$
בורסת ת"א

בלעדי לכלכליסט

מהלך נוסף להדחתו של ניר גלעד ממגדל אחזקות

דירקטור המזוהה עם שלמה אליהו, טוען כי רשות שוק ההון לא שללה במכתבה את הדחת גלעד מתפקיד מנכ"ל חברת האחזקות. הפעם בכוונת בעל השליטה להביא מועמד חיצוני לתפקיד

גולן חזני 06:4119.07.20

דירקטוריון מגדל אחזקותעשוי להחליט כבר השבוע על הדחת ניר גלעד מתפקיד מנכ"ל החברה. לכלכליסט נודע כי אחד הדירקטורים המזוהים עם שלמה אליהו, בעל השליטה בחברה, ביקש להעלות את נושא החלפתו של גלעד כמנכ"ל חברת האחזקות בישיבת הדירקטוריון הקרובה. באפריל האחרון כבר החליט הדירקטוריון להדיח את גלעד, אולם המהלך נבלם בידי רשות שוק ההון.

 

 

 

מה דעתך על מניית מגדל ביטוח:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
קנייה חזקה קנייה המתן מכירה מכירה חזקה

אותו דירקטור, המוביל את מהלך ההדחה, טוען כי בהנחיות שהעבירה רשות שוק ההון לחברה לא נכללה התנגדות להדחתו של גלעד מתפקיד מנכ"ל חברת האחזקות.

 

גלעד משמש הן כמנכ"ל חברת מגדל אחזקות והן כיו"ר החברה־הבת מגדל ביטוח. בעל השליטה במגדל, אשר להוט להחליפו, כבר העביר באפריל החלטה בדירקטוריון מגדל אחזקות להדחת גלעד משני תפקידיו, אולם הפעם מדובר רק בתפקיד במגדל אחזקות.

 

ברקת הקפיא את ההדחה

 

חברת האחזקות אינה בפיקוח רשות שוק ההון, והיא זו הנסחרת בבורסה — מבנה המקובל בחלק גדול מחברות הביטוח. לעומת זאת, מגדל ביטוח מפוקחת ישירות בידי רשות שוק ההון, והעומד בראשה משה ברקת, שהורה באופן מיידי על הקפאת מהלך ההדחה של גלעד באפריל, תוך שהוא מבהיר לאליהו כי גלעד יישאר יו"ר מגדל ביטוח לפחות עד סוף 2020. עם זאת, ייתכן שברקת לא יתנגד לפיטורי גלעד מתפקיד המנכ"ל בחברת האחזקות.

 

 

מימין: ניר גלעד מנכ"ל מגדל אחזקות ויו"ר מגדל ביטוח ושלמה אליהו בעל השליטה בחברה מימין: ניר גלעד מנכ"ל מגדל אחזקות ויו"ר מגדל ביטוח ושלמה אליהו בעל השליטה בחברה צילום: עמית שעל

 

באותה ישיבה באפריל החליט דירקטוריון מגדל אחזקות למנות את מנכ"ל מגדל ביטוח רן עוז גם למנכ"ל חברת האחזקות, במקום גלעד, החלטה שגם היא טורפדה. עתה מבקש אותו דירקטור למנות לתפקיד שאותו ממלא גלעד גורם חיצוני, וייתכן כי מדובר במוטי רוזן, שאותו ביקש אליהו למנות באפריל ליו"ר מגדל ביטוח.

בשבוע שעבר הגיע העימות בין אליהו וברקת לשיאו, כשהממונה על שוק ההון דרש במכתב ששיגר לדירקטוריון מגדל שאליהו יחליט באיזה דירקטוריון לכהן — זה של מגדל ביטוח, שבו הוא דירקטור, או זה של החברה־האם מגדל אחזקות, שבו הוא יו"ר. אם אליהו יבחר להמשיך לכהן כדירקטור במגדל ביטוח, יהיה עליו לפנות את לשכתו במשרדי החברה — כך הורה ברקת.

