$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

תשובה ומחזיקי האג"ח בדרך לפתרון המחלוקת על גיוס ההון של דלק

לפי המתווה, שעשוי להיסגר היום והוצע ע"י יצחק תשובה, הגיוס יתבצע בשתי פעימות: הראשונה עד סוף יולי והשנייה עד סוף ספטמבר; בנוסף, תשובה יתחייב להזרים 60 מיליון שקל במקום הבטחה ל־50 מיליון שקל

גולן חזני 08:1021.07.20

מתקרבים לעשן לבן: מגעים מתקדמים בין קבוצת דלק לנאמני האג"ח שלה לפתרון לנושא גיוס ההון של החברה. לפי המסתמן במגעים, שעשויים להגיע להסכמה היום (ג'), החברה תבצע בשתי פעימות את הגיוס שבמקור היה אמור לעמוד על 163 שקל עד סוף יולי.

 

לפי הפשרה המסתמנת, מחצית הסכום תגויס עד סוף החודש, יולי, והמחצית השנייה תגויס עד סוף ספטמבר. מתווה זה מסתמן כפתרון למחלוקת בין קבוצת דלק לבין המחזיקים שלהם היא חייבת 6 מיליארד שקל.

 

 

יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק יצחק תשובה, בעל השליטה בדלק צילום: אייל טואג

 

המחלוקת נוצרה אחרי שדלק ביקשה בשבוע שעבר לדחות את הגיוס לספטמבר, אבל המחזיקים סירבו. גופים מוסדיים, שהם בין מחזיקי האג"ח הגדולים של דלק, הבהירו לתשובה ביומיים האחרונים כי אין סיכוי שהבקשה שלו לדחייה תתקבל, זאת חרף ההתחייבות שלו להזרים 50 מיליון שקל בהנפקה ולמרות פיתוי של 4 מיליון שקל שהציע תמורת הדחייה.

 

מה דעתך על מניית דלק קבוצה:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

 

נתח של 40% מהגיוס

 

תשובה היה זה שיזם את הפתרון של חלוקת הגיוס לשני חלקים. במגעים בין הצדדים מדברים כבר על התחייבות של תשובה להזרמה של 60 מיליון שקל בהנפקה, ככל הנראה בשתי פעימות שוות. סכום זה מהווה נתח משמעותי של 40% מהיקף הגיוס, אבל עדיין נמוך מהיקף האחזקה היחסי של תשובה. תשובה מחזיק ב־58% ממניות קבוצת דלק לאחר שדולל בהנפקה הקודמת במאי מ־63%.

 

על פי הסדר חיזוק הביטחונות של דלק עם המחזיקים, שהושג לפני יותר מחודש, דלק אמורה לגייס 500 מיליון שקל עד תחילת מאי 2021. על פי ההסכם, דלק מחויבת, כאמור, לגייס 163 מיליון שקל בתוך פחות מעשרה ימים, זאת אחרי שגייסה במאי 137 מיליון שקל.

 

כחלק ממתווה חיזוק הביטחונות תשובה היה אמור לממש נכסים שונים ולפרוע 830 מיליון שקל – חוב של דלק לחמישה בנקים – בסיוע מימושים שונים, בהם מניות כהן פיתוח בשווי של 207 מיליון שקל; תמלוגי כריש ותנין (318 מיליון שקל); מניות מהדרין (74 מיליון שקל); וחברות של החברה־הבת דלק ישראל, פי גלילות ושתי תחנות כוח ב־720 מיליון שקל ו־367 מיליון שקל בהתאמה, הצליחה דלק לפרוע במועד מוקדם 450 מיליון שקל לאותם בנקים וכיום היא נותרה חייבת להם 380 מיליון שקל.

 

עם פירעון החוב המלא לבנקים ישוחררו ביטחונות בדמות 40% ממניות דלק קידוחים שיועברו למחזיקי האג"ח. שווי מניות אלה עומד כבר על 1.6 מיליארד שקל, זאת בעקבות העליות החדות במניית דלק קידוחים שבאו בעקבות העסקה שבה רוכשת ענקית האנרגיה האמריקאית שברון את נובל אנרג'י, השותפה של דלק בלווייתן, עסקה שהציתה את כל מגזר הגז והנפט והביאה בו לעליות חדות אתמול.

 

 

הקו האגרסיבי ניצח

 

תשובה הגיש את ההצעה החדשה שעומדת במרכז המגעים כעת, אחרי שנבהל ככל הנראה מהקו האגרסיבי באסיפת המחזיקים שנערכה שלשום. יוני שר, נציג הראל שמחזיקה ב־450 מיליון שקל חוב, ואשר היה חבר הנציגות שפורקה אחרי ההסכם, אמר באסיפה: "גם כשהיה המו"מ הקודם על ההסדר, בהתחלה היו דחיות על גבי דחיות.

 

ברגע שאתם נותנים לו משהו, הם באים עם עוד ועוד ועוד. אף אחד לא מבטיח שבספטמבר יהיה יותר טוב. אני נגד לתת את הדבר הזה שהוא מבקש. זה מסוכן לנו ואני בעד לעשות את ההנפקה בכל מחיר עכשיו". נאמני האג"ח העבירו במקביל מסרים לדירקטוריון דלק לקיים את ההנפקה בכל מחיר, גם בשווי אפס לחברה, מה שעלול להביא את תשובה לאבד את השליטה בה אם לא ישתתף.

 

x