של קיום זיקה לדירקטוריון החברה־האם כלל אחזקות.

 

משה ברקת משה ברקת צילום: אלכס קולומויסקי

 

 

תגובת דני נווה: ליבת הטענות כלפיי וכלפיי הדירקטוריון התבררו כחסרות בסיס. הדו״ח מחזק את העובדה שפעלתי בשיקול דעת עצמאי לטובת החברה והצלחתה. סברתי שטובת החברה מחייבת את החלפת המנכ״ל ומשזה נמנע ממני ביקשתי לסיים את כהונתי

x