 

ל"כלכליסט" נודע כי דירקטוריון מגדל ביטוח ביקש בסוף השבוע מברקת ארכה למתן מענה למכתבו החריף. ברקת האשים את מגדל ואת אליהו בחוסר יציבות משמעותי בשדרת הניהול הבכירה. הוא טען כי הרשות עקבה אחר חילופי המנהלים התכופים בחברה, שהחליפה מאז 2013 ארבעה יו"רים וחמישה מנכ"לים, וכן עקבה אחר המעורבות של אליהו בניהולה. "בחינה זו הצביעה על כמה אירועים המעידים על תפקוד לקוי של מר אליהו, בניגוד לחובות המוטלות עליו מכוח הוראות הדין, ובכללן הוראות הרשות".

 

ברקת פירט את האירועים הבעייתיים, החל מה"מטבחון" שאליהו רצה להקים בנובמבר 2018 יחד עם עוד שני דירקטורים חיצוניים, אברהם ביגר ורונית בודו, שמטרתו היתה לנהל בפועל את מגדל, לנוכח חוסר ניסיונו של המנכ"ל. השני היה כוונת אליהו להחליף את היו"ר ניר גלעד באפריל האחרון ברוזן. אירועים נוספים שנמנו במכתב הם הישיבה הממושכת של אליהו במשרדי מנכ"ל מגדל ביטוח רן עוז, וכן התערבות במינוי בכירים החברה, בסתירה לכוונות ההנהלה.

 

 

משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון ביטוח וחיסכון צילום: עמית שעל

 

ברקת מעוניין ליצור הפרדה מוחלטת בין חברת האחזקות לחברת הביטוח — ולא רק במגדל. הממונה מוביל מהלך דומה בכלל ביטוח, שם הגיע לעימות דומה עם דירקטוריון חברת האחזקות. אולם ההתנגדות של דירקטוריון כלל נחלשה מעט באחרונה, ונראה כי השבוע תתקיים פגישה בין הדירקטורים לאנשי הרשות. אליהו, לעומת זאת, טען בימים האחרונים בשיחות פרטיות כי לרשות שוק ההון אין סמכות לקבוע באילו דירקטוריונים הוא יכהן, וההערכות הן שבכוונתו לצאת לקרב משפטי מול ברקת והרשות. קרב כזה עלול לעלות לאליהו ביוקר, שכן ברקת טרם השתמש בכל האמצעים העומדים לרשותו. הרשות יכולה להרחיק למעשה את אליהו מכל

תפקיד בדירקטוריונים של מגדל אחזקות ומגדל ביטוח, ובמקרה קיצוני אף ליטול ממנו את היתר השליטה.

 

דירקטורים עשויים להתנגד

 

בניגוד לישיבת דירקטוריון מגדל אחזקות באפריל, שבה התקבלה ההחלטה להדיח את גלעד פה אחד, הפעם עשויים חלק מהדירקטורים — שיבינו כי מדובר בעימות חריג עם הרגולטור — להתנגד למהלך. הדירקטוריון כולל את שלמה אליהו, אריה מינטקביץ', גבי פיקר, עוזי מוסקוביץ' וחיים רמון, שהם נציגי אליהו. הדח"צים הם שלמה הנדל ולינדה בן שושן. הסעיף המשמעותי ביותר לגביהם במכתב ברקת, ובעטיו קיבל כל אחד מהם מכתב אזהרה מהפיקוח, קובע כי "ההתנהלות באירוע המטבחון מעלה חשש כי אליהו, אבל גם דירקטורים נוספים במגדל אחזקות המכהנים כדירקטורים גם במגדל ביטוח, פעלו בניגוד לחובת האמונים שלהם, הכוללת חובה להימנע מכל פעולה שיש בה ניגוד עניינים בין תפקיד של דירקטור בחברה המבטחת (מגדל ביטוח) לבין כל תפקיד אחר שלהם".

 

x