מאז הודעת הנגיד זינקו גיוסי האג"ח הקונצרניות פי 3
מעט יותר משבוע חלף מאז שבנק ישראל הכריז על תוכניתו לרכוש אג"ח קונצרניות, והחברות בת"א הנפיקו אג"ח ב־2.45 מיליארד שקל. לשם השוואה, בשבוע ממוצע ביולי אשתקד גוייסו 860 מיליון שקל בלבד
גל של גיוסי חוב שטף את שוק ההון המקומי בעקבות הכרזתו של בנק ישראל בשבוע שעבר על תוכנית לרכישת אג"ח קונצרניות בהיקפים גדולים. ב־6 ביולי הודיע הנגיד פרופ' אמיר ירון, במקביל להודעה על הריבית החודשית, כי הבנק המרכזי ירכוש אג"ח קונצרניות בהיקף של 15 מיליארד שקל. התוכנית הוגבלה לרכישת אג"ח של חברות בדירוג A מינוס ומעלה (כלומר, דירוג השקעה), ואינה כוללת חברות זרות שגייסו חוב בבורסת תל אביב — בעיקר חברות נדל"ן אמריקאיות. לפי הפרמטרים האלה, תוכניתו של הנגיד רלבנטית לכ־75% מהאג"ח הקונצרניות הנסחרות בבורסה. היקף הרכישות המתוכננות שקול לכ־4% משוק האג"ח כולו, שעומד על כ־375 מיליארד שקל.
- עם רוח גבית מבנק ישראל: אלטשולר שחם חוזר ומגדיל את האחזקות במניות מליסרון וריט 1
- "רכישות האג"ח של בנק ישראל מיותרות ולא תורמות לכלכלה"
- שוק האג"ח הקונצרניות חוגג בחסות מסע הרכש של נגיד בנק ישראל
בעקבות ההכרזה על התוכנית עלה מדד תל בונד־60 — שכולל את 60 איגרות החוב בעלות שווי השוק הגדול ביותר — ב־2.54% בתום שני ימי המסחר שלאחריה. אולם מאז יצא קצת האוויר החם, ועד תום יום המסחר אתמול איבד המדד 1.83%.
מנתונים שאסף כלכליסט עולה כי בשבוע האחרון השלימו 11 חברות ציבוריות גיוסי אג"ח בהיקף של 2.35 מיליארד שקל. בנוסף להן נמצאת עוד חברה אחת בהליכי השלמה של גיוס בהיקף של 97 מיליון שקל. לפיכך, גויסו בתוך שבוע אחד 2.45 מיליארד שקל עבור 12 חברות.
היקפי הגיוסים האלה בשבוע אחד גבוהים בעשרות אחוזים מהיקף הגיוס השבועי הממוצע בחודש יולי 2019, ואפילו במאות אחוזים ביחס לשבוע ממוצע ביולי 2018, שהיה חלש יותר. בשבוע ממוצע בשנת 2019 הסתכמו גיוסי האג"ח הקונצרניות ב־1.38 מיליארד שקל, כך שהגיוסים השבוע היו גבוהים ב־77% משבוע אופייני בשנה החולפת.
מכיוון שבשבוע שחלף לא היו גיוסי אג"ח קונצרניות של הסקטור הפיננסי, אלא רק של חברות ריאליות — בעיקר מתחום הנדל"ן — הרי שכדי להבין עד כמה שוק הגיוסים מתחמם, מן הראוי לנכות את הסכומים שגייס ענף הפיננסים מנתוני הגיוס הכוללים ביולי 2019 ו־2018. מהשוואה כזו עולה כי הגיוסים השבוע היו גבוהים ב־175% וב־578% בהתאמה ביחס לחודשים אלה. אם כוללים את גיוסי הבנקים, היו הגיוסים השבוע גבוהים ב־72% וב־578% בהתאמה ביחס לחודשים אלה.
חלק מהחברות החלו את הליכי הגיוס שלהן עוד לפני הודעת הנגיד ורק השלימו אותם בשבוע החולף. כלומר, גיוסים בהיקף של 1.74 מיליארד שקל החלו טרם הודעת הנגיד, אך שלבי המכרז השונים נערכו אחריה, ולא מן הנמנע שהעליות החדות בשוק האג"ח הקונצרניות סייעו למגייסות הללו להוזיל את עלויות הגיוס. היקף הגיוסים שהחלו או הושלמו מאז הודעת הנגיד, בשבוע בודד, הסתכמו ב־659 מיליון שקל.
שני הגיוסים המשמעותיים שיצאו לדרך לאחר הודעת בנק ישראל ובוצעו השבוע היו של חברות נדל"ן: חברת המרלו"גים מגה אור בשליטת צחי נחמיאס, שגייסה 205 מיליון שקל; וחברת המרכזים המסחריים ביג, שבשליטת יהודה נפתלי, שהשלימה גיוס של 200 מיליון שקל. בנוסף להן, חברת הליסינג שלמה החזקות השלימה גיוס של 182.4 מיליון שקל, שהחל לאחר הודעת הנגיד.
עם החברות שהחלו את שלבי הגיוס לפני הודעת הנגיד נמנות שטראוס, שהשבוע השלימה גיוס של 700 מיליון שקל, וחברת שיכון ובינוי, שגייסה 421.6 מיליון שקל. 7 מתוך 12 החברות שגייסו, או נמצאות בשלבי גיוס, הן מענף הנדל"ן.
בחברת הדירוג מידרוג מציינים כי מאז הודעת בנק ישראל על רכישות האג"ח ניכרת עלייה בפניות מצד חברות מכל רמות הדירוג, המעוניינות לבחון גיוס חוב או הרחבה של סדרות אג"ח קיימות. מנכ"לית S&P מעלות רונית הראל בן זאב אמרה כי "סמוך לאחר הודעת בנק ישראל ניכרה השפעה על מדדי האג"ח שעלו ומרווחי הסיכון שירדו, וכך ראינו יום הנפקות אג"ח פעיל במיוחד ברביעי שעבר. לאחר כמה ימים מרווחי הסיכון עלו חזרה והתייצבו ברמה נמוכה במקצת מזו שהיתה טרום ההודעה. רשת הביטחון שפרס בנק ישראל תומכת בהמשך הנפקות האג"ח ותורמת להתייצבות השוק, אך בשלב זה הפעילות אינה שונה משמעותית מזו שראינו בחודשים הקודמים".